News

Plata banilor acumulați în tranșe egale, una dintre reglementările PNRR care țin de Pilonul II de pensii

Reformele cerute prin PNRR în domeniul pensiilor din Pilonul II includ adoptarea unei legi care să reglementeze plata în tranșe a banilor și condițiile în care aceștia pot fi retrași în întregime.
12.01.2022 | 00:29
Plata banilor acumulati in transe egale una dintre reglementarile PNRR care tin de Pilonul II de pensii
ADVERTISEMENT

Finanțarea primită prin Programul Național de Redresare și Reziliență vine la pachet cu o serie de obligații legate de implementarea unor reforme de către statul român într-o serie de domenii extrem de sensibile.

Aceste reforme vizează și modul de funcționare al Pilonului II de pensii. Astfel, pe masa guvernului se află un proiect care vizează plata banilor din aceste fonduri în tranșe egale de-a lungul a 12 luni. De asemenea, această hotărâre vizează și condițiile în care banii ar putea fi primiți în mod integral de către cei care au depus bani în astfel de fonduri, notează Hotnews.

ADVERTISEMENT

Informațiile despre modul în care statul român vrea să legifereze aceste modificări indică faptul că proiectul de lege este aproape gata și că a fost redactat, în mare parte, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În prezent, plățile de la Pilonul II de pensii se poate face în două modalități: integral sau în tranșe, de-a lungul a cinci ani.

ADVERTISEMENT

Diferite surse, citate de către Hotnews, indică faptul că autoritățile iau în calcul și chiar pregătesc un proiect de lege care să elimine posibilitatea retragerii integrale a banilor de către cei care au cotizat la Pilonul II.

Dacă o astfel de lege ar fi adoptată, posibilitatea de retragere completă a fondurilor ar urma să fie înlocuită de plătirea unor tranșe lunare pe tot parcursul vieții.

ADVERTISEMENT

Cum funcționează fondurile de pensii private?

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a transmis că din 2008, de la reglementarea acestui sistem, și până în noiembrie 2021, cei 59.000 de beneficiari au încasat 605 milioane de Ron.

La fel de important, dacă luăm în analizăm datele despre Pilonul II și Pilonul III, fondurile de pensii private, putem afla că acestea au realizat plăți de aproape 200 de milioane de lei din momentul înființării și până în ultima parte a anului 2022.

ADVERTISEMENT

Trebuie precizat faptul că au beneficiat de aceste sume cei care au investit în fondurile de pensii private sau moștenitorii acestora. De asemenea, la fel de important, datele oferite de APAPR indică faptul că românii preferă plățile integrale.

Din documentele oficiale aflăm și care este stadiul în care se află implementarea reformelor asumate de către autoritățile române prin PNRR în domeniul pensiilor. Astfel, oficialii Ministerului Muncii notează:

“Stabilirea unei întâlniri de lucru cu reprezentanții ASF pentru dezbaterea și promovarea măsurilor incluse la nivelul jalonului, inclusiv a prevederii referitoare la „asigurarea sustenabilității fiscale a pilonului II printr-o creștere a contribuțiilor în conformitate cu dispozițiile Strategiei fiscal –bugetare (actualul program de Guvernare prevede creșterea contribuției cu 1pp la 4,75%, până în 2024)”.

ADVERTISEMENT
Tags: