News

Județul din România în care locuitorii ar putea să plătească 150 de lei de persoană, taxă pe gunoi. Legea a fost ținută la secret

Județul din România unde taxa de gunoi stârnește un adevărat scandal. Locuitorii ar putea plăti 150 de lei de persoană, legea a fost ținută la secret
04.02.2024 | 09:49
Judetul din Romania in care locuitorii ar putea sa plateasca 150 de lei de persoana taxa pe gunoi Legea a fost tinuta la secret
ADVERTISEMENT

O taxă de salubritate pentru agenții economici din județul Dâmbovița, aprobată de aproape toți primarii, stârnește controverse. Indiferent de forma de organizare (SA,SRL, PFA, II), persoanele juridice trebuie să plătească 150 de lei pe lună de angajat pentru ridicarea gunoiului.

Taxați la fel indiferent de activitate

O taxă pe gunoi stabilită de la 1 ianuarie 2024 pentru agenți economici (SA, SRL, II, AF, PFA), stabilită de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) a stîrnit scandal în județul Dâmbovița.

ADVERTISEMENT

Nemulțumirea este că acești agenți economici trebuiau să plătească o sumă de 150 pe angajat pentru ca să li se asigure serviciul de salubritate, dar fără se se țină cont de domeniul lor de activitate, scrie News18.ro.

Cu alte cuvinte, o firmă care are activitate în construcții, spre exemplu, generează mai mult gunoi decât o frizerie sau un cabinet de avocatură. Potrivit sursei citate, taxa nu a fost calculate în funcție de cantiatea de gunoi generată.

ADVERTISEMENT

191 de tone de deșeuri, colectate anual în județ

„Cantitatea de deșeuri colectate anual în județul Dâmbovița este de aproximativ 191.000 de tone. Conform planului național de gestionare a deșeurilor, a planului județean și studiile efectuate de ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița, cantitatea anuală de deșeuri generată de persoanele fizice din județul Dâmbovița este de 101.000 de tone. Diferența de aproximativ 90.000 de tone pe an este generată de agenții economici.

Din păcate, în ultimii ani, din 66.000 de agenți economici, doar aproximativ 3.000 au plătit acest serviciu, adică 4,55% din totalul persoanelor juridice. Asta înseamnă că 63.000 de utilizatori non-casnici din județul Dâmbovița nu au achitat 1 leu pentru acest serviciu, deși generează deșeuri”, a declarat luna trecută, într-o conferință de presă, managerul ADI Deșeuri Dâmbovița, Cristian Avanu, potrivit Incomod-Media.

ADVERTISEMENT

Taxa trebuie regândită

Primăriile de județ au pus în aplicare această taxă, spre nemulțumirea agenților economici. Contactat de News18.ro, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a declarat că această taxă trebuie regândită și că nu este adevărată informația potrivit căreia fiecare persoană judirică va plăti o taxă de gunoi de 150 de lei pe angajat.

„Pentru o firmă, un PFA, care are un angajat se va plăti 150 de lei gunoiul. Cât gunoi poate să producă un PFA cu un angajat? Ai un apartament de bloc închiriat, locatarii plătesc 32 de lei gunoiul pe toată familia și tu pentru că ai un angajat, plătești 150 de lei, total inechitabil”, a declarat Aurelian Cotinescu, consilier local (PNL) Dâmbovița, citat de Oficial Media.

ADVERTISEMENT

„Imorală și ilegală”

„Această taxă imorală și ilegală, gândită de funcționarii publici din Consiliul Județean și făcută parcă pentru a împovăra suplimentar agenții economici care susțin economia și trec prin momente delicate în aceste clipe de criză economică globală. Aceste decizii luate nu fac decât să destabilizeze mediul economic târgoviștean și dâmbovițean.

Ca firmă privată poți să semnezi un contract cu orice companie care prestează un serviciu pentru calitatea acelor servicii sau pentru prețul oferit. Nu poți să vii tu ADI Management Integrat al Deșeurilor, gânditorii din Consiliul Județean, și să-mi spui că de mâine trebuie să plătesc o taxă pe care nu o motivezi cu nimic, de patru ori mai mare decât taxa precedentă”, a spus el

ADVERTISEMENT