News

Ploile abundente fac ravagii în țară: pod din Vrancea, luat de ape. Hidrologii au emis cod galben de inundații. Update

Ploile abundente căzute în ultimele ore au adus probleme în țară: un pod din Vrancea a fost luat de ape. Hidrologii au emis cod galben de inundații.
18.04.2023 | 11:28
Ploile abundente fac ravagii in tara pod din Vrancea luat de ape Hidrologii au emis cod galben de inundatii Update
Ravagii în țară făcute de ploile abundente: pod din Vrancea, luat de ape. Sursa foto: Observator News / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
18-04-2023
08:43

Familie cu trei copii din Buzău, salvată după ce a rămas blocată cu mașina în noroi

Ploile abundente au făcut ravagii și în Buzău. Aici, o familie alcătuită din doi adulţi şi trei copii a fost salvată de jandarmii montani, pompieri, angajaţi ai Primăriei Bozioru şi voluntari.

Oamenii au rămas blocați cu mașina pe un drum forestier. Ei se aflau în zonă pentru a vizita obiective turistice. ”În urma unui apel la 112, jandarmii au fost anunţaţi despre faptul că un autoturism a rămas blocat în noroi pe un drum forestier din apropierea localităţii Buduile/Bozioru, fiind vorba despre 2 adulţi şi 3 copii care, după vizitarea unor obiective turistice din judeţul Buzău, încercau să se întoarcă acasă, în Bucureşti.

Deşi traseul indicat de aplicaţia de navigaţie a fost respectat, autoturismul nu a mai putut înainta, existând pericolul de a rămâne în sălbăticie după lăsarea întunericului”, a anunţat, marţi, Jandarmeria Română.

18-04-2023
08:35

Traficul pe Valea Oltului, blocat de căderile de pietre. Deviere prin centrul stațiunii Călimănești - Căciulata

Vremea nefavorabilă a creat mari probleme traficului de pe Valea Oltului. O puternică alunecare de teren s-a produs în noaptea de luni spre marți, 17/18 aprilie, pe șoseaua de centură a stațiunii Călimănești (Vâlcea).

Circulaţia a fost blocată din cauza căderilor de pietre de pe versanţi, provocate de precipitaţiile abundente, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea.

Marți dimineața, traficul pe centura de pe Valea Oltului era în continuare blocat, fiind deviat prin centrul stațiunii Călimănești – Căciulata, mai exact pe DN7 / E81.

”Azi-noapte, în contextul avertizărilor meteo (precipitații abundente – atenționare hidro), au avut loc căderi de pietre de pe versanți pe DN7 CC, la km 3 + 150 m, în orașul Călimănești. Traficul blocat în ambele sensuri a fost deviat pe DN7 – zona centrală a orașului Călimănești”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea.

Ploile abundente care au căzut și continuă să cadă în majoritatea regiunilor aduc și probleme. În Vrancea, un pod a fost luat de ape. Problemele nu se opresc aici, pentru că hidrologii au emis noi alerte de inundații.

Ravagii în țară făcute de ploile abundente: pod din Vrancea, luat de ape

Cele mai mari probleme cauzate de căderile masive de precipitații s-au raportat în Moldova și în Banat. În județul Vrancea, un pod provizoriu aflat pe drumul județean care leagă localitățile Vulturu de Vadu Roșca a devenit impracticabil. S-a întâmplat asta după ce apele râului Putna s-au umflat.

ADVERTISEMENT

De notat că această construcție abia fusese reparată după ce puhoaiele afectaseră o parte din ea, săptămâna trecută. Din cauza situației din prezent, localnicii sunt nevoiţi să facă un ocol de 13 kilometri, scrie Observator News.

Probleme mari sunt și în vestul țării. O alunecare de teren de pe Drumul Național 6, cel care leagă Banatul de Oltenia, a rupt șoseaua pe o lungime de 300 de metri. Conducătorii auto au fost atenționați să respecte semnalizarea rutieră instituită.

ADVERTISEMENT

DN6 este intens circulat. Vorbim de cea mai folosita rută de către șoferii din Bulgaria sau Grecia. Pe aici trec și transportatorii internaționali, care intră sau ies din țară prin punctele de frontieră de la Calafat și cele din vestul țării.

În alte zone din țară, au fost raportate vijelii şi grindină. Din păcate, de suferit au avut și pomii fructiferi. Au fost zone în care mașinile au fost avariate de ploaia cu gheaţă. ANM anunță că vremea rea are la origine un ciclon format deasupra Mării Mediterane, care avansează spre Europa de Est.

ADVERTISEMENT

Hidrologii au emis cod galben de inundații

Problemele cu vremea extremă nu se opresc aici. Încă de luni, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod galben de inundaţii valabilă până miercuri pe râuri din 14 bazine hidrografice din sudul şi sud-vestul ţării.

Alerta va afecta, în intervalul 17 aprilie, ora 12:00 – 19 aprilie, ora 12:00, râurile din bazinele hidrografice:

ADVERTISEMENT
  • Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Chizătău (judeţul Timiş)
  • Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova, Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş)
  • Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior
  • Nera (judeţul Caraş Severin)
  • Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin)
  • Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj)
  • Desnăţui (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Podari (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj)
  • Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Cibin (judeţele: Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt şi Dolj)
  • Călmăţui (judeţele: Olt şi Teleorman)
  • Vedea – bazin amonte S.H. Buzeşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Buzeşti (judeţele: Argeş, Olt şi Teleorman)
  • Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov)
  • Ialomiţa – bazin amonte S.H. Târgovişte şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Târgovişte – amonte S.H. Siliştea Snagovului (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov)
  • Prahova – bazin amonte S.H. Prahova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Prahova (judeţele: Prahova şi Ialomiţa).

”Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Caraş Severin, Mehedinţi şi Gorj”, anunță INHGA.

ADVERTISEMENT
Tags: