News

Polițistul care a omorât-o pe Raisa, pe trecerea de pietoni, ajutat de colegi să scape de închisoare. Motivare: ”Neglijent, dar educat”

Polițistul care a ucis o fetiță de 11 ani pe trecerea de pietoni, în ianuarie 2020, a fost iertat de închisoare pentru că are studii superioare, iar colegii au încredere în el.
01.02.2024 | 16:13
Politistul care a omorato pe Raisa pe trecerea de pietoni ajutat de colegi sa scape de inchisoare Motivare Neglijent dar educat
Constantin Popescu, polițistul care a omorât-o pe Raisa, pe trecerea de pietoni, a scăpat de pedeapsa cu executare
ADVERTISEMENT

Constantin Popescu, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa, o fetiță de 11 ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, de către Judecătoria Sectorului 1. Instanța a decis ca familia victimei să primească despăgubiri de 160.000 de euro, iar minora rănită în același accident să primească 90.000 de euro. Sumele vor fi achitate de compania de asigurări City Insurance, aflată în insolvență. Decizia nu este definitivă și urmează să fie atacată cu apel de familiile victimelor.

Polițistul, lăudat de colegii de serviciu

Polițistul a scăpat de o pedeapsă cu executare după ce și-a recunoscut fapta și a colaborat cu anchetatorii pentru soluționarea cauzei. Acest lucru i-a adus o reducere cu o treime a condamnării pentru ucidere din culpă. În motivare, judecătorii i-au găsit agentului circumstanțe atenuante care țin de portretul moral și psihologic al autorului.

ADVERTISEMENT

Astfel, instanța a constatat că polițistul ”și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, având încrederea colegilor săi, neavând abateri disciplinare.

Totodată, din caracterizarea formulată de…, coleg cu inculpatul, cât timp acesta a fost încadrat la Secția 5 Poliție, rezultă că a avut o activitate eficientă, a dat dovadă de eficiență în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, nefiind sancționat pentru abateri disciplinare”, se arată în motivarea instanței.

ADVERTISEMENT

Judecătorii mai spun că Popescu este ”o persoană integrată social și în afara locului de muncă, astfel cu rezultă din caracterizările de la filele 85, 86. (…) Totodată, pe parcursul procesului penal, inculpatul a avut o atitudine sinceră, recunoscând în totalitate săvârșirea faptei, fiind, la rândul său, afectat de producerea evenimentului, manifestând regret față de cele întâmplate”. De asemenea, din caracterizare nu lipsește faptul că agentul este necăsătorit și ”a absolvit studii superioare”. Ce-i drept, el a dat dovadă de neglijență, pentru că nu a făcut nimic să evite impactul, însă per total, atitudinea sa procesuală a fost pozitivă.

Constantin Popescu circula cu aproape 90 de km/h și nu a frânat

Potrivit unui raport de expertiză tehnică judiciară, Constantin Popescu circula cu viteză medie de 85-88 km/h, în momentele premergătoare producerii accidentului și în cel al impactului. El ar fi putut observa victimele angajate pe trecerea de pietoni de la distanță de 47 de metri și ar fi putut evita impactul dacă ar fi circulat cu maxim 69 km/h.

ADVERTISEMENT

Totuși, polițistului i s-a găsit și aici o scuză: indicatorul de presemnalizare a trecerii de pietoni avea un marcaj slab vizibil, însă expertiza nu a putut stabili dacă acest aspect a influențat în vreun fel producerea accidentului.

Polițistul recunoaște că nu a observat copiii care traversau pe trecerea de pietoni

În timpul audierii, Constantin Popescu a declarat că nu a observat pe nimeni pe trecerea de pietoni, fiind pur și simplu surprins de impact.

ADVERTISEMENT

”(…) Ulterior, a plecat singur pentru a rezolva niște fișe de evidență a populației pentru a face niște verificări. După ce a făcut una dintre fișe, în timp ce se îndrepta către o a doua adresă, pe drum, a intrat pe bd. Laminorului din Șos. Chitilei către bd. Bucureștii Noi, unde este trecerea de pietoni, nu a observat pe nimeni angajat în traversarea trecerii de pietoni, fiind surprins la un moment dat de impact.

