News

Ploieștiul e îngropat în deșeuri. Operatorul de salubritate are datorii mari, gunoiul e neridicat de două săptămâni

Orașul Ploiești are o foarte mare problemă cu deșeurile, în condițiile în care operatorul principal de salubritate are datorii mari, astfel că rampa de deșeuri e blocată.
15.02.2024 | 18:10
Ploiestiul e ingropat in deseuri Operatorul de salubritate are datorii mari gunoiul e neridicat de doua saptamani
Ploieștiul e îngropat în deșeuri. Operatorul de salubritate are datorii mari, gunoiul e neridicat de două săptămâni. Foto: republikanews.ro
ADVERTISEMENT

Așadar, multe zone din oraș au această problemă cu gunoiul neridicat de mai bine de două săptămâni, pentru că rampa de gunoi nu mai acceptă să colaboreze cu firma de salubritate până aceasta nu se va achita de datorii. Problema că firma respectivă, UWS, are probleme foarte mari financiare, astfel că nu se poate estima când se va rezolva situația.

Conflict în Ploiești între operatorii de salubritate din oraș

Conform News.ro, operatorul de salubritate UWS (fosta Rosal) are contract pentru ridicarea gunoiului în peste 80 de localități din Prahova, însă societatea Vitalia, cea care administrează rampa de gunoi de la Boldești Scăeni, nu mai acceptă să presteze servicii pe datorie. De altfel, compania Vitalia avertizase că dacă UWS nu își plătește din datorii, nu va mai permite accesul mașinilor de gunoi la Boldești Scăeni, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

”După cum am avertizat în luarea de poziţie din 6 ianuarie cu privire la riscul unui nou blocaj al colectării deşeurilor în judeţul Prahova din cauza a doi operatori rău platnici – UWS şi SWO, iată că, din păcate, prahovenii rămân sub ameninţarea perpetuării crizei colectării deşeurilor. Într-o adresă transmisă astăzi, 15 februarie, reprezentanţilor United Waste Solutions (UWS) şi ai ADI Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova, Vitalia, compania care operează rampa ecologică de deşeuri nepericuloase Boldeşti-Scăeni, solicită încheierea unui contract de prestare a serviciului de depozitare a deşeurilor la rampa ecologică Boldeşti Scăeni, în limitele clauzelor esenţiale ale contractului cadru”, au transmis reprezentanții Vitalia printr-un comunicat.

Compania a prezentat trei motive mari pentru care refuză să mai colaboreze cu UWS în aceste condiții. În primul rând, istoricul de rău platnic al UWS. Acesta ar fi fost ”reconfirmat după ce UWS şi-a încălcat din nou promisiunile de plată, angajate chiar de administratorul societăţii în cadrul unei întâlniri desfăşurate pe 9 februarie în prezenţa autorităţilor publice”.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Vitalia se plânge că plățile făcute începând din luna noiembrie au fost efectuate prin terți, nu din conturile UWS, în condițiile în care UWS are conturile poprite. Mai mult, UWS ”face obiectul a numeroase executări silite ca urmare a neplăţii în termen legal a obligaţiilor contractuale”.

Gunoaiele din Ploiești stau neridicate de două săptămâni

”Astfel, există un risc ca UWS să nu mai poată face plăţi în viitor către Vitalia sau către ceilalţi operatori din SMID Prahova, ceea ce va bloca practic întregul flux financiar la nivelul activităţii locale de profil. Vitalia condiţionează semnarea contractului şi cu depunerea unei scrisori de garanţie bancară pe care de altfel a solicitat-o de la începutul lunii decembrie în prezenţa reprezentatului ADI Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova.

ADVERTISEMENT

UWS, prin administratorul său, Bogdan Niculescu a promis la acel moment că va putea veni în termen de două luni cu respectiva scrisoare de garanţie, fapt care nu s-a întâmplat”, mai este precizat în comunicatul celor de la Vitalia. Conform reprezentanților acestei firme, datoriile se ridică deja la 8,3 milioane de lei.

”Reamintim că istoricul de rău platnici se întinde pe perioada a peste zece ani, iar din sumele datorate, peste 60% reprezintă taxe către bugetul de stat – TVA şi contribuţie pentru economia circulară. Potrivit contractului cadru semnat de Vitalia cu ADI Deşeuri Prahova, în baza articolului 11.4, compania are opţiunea legală de a sista serviciul, dacă nu îşi încasează sumele facturate, dar neplătite de operatorii menţionaţi.

ADVERTISEMENT

O altă problemă care derivă din tot acest blocaj este aceea că, dacă se va ajunge la situaţia în care Vitalia intră în incapacitate de operare, vor avea de suferit toţi operatorii locali, inclusiv cei care au fost şi sunt buni platnici”, mai transmit cei de la Vitalia.

ADVERTISEMENT
Tags: