News

PNL, acuzat de PSD că a votat împreună cu AUR și USR pentru închiderea CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea

PNL e acuzat de PSD că a votat împreună cu AUR și USR pentru a închide minele Lupeni, Leonea precum și CET Paroșeni, contrar voinței social democrate.
27.09.2022 | 23:23
PNL acuzat de PSD ca a votat impreuna cu AUR si USR pentru inchiderea CET Paroseni si a minelor Lupeni si Lonea
Mina Lupeni va fi închisă. Foto: Newsteam.ro
ADVERTISEMENT

PNL a respins amendamentele prin care social-democrații susțineau ca aceste unități ar trebui menținute în funcțiune.

PNL, acuzat că a votat împotriva voinței PSD

Conform Digi 24, Partidul Social Democrat condamnă public votul senatorilor PNL, AUR și USR din comisia economică și comisia pentru energie, prin care au fost respinse amendamentele PSD pentru menținerea în funcțiune a CET Paroșeni, precum și a minelor Lupeni și Lonea.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, amendamentele PSD prevedeau ca aceste unități să fie scoase din OUG 108/2022, care prevede închiderea mai multor unități privind privind decarbonizarea sectorului energetic. De asemenea, PSD dorea să obțină prelungirea perioadei de activitate a celor două exploatații miniere.

“Dacă votul membrilor PNL, AUR și USR din cele două comisii se va menține în forma finală a legii, atunci România va trebui ca în anii următori să își diminueze capacitatea de producție a energiei electrice cu încă 150 de MWh, ceea ce ar vulnerabiliza și mai mult sistemul energetic național”, a transmis Partidul Social Democrat.

ADVERTISEMENT

Social democrații cred că înlocuirea minelor de cărbune e oportună doar dacă pot fi înlocuite cu alte unități echivalente. Așadar, PSD va solicita în plenul Senatului ca amendamentele propuse să fie adoptate, pentru ca aceste mine și CET Paroșeni să fie salvate, momentan, de la închidere.

În urmă cu un an, minerii din Mina Lupeni se închideau în subteran pentru a protesta față de închiderea minelor.

ADVERTISEMENT

”S-au găsit soluţii pentru rezolvarea situaţiei în care se află minerii de la CEH. Astăzi am avut o nouă rundă de discuţii cu reprezentanţii celor de la CEH.

Totodată, în urma discuţiilor pe care le-au avut şi cu ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale Raluca Turcan s-a găsit modalitatea pentru a plăti salariile restante, dar şi restul beneficiilor restante.

ADVERTISEMENT

Vom lucra în continuare şi la rezolvarea problemelor pe termen lung, pentru că situaţia CEH nu este una simplă, nici uşoară, dar am încredere că se vor găsi cele mai bune soluţii”, transmitea ministrul energiei Virgil Popescu, pe contul său de Facebook.

ADVERTISEMENT