S-a speriat imediat după impact, a realizat că a lovit ceva, a frânat, a coborât din mașină, a văzut că era o persoană întinsă pe stradă, realizând că a lovit practic un om.

În timp ce se deplasa către persoana întinsă pe stradă, a scos telefonul pentru a apela 112. și-a declinat calitatea dispecerului, spunându-i că a lovit pe cineva pe trecerea de pietoni și că are nevoie de sprijin medical pentru persoana ce era întinsă pe stradă.

Ulterior, oamenii prezenți în zonă i-au spus că mai e încă o persoană lovită, undeva în zona trecerii de pietoni. A sunat a doua oară pentru a urgenta echipajele SMURD. În timp ce ținea victima pe partea stângă, așa cum i-a comunicat dispecerul, și-a făcut apariția primul echipaj SMURD. După venirea primului echipaj, s-a îndepărtat din zonă, lăsându-i pe cei de la SMURD să acorde îngrijiri medicale victimei”, rezultă din declarația polițistului, depusă la dosar.

Motivul pentru care polițistul a atins victima cu piciorul

Despre controversatul gest, în care autorul accidentului pare că lovește victima cu piciorul, au vorbit mai mulți martori ai accidentului. Potrivit relatărilor, polițistul ”a întors copilul cu mâinile pe o parte și cu piciorul i-a sprijinit corpul, probabil ca să nu se întoarcă pe loc în spate”.

Martorii audiați au mai declarat că victima Raisa a căzut cu capul pe parbriz și a fost transportată pe capota mașinii aproximativ 30 de metri, acolo unde șoferul a oprit. Aceștia spun că nu au observat vreo intenție de frânare sau de evitare a impactului prin ocolirea prin stânga sau dreapta victimelor. De asemenea, martorii au confirmat că polițistul a pornit semnalele luminoase și acustice după impact.

Cea mai dramatică relatare aparține colegei Raisei, care a fost rănită în accident și a avut nevoie de 100 de zile de îngrijire.

Mărturia emoționantă a colegei Raisei, care a scăpat cu viață

”Persoana vătămată G. Marina Elena a declarat că, la data de 13.01.2022, în jurul orei 13.30, a plecat de la domiciliul prietenei sale, împreună cu aceasta, către școală, deplasându-se pe trotuar.

În momentul în care au ajuns la prima trecere de pietoni situată pe traseu, s-au oprit, s-au asigurat, uitându-se în stânga și în dreapta. Înainte de a păși pe marcajul pietonal, Raisa se afla în dreapta sa și se țineau de mână.

După ce s-au angajat în traversare, a văzut în depărtare o mașină de Poliție care avea lumini roșii și albastre deasupra ce nu erau aprinse. Până la mijlocul marcajului pietonal au mers împreună, ținându-se în continuare de mână, la pas normal, dar a văzut că mașina se apropie, moment în care i-a spus Raisei, „hai să facem pas mai grăbit, să apucăm să trecem”.

În acel moment, Raisa a tras-o de mâna dreaptă și a mai apucat să facă doi pași, iar apoi a simțit o durere puternică la piciorul drept. S-a trezit pe burtă, lângă bordură, a încercat să se ridice dar nu a reușit, așa că s-a tras pe trotuar pentru a nu fi lovită de altă mașină. A realizat că a avut loc un accident rutier și s-a uitat după Raisa, pe care a văzut-o la mare depărtare, întinsă pe asfalt. Imediat, a venit un bărbat care a apelat 112 și o doamnă care i-a telefonat mamei sale”, a arătat victima la audieri.

Polițiștii, preocupați ca Popescu să nu fie linșat

Din relatările martorilor, prima ambulanță a sosit la fața locului la câteva minute după accident, iar la scurt timp au apărut polițiștii de la Secția 5. Aceștia l-au extras pe Popescu, pentru că situația risca să degenereze din cauza oamenilor revoltați. El a fost testat cu aparatele alcooltest și drugtest, iar rezultatele au fost negative.

ADVERTISEMENT