News

Poliţia americană a ucis un număr record de civili în 2022. În medie au fost omorâţi peste trei cetăţeni pe zi

Poliţiştii americani omoară tot mai mulţi civili, de la un an la altul. În doar 12 zile din 2022 ofiţerii nu au omorât pe nimeni pe străzi
04.01.2023 | 13:40
Politia americana a ucis un numar record de civili in 2022 In medie au fost omorati peste trei cetateni pe zi
NYPD a ucis 13 civili anul trecut Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Poliția americană a ucis anul trecut cel mai mare număr de oameni din istoria modernă a țării, potrivit unei organizații non-profit care urmărește și publică date despre violența mortală a poliției, din 2013.

Poliţiştii din Los Angeles au ucis cei mai mulţi civili

Datele organizației „Mapping Police Violence” pentru anul 2022 au arătat că poliţiştii au ucis 1.176 de persoane civile, cel mai mare număr înregistrat vreodată de organizație. Samuel Sinyangwe, creatorul proiectului, a spus că cifra îi include toți cei uciși de poliție, fie prin focuri de armă, fie prin alte mijloace.

ADVERTISEMENT

Potrivit organizației, poliția a ucis în medie 3,2 persoane pe zi în 2022, iar în întregul an au fost doar 12 zile în care nu a fost raportată o acţiune cu urmări fatele ale polițiştilor.

Mai mult de o treime dintre victime au fost ucise în timpul opririlor de rutină în trafic, în timpul controalelor pentru sănătate mintală și bunăstare sau în alte infracțiuni non-violente. Toate cele trei motive sunt vizate de reformă în mai multe state americane, având în vedere că în multe cazuri intervenţia poliţiei s-a dovedit a fi letală pentru civili, în special pentru cei care nu sunt albi.

ADVERTISEMENT

Datele organizației arată că oamenii de culoare au reprezentat o pondere disproporționată între victimele poliției, anul trecut reprezentând 24% din totalul celor uciși, în ciuda faptului că reprezintă puțin peste 13% din populație. Una din trei persoane ucise de poliție fugea de forţele de ordine la momentul morții lor.

Persoanele de culoare, hispanicii, nativii americani și locuitorii insulelor din Pacific rezidenţi în SUA au cu 5 până la 8% mai multe șanse de a fi uciși în timp ce fug de poliţie sau conduc, decât albii.

ADVERTISEMENT

Cele mai alarmante date sunt legate de numărul ofițerilor de poliție responsabili de crime. Deși unele dintre cele mai importante cazuri de brutalitate ale poliției au dus la condamnări în ultimii ani, inclusiv cea împotriva lui Derek Chauvin, în 2021, nu există consecințe legale pentru majoritatea ofițerilor. Potrivit datelor, 98,1% dintre polițiștii responsabili pentru decesele cetățenilor, între 2013 și 2022, nu au fost acuzați. De altfel, mai puțin de 0,3% dintre ofițerii de poliție au fost condamnați.

Cele cinci secții de poliție din țară cu cele mai multe incidente fatale sunt situate în unele dintre cele mai dens populate orașe ale SUA. Departamentul de poliție din Los Angeles a fost în fruntea listei cu 15 crime anul trecut, urmat de departamentul de poliție din Houston cu 14 și departamentul de poliție din New York cu 13. Membrii departamentului de poliție Albuquerque și departamentului de poliție din Phoenix au ucis 11, respectiv 10 persoane.

ADVERTISEMENT