News

Podul de la Brăila, posibilă inaugurare în vară. Cât de mult au avansat lucrările în ultimele trei luni. Video

Podul peste Dunăre de la Brăila ar putea fi inaugurat la vară. O filmare cu drona arată cum au evoluat lucrările în ultimele trei luni
02.04.2023 | 16:07
Podul de la Braila posibila inaugurare in vara Cat de mult au avansat lucrarile in ultimele trei luni Video
Lucrările la pod sunt realizate în proporție de peste 90% Sursa foto: Facebook CNAIR
ADVERTISEMENT

Cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră ce se execută în acest moment în România, podul de la Brăila ar fi trebuit inaugurat în anul 2022, potrivit promisiunilor venite dinspre Ministerul Transporturilor.

Cât de mult au avansat lucrările la podul de la Brăila

Un pasionat de infrastructură a realizat o filmare cu drona care prezintă comparativ cum au evoluat lucrările atât la podul suspendat, cât și la drumurile de legătură în perioada ianuarie-martie 2023. Filmarea a fost publicată pe contul de YouTube Raducu P Drum.

ADVERTISEMENT

Pe 15 martie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunța că stadiul fizic al lucrărilor la pod a ajuns la 93,4%, în vreme ce stadiul fizic al lucrărilor la drumurile de legătură era de 60%.

”Pentru finalizarea lucrărilor în termenul asumat, antreprenorul trebuie să-și îmbunătățească mobilizarea”, avertiza la acel moment CNAIR în postarea pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Posibilă inaugurare în vară

Cu o săptămână în urmă au demarat lucrările de asfaltare pe pod, în prezent una din căile de circulație fiind asfaltată în întregime. Se lucrează în paralel la realizarea drumurilor de legătură, pe relația scurtă Brăila-Măcin/Smârdan, scrie HotNews.ro. După asfaltare, vor urma testele de rezistență și finalizarea tuturor detaliilor la pod.

Există șanse cel puțin pentru o deschidere parțială a circulației, cu condiția să fie finalizate drumul de pe malul brăilean, respectiv cel de pe malul tulcean pe ramura scurtă până la Smârdan/Măcin, mai scriu jurnaliștii publicației citate.

ADVERTISEMENT

Supranumit ”Golden Gate-ul” de la Brăila, podul suspendat peste Dunăre urmează a fi cea mai înaltă construcție din România, dar și cea mai scumpă lucrare de infrastructură realizată în ultimii 30 de ani.

”La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, precizează CNAIR. În același timp, va fi ultimul pod peste Dunăre, înainte de vărsarea în Marea Neagră, cel mai mare din România și al treilea din Europa ca dimensiune.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor furnizate de CNAIR, antreprenorul lucrărilor este Asocierea Webuild SPA – IHI Infrastructure Systems CO LTD. Valoarea contractului se ridică la 2,375 miliarde de lei cu TVA. Podul suspendat va avea o lungime de 1.974,30 metri, iar lungimea drumurilor de legătură va fi de 19,095 kilometri pentru Brăila – Jijila, respectiv 4,328 kilometri pentru DN22 Smârdan – Măcin.

ADVERTISEMENT