News

Ploile torențiale fac prăpăd în Maroc! 24 de persoane au murit într-un atelier clandestin

08.02.2021 | 17:52
Ploile torentiale fac prapad in Maroc 24 de persoane au murit intrun atelier clandestin
ADVERTISEMENT

Un atelier textil amenajat la subsolul unei case private din Tanger, Maroc, a fost inundat în urma ploilor torențiale care au lovit orașul în după-amiaza zilei de luni, 8 februarie. Potrivit unui prim bilanț transmis de autorități, 24 de persoane au murit, în vreme ce alte 6 s-au ales cu răni grave și au fost transportate de urgență la spital.

Echipajele medicale ajunse la fața locului au recuperat trupurile neînsuflețite și continuă căutările. Unele publicaţii locale indică drept cauză o electrocutare, însă informația nu a fost comunicată oficial.

ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, după o perioadă îndelungată de secetă, Marocul a avut parte de fenomene meteorologice extreme. Surparea unor case vechi din capitala economică a ţării, Casablanca, s-a soldat la începutul lunii ianuarie cu patru morți și mai mulți răniți.

Ploi violente în Maroc. 24 de persoane au murit

Cel mai recent bilanț transmis de autorități indică 24 de decese și șase răniți, salvați din clădirea distrusă complet și transportați de urgență la spital. Echipajele medicale nu exclud, însă, ca numărul victimelor să fie mai mare.

ADVERTISEMENT

Inundaţiile sunt legate fie de revărsări subite ale unor râuri, fie de un deficit al sistemului de evacuare a apelor și fac numeroase victime în Maroc.

Potrivit unui raport al Institutul Regal de Studii Strategice privind riscurilor climatice, acestea reprezintă „primul risc ca persoane ucise la nivel naţional”.

ADVERTISEMENT

În septembrie 2019, creşterea bruscă a nivelului apei pe un teren de fotbal s-a soldat cu şapte morţi în regiunea Tizert, din sud-vestul țării, iar în 2014, inundaţiile provocate de ploi torenţiale s-au soldat cu 50 de morţi şi pagube considerabile în regiunile sudice.

Și România se află sub cod galben de ploi și vânt

Vremea capricioasă își face simțită prezența în această perioadă și în România. Sunt semnalate precipitații abundente pe întreg teritoriul țării, cu risc de inundații, iar în unele zone vor exista condiții favorabile pentru polei și vânt puternic.

ADVERTISEMENT

Meteorologii și hidrologii au emis atenționări de tip cod galben și cod portocaliu. Până marți, la ora 12.00, va ploua torențial, iar cantitățile de apă vor ajunge până la 15 – 20 l/mp și izolat 30 l/mp.

ADVERTISEMENT