Poliția Locală se implică activ într-o campanie care are ca scop descurajarea absențelor nemotivate în rândul elevilor. Astfel, părinții celor care obișnuiesc să chiulească de la școală riscă să fie sancționați într-un mare oraș din țară.
Momentan, o astfel de decizie va fi aplicată doar în Iași. După ce vacanța de Paște se încheie, iar elevii revin în bănci, aceștia vor fi nevoiți să se gândească de două ori înainte de alege să chiulească. 50 de membri din cadrul Poliției Locale vor fi implicați în acest proces.
Și totuși ce prevede procedura și ce rol are Poliția Locală? Conform observatornews.ro, părintele va fi anunțat în primă fază în scris despre numărul de absențe nemotivate ale elevului. Acest lucru se va întâmpla de două ori. Dacă nu sunt luate măsuri, apoi se merge mai departe.
Conducerea școlii este anunțată de diriginte, iar mai apoi, acesta are rolul de a alerta Poliția Locală. Ulterior, polițiștii îi vor căuta pe părinții elevilor, iar aceștia riscă să fie amendați cu o sumă de până la 1.000 de lei, arată sursa citată.
Mihai Chirica, primarul din Iaşi spune că părinții sunt responsabili pentru lipsa copiilor de la școală. Drept urmare ei și sunt și cei care primesc amenda. ”Părintele este responsabil de prezenţa copilului la şcoală. Deci printele va lua amendă şi când copilul ia decizia de unul singur să nu se ducă la şcoală”, a spus acesta, potrivit observatornews.ro.
Amenzile pornesc de la 100 de lei și ajung chiar și până la 1.000 de lei. 50 de polițiști au fost desemnați pentru a se ocupa de această problemă. Momentan, inclusiv directorii școlilor, dar și profesorii sunt încântați de o astfel de procedură.
Spre exemplu, o directoare de școală a declarat pentru sursa citată că măsura este extrem de importantă. Iar asta în special în cazul părinților care nu vor să ia măsuri. ”Este o măsură binevenită, întrucât lipsea modalitatea prin care puteam aplica această prevedere din legea educaţiei.
Noi ca şcoală oricum informăm părinţii că elevul absentează. În unele situaţii părinţii răspund şi iau măsuri, dar în unele situaţii nu se întâmplă nimic”, precizează Consuela Roşu.
La rândul lor, părinții sunt mulțumiți de această idee. Deși nu sunt tocmai încântați de amendă însă, aceștia susțin că elevii au datoria de a merge la școală. Iar cei care evită acest lucru în mod intenționat, trebuie oarecum avertizați.
De cealaltă parte însă, unii elevi susțin ideea, în timp ce alții sunt contra. O elevă spre exemplu a spus sursei citate că sunt momente în care profesorii lipsesc și că preferă să plece din instituția de învățământ. Un alt elev în schimb a spus că este o măsură normală, dar incorectă. Mai exact, sunt situații în care un elev nu învață la o materie și preferă o absență în loc de o notă mică.