News

Planul propus de Comisia Europeană pentru a trece cu bine peste iarnă. Europenii, obligaţi să economisească energie la ”orele de vârf”

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a prezentat cele cinci măsuri pe care UE le va lua în combaterea crizei energetice.
07.09.2022 | 13:49
Planul propus de Comisia Europeana pentru a trece cu bine peste iarna Europenii obligati sa economiseasca energie la orele de varf
Comisia Europeană a anunțat cele cinci măsuri UE anti criză energetică. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ursula von der Leyen a prezentat planul Uniunii Europene înainte de această iarnă. E vorba de cinci puncte, cinci măsuri, dintre care majoritatea sunt pe termen scurt și mediu.

Uniunea Europeană a prezentat cele cinci măsuri pentru a trece peste iarna grea

Cheia, insistă von der Leyen, e investirea în energie regenerabilă, care va scăpa definitiv Europa de dependența de gaz rusesc.

ADVERTISEMENT

Energia regenerabilă ne va face independenți. Vom avea energie regenerabilă echivalentă cu 80 de miliarde de metri cubi de gaz, această e polița de asigurare.

Energia hidro a fost redusă cu 26% în UE, în Portugalia chiar cu 40%. Am propus 5 măsuri imediate.

ADVERTISEMENT

1. Prima e economisirea inteligentă a electricității. Vedem că e penurie globală de energie, orice am face e clar că trebuie să economisim energia, într-un mod inteligent. Dacă ne uităm la preț, sunt vârfuri de cerere, acestea sunt scumpe. Atunci vine gazul scump pe piață, trebuie să aplatizăm această curbă de cerere, să evităm aceste vârfuri. Vom impune un prag obligatoriu de reducere a electricității la ore de vârf.

2. Vom propune un prag la veniturile companiilor care produc electricitate cu costuri mici. Electricitatea cu puțin carbon se vinde la preț mare, au câștiguri foarte mari la care n-au visat și nu le pot reinvesti. Acestea nu reflectă costurile de producție, a venit timpul ca și consumatorii să beneficieze. Să redirecționăm profiturile spre statele membre, ca să susțină gospodăriile și companiile vulnerabile.

ADVERTISEMENT

3. Același lucru e valabil pentru profiturile neașteptate ale companiilor de petrol și gaz. Propunem o contribuție de solidaritate. Statele membre ar trebui să investească aceste surse de venit către susținerea companiilor și gospodăriilor.

4. Companiilor de energie trebuie susținute pentru a face față. E o problemă pentru obținerea de resurse, au nevoie de lichidități. Aceste companii trebuie să dispună de foarte mulți bani acum ca să mențină capacitatea de a face schimburi comerciale. Vom garanta aceste lichidități pentru companiile energetice.

ADVERTISEMENT

5. Scădem prețul gazelor. Vom propune un plafon pentru gazul rusesc, o limită de preț. Știm deja că sancțiunile noastre efectuează foarte mult economia rusească, dar Putin face față parțial prin venituri din combustibil. Vom tăia aceste venituri. Munca din ultima lună va da rezultate. 40% din gazul importat venea din Rusia, acum am ajuns la 9%. Acestea sunt cele cinci măsuri pe care le vom discuta cu statele membre”, a declarat președintele Comisiei Europene.

Așadar, aceste măsuri vor fi negociate și ”discutate” în interiorul UE, însă voci ca Viktor Orban au anunțat deja că nu vor accepta plafonarea prețului la gazul rusesc. Această măsură ar lovi cel mai puternic în economia Rusiei, care ar primi mai puțini bani pentru un gaz care, altfel, ar ajunge să fie ars degeaba.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Anamaria Prodan îl face de râs pe Reghecampf. Ce spune averea tehnicianului
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”