Ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, a anunțat că Polonia va întări forțele sale cu 500 de polițiști pentru a face față situației tensionate de la granița cu Belarus. Decizia vine în contextul îngrijorărilor legate de prezența grupului Wagner în Belarus și temerilor cu privire la instabilitatea regională.
“Din cauza situaţiei tensionate de la graniţa cu Belarus, am decis să ne întărim forţele cu 500 de poliţişti polonezi din unităţile de prevenire şi de combatere a terorismului”, a scris oficialul pe Twitter.
Polonia estimează că există aproximativ 8.000 de soldați Wagner în Belarus și ia măsuri temporare și permanente pentru a consolida granița. Varșovia se așteaptă ca Uniunea Europeană să ofere sprijin în această privință.
Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, îi îndeamnă pe cetățenii țării să nu se îngrijoreze cu privire la presupusa sosire a mercenarilor wagnerieni. Imaginile surprinse de satelit au arătat o tabără de corturi apărută în estul Belarusului, în apropierea graniței cu Ucraina, care ar putea găzdui aproximativ 15.000 de soldați.
Într-un discurs susținut pe 30 iunie, înaintea Zilei Independenței care urma să fie sărbătorită pe 3 iulie, Lukașenko le-a cerut cu fermitate concetățenilor săi să rămână calmi. El a explicat că problema privind mercenarii Wagner a fost exagerată.
În timpul crizei din 24 iunie, Lukașenko a mediat între Prigojin și Putin, oferind adăpost pentru Prigojin și un număr de luptători din compania Wagner. Președintele belarus a precizat că Prigojin a recrutat masiv dintre criminali și alți prizonieri pentru a întări rândurile Wagner.
„Aceștia sunt cei mai pregătiți oameni. Se spune că sunt deținuți. Ei bine, toți soldații condamnați pentru crime acolo în Rusia, au murit deja, din păcate. Condamnații au fost eliberați din închisorile din Rusia doar pentru frontul rusesc. Nici măcar o singură persoană dintre deținuții recrutați pentru a lupta în Ucraina nu pleacă în străinătate”, a precizat liderul de la Minsk.
Detaliile înțelegerii dintre Kremlin și Minsk rămân neclare, însă se presupune că Prigojin a călătorit în Belarus cu un avion privat. Serviciul belarus al RFE/RL a obținut imagini din satelit care arată construcția unei noi tabere militare de campanie în apropierea satului Țel, din districtul Asipouițki din regiunea Mahiliov din estul Belarusului, la mai puțin de 100 de kilometri de granița cu Rusia.
Dimensiunea acesteia depășește cea a majorității altor tabere militare din Belarus. Oficialii belaruși nu au dezvăluit încă scopul exact al acestei unități. Tabăra se află la o distanță de aproximativ 100 de kilometri nord de granița cu Ucraina, ridicând preocupări cu privire la situația din regiune.