News

PNL vrea să dea bani mamelor cu mulți copii. Partidele din coaliție se întrec în promisiuni pentru creșterea natalității

Creșterea natalității este un obiectiv asumat atât de PNL, cât și de PSD, ambele partide întrecându-se în promisiuni făcute românilor pentru a-i determina să facă mai mulți copii.
07.06.2023 | 16:58
PNL vrea sa dea bani mamelor cu multi copii Partidele din coalitie se intrec in promisiuni pentru cresterea natalitatii
Familiile cu mulți copii ar putea primi o indemnizație din partea statului/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deputații PNL au depus un proiect de lege privind unele măsuri menite să stimuleze creșterea natalității, cea mai importantă prevedere fiind acordarea unei indemnizații pentru mamele cu cel puțin trei copii. Inițiativa survine la aproape trei luni după ce PSD, prin intermediului Gabrielei Firea, a anunțat un program propriu de stimulare a reproducerii.

Indemnizație în funcție de numărul copiilor

Proiectul de lege a fost semnat de aproape toți deputații PNL, în frunte cu liderul de grup al acestora, Gabriel Andronache, și urmează să intre în procesul legislativ de la Senat. Prevederea esențială este acordarea unei indemnizații care au în îngrijire mai mult de doi copii cu vârste de până la 18 ani, cuantumul indemnizației fiind calculat în funcție de salariul minim net:

ADVERTISEMENT

a) echivalentul unui salariu minim net lunar pentru cele care au 3 copii;
b) echivalentul unui salariu minim net şi jumătate pentru cele care au 4 copii;
c) echivalentul a două salarii minim nete pentru cele care au 5 copii;
d) echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate pentru cele care au 6 copii şi mai mult.

Cum în momentul de față nivelul salariului minim brut pe economie este fixat la 3.000 de lei, rezultă că sumele care vor fi acordate în eventualitatea adoptării acestei legi vor fi de 1.898, 2.647, 3.510, respectiv 4.387 lei, în funcție de numărul copiilor aflați în îngrijire. În cazul în care ar fi mărit salariul minim pe economie, va crește automat și nivelul indemnizației. Indemnizația va fi acordată cu respectarea a două condiții de către beneficiari: să obțină venituri, indiferent de cuantumul acestora, iar copiii să fie înscriși într-o unitate de învățământ după împlinirea vârstei de trei ani. De asemenea, indemnizația va fi acordată unui singur părinte.

ADVERTISEMENT

Mai multe creșe și mese calde în toate școlile

Creșterea natalității ar putea fi stimulată și de alte măsuri prevăzute în proiectul de act normativ. Pentru suplinirea deficitului de creșe și grădinițe, este propusă scutirea de impozit pe profit pe o durată de cinci ani a companiilor private care deschid asemenea instituții în urma unor parteneriate cu autoritățile locale, acestea din urmă putând pune la dispoziție terenurile necesare prin concesiune pe o perioadă de 49 de ani.

În fine, este stabilit un grafic de extindere a programului „O masă caldă în școli” astfel încât începând din anul școlar 2035-2036 o masă caldă să fie asigurată elevilor în toate școlile. În momentul de față, programul este unul pilot. Odată cu începerea acestui program în 2016 au fost incluse 50 de școli, iar numărul lor a fost mărit la 150 în 2020 și 450 în 2022.

ADVERTISEMENT

Criza demografică este una dintre cele mai severe provocări pe termen mediu și lung cu care se confruntă țara noastră. Pe acest fond, piața forței de muncă și sistemele de pensii și de sănătate vor fi grav dezechilibrate pe viitor (…) Între 1990-2021, populația României a pierdut 4,16 milioane locuitori, respectiv 17,9%, acest lucru fiind dramatic și necesitând reacții imediate”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

PSD și-a anunțat promisiunile din luna martie

Inițiative privind creșterea natalității au venit și din partea social-democraților, prin intermediului ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea. Pe 16 martie, aceasta a anunțat un pachet legislativ menit să încurajeze cuplurile să facă mai mulți copii.

ADVERTISEMENT

Pachetul conține un set de măsuri precum TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă); vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță; vouchere în valoare de 1.500 lei pe lună pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare, beneficiare fiind familiile cu venituri de maximum două salarii medii nete pe economie; card pentru familiile numeroase prin care ar urma să fie obținute reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracție, restaurante sau librării; vouchere de 2.500 de lei pentru achitarea consultațiilor și analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate; dobânzi subvenționate pentru creditele imobiliare făcute de familiile numeroase; sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate ș.a.

ADVERTISEMENT
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am...
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am plătit curentul astă-vară?”. Povestea unui român stabilit de 20 de ani în străinătate
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată...
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată investiția”
Anamaria Prodan și Ronald Gavril au râs cu lacrimi la restaurant de „crevetele...
Anamaria Prodan și Ronald Gavril au râs cu lacrimi la restaurant de „crevetele de aur” Laurențiu Reghecampf
Cele patru secrete ale longevității japoneze. Ce obiceiuri alimentare pot schimba viața, deși...
Cele patru secrete ale longevității japoneze. Ce obiceiuri alimentare pot schimba viața, deși românii le ignoră
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă...
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Alimentul pe care Iulia Pârlea, prezentatoarea rubricii Meteo de la Știrile PRO TV,...
Alimentul pe care Iulia Pârlea, prezentatoarea rubricii Meteo de la Știrile PRO TV, îl consumă extrem de rar: „La mine, în familie, cam toți suntem așa”
Primul horoscop pe 2025, realizat de Camelia Pătrășcanu. Ce se întâmplă până în...
Primul horoscop pe 2025, realizat de Camelia Pătrășcanu. Ce se întâmplă până în luna mai cu Pluto în tranzit direct: „Se schimbă fața lumii”
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem...
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem acolo și mai găsim trei proprietari”
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii...
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii erau retrași de pe card. Știa unde locuiesc”. Exclusiv
Instalatorii, noii milionari. Cum se schimbă economia
Instalatorii, noii milionari. Cum se schimbă economia
ULTIMA ORĂ. Luni, 14 octombrie, zi liberă pentru elevi şi profesori!!!
ULTIMA ORĂ. Luni, 14 octombrie, zi liberă pentru elevi şi profesori!!!
RUSIA MUTĂ AVIOANELE cu RACHETE BALISTICE! Pregătiri de RĂZBOI
RUSIA MUTĂ AVIOANELE cu RACHETE BALISTICE! Pregătiri de RĂZBOI
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Randi, prins drogat la volan. Artistul, pozitiv la cocaină și canabis | Surse
Randi, prins drogat la volan. Artistul, pozitiv la cocaină și canabis | Surse
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă...
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă grasă, gustoasă și găluștele nu se sfărâmau deloc