News

Planul Guvernului împotriva hoților de lemne. Cum vor fi confiscate mașinile care sunt folosite în momentul furtului

Ministrul mediului Mircea Fechet a anunțat că noul Cod Silvic prevede ca autoritățile să poată confisca mașinile hoților de lemne.
17.04.2024 | 18:49
Planul Guvernului impotriva hotilor de lemne Cum vor fi confiscate masinile care sunt folosite in momentul furtului
Planul Guvernului împotriva hoții de lemne. Cum vor fi confiscate mașinile care sunt folosite în momentul furtului. Foto: Libertatea
ADVERTISEMENT

Mircea Fechet a transmis că noul Cod Silvic le va oferi autorităților pârghiile necesare pentru a lua cele mai bune măsuri împotriva hoților de lemne, o adevărată problemă în țara noastră. Cu toate acestea, ministrul nu vrea să interzică dreptul oamenilor de a se plimba liberi prin pădure.

Cum vor fi confiscate mașinile care sunt folosite în momentul furtului de lemne

”Metoda cea mai eficientă prin care descurajăm furtul de lemne nu e cea prin care nu lăsăm cetăţenii să se plimbe prin pădure, ci cea de confiscare a mijlocului de transport cu care se fură masa lemnoasă”, a declarat ministrul mediului. Codul Silvic este dezbătut în comisiile de mediu ale celor două camere reunite, iar USR au fost cei care au propus ca mașinile să fie confiscate pentru cei ce se folosesc de ele ca să fure lemne. Totul, perfect legal, așa cum se întâmplă în cazul celor care aruncă deșeuri în natură.

ADVERTISEMENT

Mircea Fechet e convins, de asemenea, că implementarea sistemului de garanție-returnare va duce la scăderea considerabilă a numărului de deșeuri din pădurile țării. ”Chiar dacă există riscul ca unii să mai uite deşeuri, pet-uri, gunoaie, am încredere că, odată cu implementarea sistemului garanţie-returnare, acestea vor fi tot mai puţine”, a mai scris ministrul pe Facebook.

Totodată, ministrul Mircea Fechet a explicat că e foarte important ca noul Cod Silvic să asigure un echilibru între interesele tuturor entităților implicate. ”Datoria noastră este sa ne asigurăm că prin acest Cod silvic descurajăm hoţii de lemne. Conflictul de interese este un alt element de noutate.

ADVERTISEMENT

Cred că miza acestui Cod silvic este de a asigura un echilibru între interesele fiecărei entităţi, fie că vorbim de societate civilă, organizaţii neguvernamentale, sindicate, proprietari de pădure, pădure privată sau pădure din domeniul public al statului român. Mă bucur că participă activ la dezbateri şi reprezentanţii industriei, pentru că discutăm despre 100 de mii de locuri de muncă influenţate de deciziile luate aici”, a completat Mircea Fechet.

USR acuză că noul Cod Silvic ”distruge pădurea, nu o protejează”

Noul Cod Silvic a intrat în dezbaterea comisiilor de specialitate de la Senat, iar proiectul prevede, printre altele, că drumurile forestiere vor fi supravegheate video pentru a combate furturile și tăierile ilegale de lemn. Noul Cod Silvic este jalon în cadrul PNRR și prevede mai multe măsuri împotriva exploatării ilegale a pădurilor, conform Europa Liberă.

ADVERTISEMENT

Mai mult, noua legislație va permite statului Român să împădurească terenurile unde au fost tăiați copacii sau care au fost abandonate de proprietar. ”Confiscarea mijloacelor de transport pentru hoți, accesul liber la păduri, mi-aș dori foarte mult ca aceste amendamente să nu fie nici ale ministerului, nici ale vreunui partid politic, cele pe care cădem cu toții de acord să fie asumate de întreaga comisie”, a mai declarat ministrul mediului Mircea Fechet.

Cu toate acestea, Opoziția critică vehement acest Cod Silvic, pentru că nu ar aduce nicio reformă adevărată. Deputata USR Diana Buzoianu a explicat că ea și colegii săi au introdus mai multe amendamente care prevăd interzicerea accesului în pădure și confiscarea mijloacelor de transport ale hoților, însă e convinsă că acestea nu vor trece de comisii.

ADVERTISEMENT

”Avem în continuare problema arborilor din parcuri, care nu sunt protejați. Cei care au tăiat ilegal în parcul IOR au plătit o amendă de 25 de lei, atâta tot. Mă bucur că Ministerul susține, pe vorbe, reintroducerea confiscării vehiculelor folosite pentru transportul ilegal de material lemnos, dar, ce să vezi, în forma plecată de la Ministerul Mediului, prevederea lipsește. La fel și în privința accesului liber în pădure pentru turiști și vizitatori, una spune Ministerul și alta scrie în Codul Silvic propus de același minister!”, a explicat Buzoianu.

ADVERTISEMENT