Serviciile secrete americane de informații cred că Ucraina e în spatele asasinatului de la Moscova, soldat cu moartea Dariei Dughina.
Cu toate că nu au numit persoanele în cauză, ar fi vorba de mai mulți oficiali din guvernul Ucrainei care au dat undă verde acestui asasinat.
Ținta adevărată a atentatului ar fi fost Aleksandr Dughin, nu fiica sa, potrivit sursei citate. La nivel oficial, Ucraina a negat mereu că ar fi implicată în acest asasinat. Mai mult, americanii nu ar fi fost niciodată de acord cu un astfel de asasinat, care doar va determina Rusia să încerce la rândul său să asasineze oficiali ucraineni, inclusiv pe președintele Volodimir Zelenski.
Armata ucraineană a transmis că, pe măsură ce forțele sale înaintează în regiunea de sud a Hersonului, unitățile ruse au suferit pierderi și încearcă să-și evacueze răniții și echipamentul la cele mai apropiate puncte de trecere peste râul Nipro.
”În special, inamicul a mutat până la 150 de militari răniți și aproximativ 50 de unități de echipament militar avariat în așezarea Vesele, lângă hidrocentrala Kahovka”, a transmis Statul Major.
Între timp, în nord-estul țării, armata ucraineană a spus că rușii au suferit pierderi grele și în acea zonă, unde forțele ucrainene consolidează câștigurile de-a lungul granițelor regiunilor Donețk și Lugansk.
“Din cauza numărului mare de răniți și a supraîncărcării instituțiilor medicale locale, inamicul a echipat și folosește o școală ca spital militar. Potrivit informațiilor preliminare, acolo sunt până la 200 de militari răniți”, a spus Statul Major.
De asemenea, Ucraina susține că Rusia recrutează mai mulți bărbați din coloniile penale: ”Comandamentul ocupației ruse continuă să recruteze prizonieri pentru a compensa pierderile de personal. Potrivit informațiilor preliminare, peste 650 de prizonieri din coloniile penale de înaltă securitate din regiunea Stavropol au fost de acord să ia parte la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei”.
Miercuri, 5 octombrie, statele Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord pentru a pune în aplicare al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.
Acestea reprezintă un răspuns la anexarea ilegală a patru teritorii ucrainene, Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.
”Ambasadorii au ajuns la un acord politic cu privire la noile sancţiuni împotriva Rusiei: un răspuns solid al UE la anexarea ilegală de teritorii ucrainene de către preşedintele rus Vladimir Putin”, a scris, pe Twitter, preşedinţia cehă a Consiliului UE.
Acest nou pachet include:
Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat, miercuri, că centrala nucleară de la Zaporojie va funcționa sub supravegherea agențiilor ruse.
Decizia vine după ce Rusia a susținut că a anexat în mod oficial regiunea în care se află uzina, a raportat agenția de presă de stat RIA, citată de The Guardian.
În această săptămână, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va ajunge Kiev şi apoi la Moscova pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat, miercuri, imagini din orașul Lîman, recent capturat din mâinile rușilor.
Liderul de la Kiev a scris, pe Twitter, că ”toate elementele de bază ale vieții au fost distruse aici. O fac (n.r. rușii) peste tot în teritoriile pe care le ocupă”.
Our Lyman after the occupier… All basics of life have been destroyed here. They are doing so everywhere in the territories they seize. This can be stopped in 1 way only: liberate Ukraine, life, humanity, law and truth as soon as possible. pic.twitter.com/WInSrmQxsA
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 5, 2022
Orașul din Donețk a fost recucerit de ucraineni, după ce forțele ruse s-au retras în weekend.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat, miercuri, că nu există nicio contradicție între încorporarea teritoriilor ucrainene în cadrul Federației Ruse și retragerile militare.
Oficialul a dat asigurări că Moscova va continua planurile de anexare a celor patru regiuni ucrainene: Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk, transmite The Guardian.
”Acestea vor fi cu Rusia pentru totdeauna și inamicii vor fi înlăturați”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Vladimir Putin a semnat, miercuri, documentele care ratifică anexarea de către Federația Rusă a regiunilor ucrainene ocupate: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
Agenția rusă TASS anunță că în documente se precizează următoarele:
”Granițele noilor regiuni ale Federației, după cum rezultă din tratate, vor fi determinate de cele care existau în ziua formării și acceptării lor în Federația Rusă.
Până la alegerea conducătorilor noilor regiuni, în conformitate cu legislația rusă, acestea vor fi conduse de oficiali temporari puși în funcție de președintele Putin”.
Şeful Administraţiei militare regionale din Kiev, Oleksii Kuleba, a transmis pe Telegram miercuri dimineața, forțele ruse au atacat cu drone sinucigaşe oraşul Bila Tserkva.
Potrivit, Ukrinform, mai multe instalaţii de infrastructură au luat foc și o persoană și-a pierdut viața: “Avem informaţii despre mai multe explozii în Bila Tserkva.
Potrivit datelor preliminare, oraşul a fost atacat de drone sinucigaşe. Ca urmare, instalaţiile de infrastructură au luat foc. O persoană a fost rănită“, a precizat Kuleba.
Conform ultimelor informații din presa internațională, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat recent cu președintele american Joe Biden. Cei doi lideri au vorbit la telefon despre situaţia de pe front, despre cooperarea pe alte domenii și sprijinul pentru armata ucraineană.
