News

Polițistul care l-a ucis pe George Floyd, la un pas de moarte în închisoare. Derek Chauvin a fost dus la spital

Derek Chauvin, polițistul care l-a ucis pe George Floyd, a fost înjunghiat în închisoarea federală din Statele Unite în care își execută pedeapsa.
25.11.2023 | 17:01
Politistul care la ucis pe George Floyd la un pas de moarte in inchisoare Derek Chauvin a fost dus la spital
Derek Chauvin a fost înjunghiat în închisoare/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Derek Chauvin a fost rănit prin înjunghiere de căte un alt deținut, într-o închisoare federală din Arizona, SUA, unde fostul polițist își execută pedeapsa de 22 de ani pentru uciderea afro-americanului George Floyd, a cărui moarte a provocat o amplă mișcarea antirasistă în Statele Unite, transmite Agerpres.

Incidentul a fost relatat de către cotidianul american New York Times, potrivit căruia Chauvin „a fost înjunghiat vineri într-o închisoare federală din Tucson, în Arizona, afirmă două persoane la curent cu acest caz”.

ADVERTISEMENT

Autorităţile penitenciare federale americane au confirmat existența unei agresiuni în închisoarea din Tucson, însă nu au precizat numele victimei. Potrivit acestora, angajați ai penitenciarului „au luat măsuri pentru a salva viaţa unei persoane încarcerate”.

Gardienii au solicitat asistenţă din partea serviciilor medicale de urgenţă, iar ulterior deținutul înjunghiat a fost transportat „spre un spital local pentru a primi îngrijiri acolo şi pentru a fi examinat”, fără însă să fie detaliată natura agresiunii și gravitatea rănilor suferite.

ADVERTISEMENT

Derek Chauvin l-a ucis pe 25 mai 2020 pe afro-americanul George Floyd (40 de ani), pe când Chauvin era agent al poliției din Minneapolis. Polițistul și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de aproape 10 de minute, fără să ia în seamă intervențiile trecătorilor  și gemetele lui George Floyd.

Alți trei polițiști au participat la acțiunea brutală de imobilizare a lui Floyd, iar ulterior și aceștia au fost judecați și condamnați pentru acțiunile lor la pedepse cu închisoarea cuprinse între doi și șase luni și trei ani și șase luni.

ADVERTISEMENT

Scena morții lui George Floyd a fost filmată și apoi postată online, iar incidentul a generat manifestații de amploare împotriva rasismului și violenței polițienești pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, manifestații care uneori au devenit violente.

Justiția statului Minnesota l-a condamnat pe Derek Chauvin la 22 de ani și jumătate de închisoare, în urma unui proces intens mediatizat ce a avut loc în 2021. Chauvin a depus recurs la această condamnare în Curtea Supremă a respins această acțiuni a fostului polițist.

ADVERTISEMENT

Derek Chauvin a mai fost condamnat o dată, pe 7 iulie 2022, într-un proces distinct în care a fost acuzat că a încălcat drepturile civile ale lui Floyd și ale unui băiat de 14 ani pe care-l agresase în 2017 într-un mod asemănător. În acest proces, Chauvin a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsă pe care o va executa concomitent cu prima condamnare.

ADVERTISEMENT