News

Poate rămâne România fără energie la iarnă? Anunțul premierului Nicolae Ciucă: ”Trebuie să fim pregătiți”

Premierul Nicolae Ciucă spune că în prezent nu există riscul ca România să rămână fără energie, însă autoritățile sunt pregătite.
08.09.2022 | 12:38
Poate ramane Romania fara energie la iarna Anuntul premierului Nicolae Ciuca Trebuie sa fim pregatiti
Nicolae Ciucă, despre criza energetică. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În contextul războiului din Ucraina și a crizei energetice declanșată de Rusia, România ar trebui să fie pregătită de orice scenariu, crede Ciucă. Asta, chiar dacă momentan nu ar fi motive de îngrijorare.

Nicolae Ciucă, despre ”scenariul negru” de la iarnă

”Săptămâna aceasta, ieri, am aprobat Planul de iarnă, întocmit de toţi cei care îşi desfăşoară activitatea şi sunt responsabili de sectorul energetic din România. Am stabilit ca săptămâna viitoare să avem întâlnirea cu comandamentul de iarnă.

ADVERTISEMENT

Pentru prima dată, la începutul lunii septembrie, avem acest plan. Reuşim, astfel, să avem o perioadă de timp în care să analizăm toate ipotezele care pot să afecteze sistemul energetic şi să identificăm şi soluţiile”, a transmis Ciucă.

Uniunea Europeană vorbește deja despre un plan de măsuri menite să protejeze Europa în plină criză energetică. Printre măsuri se vorbește inclusiv de reducerea consumului la anumite ore, ca în vremea comunistă, însă Nicolae Ciucă nu crede că va fi cazul în țara noastră.

ADVERTISEMENT

”Din analiza de până acum, nu identificăm riscul ca ţara noastră să rămână fără energie. Trebuie să fim egătiţi cu ipoteze şi scenarii, inclusiv un scenariu negru în care neprevăzutul poate să se întâmple”, a completat premierul.

”La comandament vom discuta şi vom stabili ce avem de făcut. Există o punere în aplicare a unui sistem gradual de măsuri care are ca prim obiectiv menţinerea aprovizionarea cu energie electrică a cetăţenilor”, a explicat Ciucă.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din România au dat asigurări că țara noastră nu va avea probleme mari la iarnă, în plină criză energetică, însă situația e departe de a fi clară. În condițiile în care țara noastră se află în Uniunea Europeană, economia României depinde foarte mult de economia tuturor țărilor din UE.

Președintele Klaus Iohannis le cerea zilele trecute tuturor românilor să nu mai risipească energia, pentru că a ajuns foarte scumpă. Dacă se va ajunge la raționalizarea consumului în această iarnă, cel mai mult vor avea de suferit fabricile și alți consumatori industriali.

ADVERTISEMENT

Planul pe termen mediu și lung al Europei, deci și al României, e tranziția spre energie regenerabilă, care să rupă legăturile cu Rusia definitiv.

”Energia regenerabilă ne va face independenți. Vom avea energie regenerabilă echivalentă cu 80 de miliarde de metri cubi de gaz, această e polița de asigurare”, explica președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT