News

Plic suspect la ambasada Rusiei din București. Pirotehniștii de la SRI l-au ridicat pentru expertizare

Ambasada Rusiei din București e în alertă după ce angajații au primit un plic suspect, care ar conține un praf alb, fiind chemați angajații SRI.
17.02.2023 | 15:21
Plic suspect la ambasada Rusiei din Bucuresti Pirotehnistii de la SRI lau ridicat pentru expertizare
Antitero SRI. Foto: Facebook SRI
ADVERTISEMENT

Speriați, angajații ambasadei au sunat la 112 și la fața locului au ajuns mai multe echipe de pirotehniști ale SRI. Plicul va fi dus în laborator pentru a fi eliminate toate suspiciunile privitoare la eventualele substanțe care ar fi prezente.

Plic suspect la ambasada Rusiei din București

”Va informăm ca în această după-amiază, echipele pirotehnice ale SRI s-au deplasat la Ambasada Rusiei pentru a demara procedura standard în legatură cu un plic considerat suspect. În urma unui control preliminar, acesta a fost ridicat și transportat în siguranță în vederea expertizării.

ADVERTISEMENT

Potrivit procedurii, plicul va fi analizat în laboratoare specializate, pentru a fi eliminate toate suspiciunile privitoare la posibile substanțe ce ar putea fi prezente. În acest caz SRI colaborează cu echipele Ministerului de Interne”, a transmis SRI într-un comunicat.

În urmă cu o lună, un colet suspect ajungea la ambasada Rusiei din Letonia, prin poștă. La fel ca și în acest caz, coletul conținea o substanță de origine necunoscută. Echipele de intervenție au ajuns de urgență la fața locului pentru a ancheta cazul respectiv.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ambasada Ucrainei a avut probleme similare în diverse țări din Europa. În noiembrie 2022 la ambasada Ucrainei din Madrid ajungea un colet care a explodat în mâna unui angajat. Ulterior, alte colete care conțineau dispozitive explozive au fost livrate unor ambasade.

Colete suspecte au fost trimise și premierului Spaniei, Ministerului Apărării din Spania, precum și Ambasadei SUA din Spania. Polițiștii au aflat că toate coletele erau trimise din regiunea Valladolid.

ADVERTISEMENT

Într-un mod suspect, la adresa expeditorului era trecută adresa unei reprezentanțe Tesla din orașul german Sindelfingen. Inclusiv ambasada Ucrainei din Grecia a primit un colet suspect, alături de ambasade situate în România, Spania, Olanda, Ungaria, Croația, Italia și Polonia.

Ambasada Ucrainei din București era supusă unui astfel de stres în luna decembrie 2022. ”La ora 10:50 echipele pirotehnice ale Serviciului Român de Informații au fost solicitate la sediul Ambasadei Ucrainei în urma unui apel la numărul unic de urgență 112, întrucât au fost primite plicuri care au fost considerate suspecte.

ADVERTISEMENT

Specialiștii SRI au pus în aplicare procedurile specifice iar în urma controlului preliminar, acestea au fost ridicate și transportate în siguranță. După primele verificări, s a constatat că plicurile nu conțin material exploziv. Potrivit procedurii, acestea vor fi analizate în laboratoare specializate, pentru a fi eliminate toate suspiciunile privitoare la posibile substanțe ce ar putea fi prezente. Vom reveni la finalul cercetărilor de laborator. În acest caz SRI colaborează cu celelalte instituții abilitate”, transmitea atunci SRI.

ADVERTISEMENT