News

Platforma pentru vaccinare, sursă de nervi pentru români! Erori în lanţ la programare, autorităţile le râd în nas oamenilor

15.03.2021 | 13:33
Platforma pentru vaccinare sursa de nervi pentru romani Erori in lant la programare autoritatile le rad in nas oamenilor
ADVERTISEMENT

Platforma naţională pentru vaccinare a devenit o adevărată sursă de nervi pentru românii care încearcă să se programeze! Concret, decizia guvernului condus de Florin Cîțu de a da startul înscrierilor la vaccinarea împotriva COVID-19, etapa a III-a  a adus o mulțime de frustrări din partea celor care au dorit să acceseze platforma. 

Linkul programare.vaccinare-covid.gov.ro – nu era funcțional, luni, la primele ore ale zilei, în ciuda anunțului făcut pe Facebook de către autorități. Și așa a rămas pentru mult timp.

ADVERTISEMENT

Situația nu s-a schimbat nici la orele prânzului, atunci când oamenii primeau în continuare eroare de fiecare dată când încercau să se programeze.

Platforma de programare pentru vaccinare, sursă de nervi pentru toți românii

Culmea, autoritățile nu doar că nu au negat acest fapt, ba chiar au încercat să explice că nu este adevărat și că oamenii se programează fără nicio problemă.

ADVERTISEMENT

Reporterii FANATIK au încercat și ei la ore diferite să obțină o programare pentru a vedea cine are dreptate în această cauză. S-au lovit de erorile sistemului și n-au reușit în nicio clipă să acceseze platforma de vaccinare.

În tot acest timp, reprezentanții Guvernului transmiteau pe Facebook că populația trebuie să știe că ar putea apărea momente în care aplicația de programare a vaccinării va funcționa ”cu întârzieri”. Nicăieri nu era însă stipulat și faptul că aceasta nu va funcționa deloc.

ADVERTISEMENT

”De asemenea, vă informăm că pot exista perioade de mentenanță în vederea optimizării aplicației. În aceste perioade este posibil ca aplicația să funcționeze cu întârzieri”, au explicat cei de la RO Vaccinare pe rețeaua de socializare.

Ce spun autoritățile despre platforma care nu merge

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că sunt deja înscrise pe listele de aşteptare 77.000 de persoane pentru vaccinarea anti-Covid-19 din 30 de judeţe care au fost operaţionalizate. Acesta nu a ezitat și a menţionat că persoanele din etapa a treia se pot înscrie în centrele unde sunt locuri libere, iar dacă acestea sunt ocupate vor intra pe o listă de aşteptare.

ADVERTISEMENT

“30 de judeţe au fost deja operaţionalizate, practic s-a intrat în procedură pentru operaţionalizarea ultimului calup de 12 judeţe, inclusiv Capitala. Deja sunt înscrise aproximativ 77.000 de persoane pe aceste liste de aşteptare, deci iată că în judeţele în care s-a finalizat procedura de operaţionalizare a listelor de aşteptare lucrurile funcţionează şi persoanele respective au putut să opteze pentru a trece în această listă de aşteptare. (…)

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Va apărea un mesaj pe platformă când se vor finaliza toate procedurile operaţionale pentru că la acest moment este posibil să apară acest întârzieri în funcţionarea platformei pentru că se lucrează pe o platformă aflată în producţie care are zeci de mii de utilizatori în acest moment care o accesează”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat de ce a existat posibilitatea ca ieri să se înscrie mai multe persoane pe platformă fără, acesta a răspuns ferm. „Ieri după ora 18 a fost o perioadă foarte scurtă în care s-a ridicat acea restricţie şi s-a dat posibilitatea să se înscrie persoanele pentru lista de aşteptare, a fost o etapă premergătoare perioadei de sincronizare a bazei de date tocmai pentru a pune în funcţiune această listă de aşteptare pentru a începe etapa a treia”, a mai zis Gheorghiță.

Reacția STS după plângerile oamenilor

Și cei de la STS au transmis că totul este în regulă și că oamenii se pot programa. „În cursul zilei de 15 martie a.c., până la ora 12:30, prin intermediul platformei s-au programat 41.145 persoane la centrele în care mai existau locuri libere. Totodată, până la ora 12:30 s-au deschis liste de aşteptare pentru 30 judeţe pe care s-au înscris 100.001 persoane în 361 centre de vaccinare”, a transmis STS.

Reprezentanţii Serviciului pentru Telecomunicaţii Speciale au tras însă un semnal de alarmă. Aceștia spun că din cauza unor lucrări de mentenanţă, accesul pe platforma de programare ar putea avea unele întârzieri. „Precizăm că în cursul acestei zile se desfăşoară operaţiunile tehnice de implementare a listelor de aşteptare în timp ce platforma este deschisă publicului.

Având în vedere că listele de aşteptare pe fiecare centru de vaccinare din ţară se implementează progresiv în conformitate cu programul postat pe site-ul ROVACCINARE, traficul poate înregistra întârzieri.

Listele de aşteptare vor rămâne deschise pe toată durata campaniei de vaccinare. Recomandăm cetăţenilor să ia în considerare orele prevăzute în programul postat pentru a verifica deschiderea centrelor de vaccinare şi a listelor de aşteptare aferente”, a precizat STS.

Cum se face programarea la vaccinare pe lista de așteptare

Din momentul în care programarea la vaccinare pentru populaţia generală devine disponibilă, în platforma de programare vor fi vizibile, pentru beneficiari, atât centrele de vaccinare deja existente, cât şi cele care vor fi operaţionalizate în luna aprilie. După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de aşteptare.

Notificarea persoanelor aflate pe lista de aşteptare se va face în funcţie de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naţionale de vaccinare, şi ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

  • persoanele din categoria 2a (populaţia de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;
  • persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esenţiale);
  • persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populaţia generală).

“Beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de aşteptare aferentă centrului respectiv. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populaţiei cu risc şi 25% lucrători din domenii esenţiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a.

Sursa foto – hepta.ro

Mai exact, fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atât pentru categoriile vulnerabile şi angajaţii din domenii esenţiale, cât şi pentru populaţia generală, iar ordinea alocării programărilor la vaccinare se va realiza în funcţie de gradul de ocupare a locurilor de către categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv”, a arătat Comitetul Național de Coordonare a Acţiunii de Vaccinare anti-COVID.

Unde se pot face programările pentru vaccinare

Programările la vaccinare se pot face atât prin platforma electronică, cât şi prin apelarea numărului de call center, iar modalităţile de finalizare a procesului de programare pentru persoanele înscrise pe listele de aşteptare sunt următoarele:

  • pentru cei care aleg programarea individuală în platforma electronică: la momentul în care locurile devin disponibile la centrul unde persoana s-a înscris, beneficiarul primeşte o notificare în acest sens, iar ulterior va intra în aplicaţie, pentru alegerea zilei şi a intervalului orar. Persoana care nu confirmă prin programare locul disponibil în termen de 24 de ore de la primirea notificării, va mai primi încă două notificări ulterioare. În lipsa unei confirmări în acest interval de timp, beneficiarul rămâne pe lista de aşteptare, însă va pierde poziţia ocupată iniţial.
Sursa foto – hepta.ro
  • Pentru persoanele care optează pentru programarea prin call center, la numărul 021.414.44.25: atunci când va apărea un loc liber la centrul de vaccinare unde s-a înscris, va fi programat la vaccinare in ziua şi in intervalul orar disponibil pentru administrarea vaccinului. Aceste persoane vor fi notificate şi nu este necesar să confirme programarea.
ADVERTISEMENT