News

Polonia vrea arme nucleare pe teritoriul său. Cerere oficială făcută către SUA, după modelul belgian

Polonia a cerut oficial Statelor Unite ale Americii să primească Varșovia în programul de găzduire a armelor nucleare NATO.
05.10.2022 | 17:27
Polonia vrea arme nucleare pe teritoriul sau Cerere oficiala facuta catre SUA dupa modelul belgian
Polonia vrea să primească arme nucleare. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de președintele polonez Andrzej Duda, cel care vrea ca țara sa să găzduiască astfel de arme, pentru a putea fi folosite împotriva Rusiei în cazul unui război total.

Polonia cere arme nucleare Statelor Unite ale Americii

”Există oportunitatea de a participa la programul de găzduire a armelor nucleare. I-am întrebat pe liderii americani dacă iau în calcul o astfel de posibilitate. Subiectul este deschis”, a transmis președintele Andrzej Duda într-un interviu pentru Gazeta Polska, citată de Bloomberg.

ADVERTISEMENT

NATO are o politică de descurajare nucleară care permite țărilor membre NATO care nu dețin astfel de arme să participe la planificarea de grup a alianței. În NATO există trei puteri nucleare (Franța, SUA și Marea Britanie), însă doar SUA participă la acest program de găzduire.

Așa cum Belarus a procedat cu rachetele nucleare rusești, Belgia, Germania și Italia sunt țări din cadrul alianței care participă la acest program de găzduire, menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT

”Dacă Kremlinul va începe un război nuclear, responsabilii pentru aceasta vor fi blestemați în întreaga lume. Cea mai mare problemă este că noi nu avem arme nucleare”, a subliniat Duda. Măsura ar fi mai mult o metodă de descurajare a Rusiei, pentru că doar SUA ar putea controla aceste arme nucleare, chiar dacă sunt depozitate pe teritoriul altor țări NATO.

Cu toate acestea, proximitatea Poloniei, sau Finlandei (altă țară care și-a anunțat disponibilitatea de a participa la program) de Rusia, ar putea fi considerată o amenințare serioasă de Kremlin.

ADVERTISEMENT

Mai mult, chiar dacă Polonia nu are arme nucleare, președintele Duda a anunțat că țara sa va continua să susțină cu toate mijloacele posibile Ucraina, până când Kievul va învinge Moscova.

Polonia susține Ucraina. Ucraina trebuie să se apere și să supraviețuiască acestui război. Trebuie să ajungem în situația în care Rusia va fi obligată să își retragă trupele. Ucraina trebuie să revină la granițele ei recunoscute internațional înainte de agresiunea Rusiei din 2014”, a concluzionat Duda.

ADVERTISEMENT

Rusia trimite semnale contradictorii în ultima perioadă. Cu toate că Vladimir Putin sau propaganda rusă, în frunte cu Dmitry Medvedev, au anunțat că Moscova va folosi fără să stea pe gânduri arme nucleare dacă se simte amenințată, rapoartele oficiale ale CIA nu consideră că Rusia ar lua în considerare un astfel de scenariu în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT