News

Poliția din SUA scoate roboții ”letali” pe străzi. Mașinăriile pot să ucidă oameni în cazuri de urgență

Poliția din San Francisco va scoate roboți ”ucigași” pe străzi, într-un scenariu parcă desprins din filmele SF precum Robocop.
30.11.2022 | 16:50
Politia din SUA scoate robotii letali pe strazi Masinariile pot sa ucida oameni in cazuri de urgenta
Roboții sunt viitorul Poliției din SUA. Foto: Daily Star
ADVERTISEMENT

Poliștii vor putea folosi roboții pentru a ucide oameni în situații de urgență, după ce reprezentanții celor 11 districte ale orașului au votat acest lucru.

Poliția din SUA scoate roboții ”letali” pe străzi

Potrivit San Francisco Chronicle, roboții vor fi folosiți în special împotriva celor care comit atacuri în masă sau în cazul teroriștilor sinucigași . Cu toate acestea există voci care obiectează puternic împotriva acestor roboți, pentru că s-ar putea ajunge în situații când oameni nevinovați vor fi uciși cu sânge rece.

ADVERTISEMENT

Politicienii au concluzionat că ar putea exista o circumstanță extraordinară în care acești roboți vor utiliza forța letală pentru a împiedica pe cineva ”să provoace alte răni”. Anunțul a fost făcut de reprezentantul districtual Aaron Peskin.

Potrivit legii 481 a Adunării de stat, o lege din 2021, Tacticile Departamentului de Poliție pentru desfășurarea anumitor arme de tip militar permit poliției să folosească acest tip de echipament rar, precum roboții letali.

ADVERTISEMENT

În mai multe state din SUA, autoritățile sunt tot mai interesate cum pot combate criminalitatea cu ajutorul tehnologiei moderne, însă să protejeze simultan libertățile civile ale publicului larg.

”Având în vedere ceea ce am văzut cu împușcăturile din școli și terorismul și realitățile secolului 21, cred că ar trebui neapărat să avem cea mai avansată tehnologie pentru a face fata acestor tipuri de amenințări”, a declarat reprezentantul districtual Rafael Mandelman.

ADVERTISEMENT

Departamentul de poliție din San Francisco deține deja 17 roboți dintre care 12 în funcțiune, în perioada 2010 și 2017. Roboții sunt capabili să ”abordeze rețineri de infractori, incidente critice, circumstanțe urgente, executarea unui mandat pentru evaluarea dispozitivelor suspecte”. Acum, acești roboți vor fi echipați și cu arme pentru a desfășura forța letală, dacă situația o va cere.

O parte dintre roboții aflați în prezent în dotarea departamentului, precum Remotec F5A, pot să urce scări, să ridice peste 85 de kilograme, să depășească borduri și să se redreseze singuri atunci când sunt răsturnați. Cu toate acestea, în măsura în care tehnologia avansează într-un ritm alert, mulți se tem că străzile din SUA pot deveni împânzite cu roboți ucigași asemănători filmelor SF precum Robocop.

ADVERTISEMENT
Robot pentru bombe
Robot pentru bombe. Foto: .sfchronicle.com

În istoria statului a fost consemnat deja un caz în care un robot a ucis în 2016 un bărbat care împușcase mortal cinci ofițeri.

ADVERTISEMENT