”În primul rând, i-am mulţumit pentru un alt pachet de sprijin pentru apărare pentru ţara noastră, în special pentru noile HIMARS. Şi, în general, am remarcat faptul că succesele armatei noastre – toate succesele de a reda libertatea poporului nostru – sunt succesele noastre comune, victoriile noastre comune.
Datorită unităţii Ucrainei, a Statelor Unite ale Americii şi a tuturor partenerilor noştri din lumea liberă, libertatea are astăzi cea mai mare forţă din ultimele decenii şi demonstrează victorii concrete în confruntarea cu tirania.
Am discutat, de asemenea, despre paşii politici, despre cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale. Şi am fost deosebit de încântat să aud cuvintele preşedintelui Biden, care a spus că militarii noştri inspiră întreaga lume, poporul nostru inspiră întreaga lume.
Şi pe bună dreptate. Victoria noastră în acest război va arăta cât de mult poate contribui Ucraina la forţa globală a libertăţii, la forţa globală a democraţiei”, a declarat Zelenski.
În același context, acesta a discutat telefonic şi cu Giorgia Meloni, al cărei partid a câştigat recent alegerile din Italia şi urmează să fie nominalizată pentru funcția de premier:
”A fost o conversaţie foarte substanţială despre modalităţile de a spori în continuare cooperarea noastră interstatală şi de a consolida capacităţile noastre – atât ale Ucrainei, cât şi ale Italiei.
În numele tuturor ucrainenilor, am mulţumit Italiei pentru pachetele puternice de sprijin pentru apărare. Aşteptăm cu nerăbdare vizita oficială a doamnei Meloni la Kiev.”
În plus, liderul de la Kiev a dialogat despre situaţia de pe front și cu prim-ministrul Indiei, Narendra Modi. ”Kremlinul este cel care face absolut totul pentru ca acest război să se încheie doar pe câmpul de luptă, nu la masa negocierilor”, a mai completat Zelenski.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis marți seara că armata ucraineană ”desfăşoară o înaintare destul de rapidă şi puternică în sudul ţării”:
”Zeci de aşezări au fost deja eliberate de referendumul rusesc de faţadă numai în această săptămână, în regiunea Herson, în regiunea Harkov, în regiunea Lugansk şi în regiunea Doneţk.
Războinicii noştri nu se opresc. Şi este doar o chestiune de timp până când îl vom alunga pe ocupant de pe tot teritoriul nostru.”
Analiștii militari ruși consideră retragerea Armatei Roșii un dezastru, însă toți ochii sunt ațintiți asupra lui Vladimir Putin.
Mai mulți jurnaliști ruși care urmăresc toate mișcările pe care Putin le face au constatat că acesta s-a deplasat în Siberia, unde are pregătit un buncăr. Înainte de toate, Putin ar trebui să aibă o întâlnire cu anumiți șamani din zonă, urmând să ia mai apoi alte decizii.
Conform presei din Marea Britanie, buncărul lui Putin poate găzdui aproximativ 100.000 de oameni, iar listele ar fi făcute deja.
Amanta lui Putin, precum și fiicele sale din prima căsătorie, plus alți apropiați ai președintelui rus au fost puși deja în alertă și așteaptă un semn pentru a fi duși în buncăr. Surprinzător, fostul președinte rus Dmitry Medvedev a fost lăsat în afara acestei liste.
Discuțiile și dezbaterile referitoare la buncărul lui Putin sunt, așadar, mai actuale ca niciodată, mai ales că submarinul Belgorod a dispărut de pe radar. Dinspre SUA anunțurile sunt contradictorii. Dacă șeful CIA crede că Putin pregătește un atac nuclear, fie el și tactic, la nivel oficial spionii de top anunță că momentan nu există semne că s-ar pregăti un asemenea atac.
Un lucru e sigur, presa din Rusia citată de Daily Mail vorbește despre o decizie iminentă pe care Putin o va lua în acest sens. Jurnaliștii britanici susțin că Putin, imprevizibil, ar putea ataca Ucraina cu o lovitură nucleară tactică.
Pe frontul din Ucraina situația e de neînțeles pentru propaganda de la Kremlin, chiar și pentru privitorii occidentali. Retragerea în masă a soldaților ruși pare mai degrabă o capcană bine gândită sau o mișcare menită să întoarcă soarta războiului în favoarea Rusiei, deși realitatea ar putea fi mult mai crudă pentru ruși: există șanse reale ca aceasta de fapt să fie tot ce a mai rămas din tentativa de cucerire a Ucrainei.
Demoralizați și traumatizați de războiul lung pe care l-au îndurat, soldații retrași de pe front par incapabili să mai susțină o ipotetică ofensivă în viitor. Rusia se laudă, în schimb, cu 200.000 de rezerviști chemați în timpul mobilizării parțiale, însă aceștia sunt majoritatea slab pregătiți, fără nicio experiență relevantă pe front și, mai ales, lipsiți de motivație.
Tocmai de aceea, se tem analiștii occidentali, Vladimir Putin ar putea recurge la gestul considerat nesăbuit prin care ar ordona un atac nuclear, cel mai probabil în Ucraina. Este luată în considerare, de asemenea, varianta unui atac nuclear ”de test” în Marea Neagră, însă nimeni nu știe concret în ce ar consta acesta și care ar fi efectul imediat asupra României sau a țărilor din proximitate.