News

Raed Arafat a vorbit despre cele 3 planuri ale României în caz de atac nuclear: ”Mare atenţie la acest lucru”

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat vineri că România are 3 planuri în cazul în care va fi înregistrat un atac nuclear în contextul războiului din Ucraina.
30.09.2022 | 20:59
Raed Arafat a vorbit despre cele 3 planuri ale Romaniei in caz de atac nuclear Mare atentie la acest lucru
Raed Arafat a transmis că populația trebuie să fie foarte atentă la mesajele autorităților în cazul unui atac sau accident nuclear. Foto: facebook.com/DrRaedArafat
ADVERTISEMENT

Într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN, Raed Arafat a grupat cele mai importante sfaturi pentru populație în cazul unui atac sau accident nuclear.

Ce informații are Raed Arafat în acest moment

Astfel, șeful DSU s-a referit la posibilitatea ca o armă tactică nucleară să fie folosită de Rusia în contextul războiului din Ucraina. De asemenea, a vorbit și despre ce ar trebui să facă românii în cazul producerii unui accident nuclear, variantă intens discutată în contextul luptelor purtate de ucraineni și ruși în apropierea centralei nucleare Zaporojie.

ADVERTISEMENT

Avem plan de alertare, de avertizare şi de adăpostire. (…) La acest moment, tot ce s-a discutat despre centrala nucleară Zaporojie şi ideea de a folosi aceste arme…

Toate analizele arată că este în afara teritoriului României. Impactul este limitat. Dacă este vreun impact sesizat de autorităţile care măsoară radiaţiile sau dacă vine un nor, da, există proceduri.

ADVERTISEMENT

(…) În astfel de situaţii, vor încerca mulţi să inducă panică. Chiar dacă nu este un impact, să spună că este, să înceapă să apară pe diferite site-uri aspecte care să inducă panică în populaţiile din zonă.

Atenție la rezervele de apă și mâncare

Mare atenţie la acest lucru!”, a declarat Raed Arafat, conform antena3.ro. În continuare, cel care a pus bazele SMURD în România a precizat că mesajul transmis prin RO-ALERT nu va fi folosit dacă informațiile arată că un nor radioactiv ar traversa România peste 12 ore.

ADVERTISEMENT

În acest caz, vor fi folosite informările și recomandările obişnuite. RO-ALERT poate fi trimis populației doar dacă un nor radioactiv ar ajunge deasupra României.

Arafat a subliniat că nu se dau mesaje de urgenţă maximă dacă impactul nu este imediat. El a mai spus că în cazul unui accident nuclear, românii nu trebuie să iasă din case.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ei trebuie să evite deplasările cu mașina și autoevacuarea în cazul în care a fost semnalată prezența unui nor radioactiv. Mai mult, șeful DSU a recomandat că este bine ca fiecare familie să aibă constant rezerve de apă și mâncare pentru cel puțin 7 zile.

ADVERTISEMENT
Tags: