News

Raed Arafat a vorbit despre cele 3 planuri ale României în caz de atac nuclear: ”Mare atenţie la acest lucru”

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat vineri că România are 3 planuri în cazul în care va fi înregistrat un atac nuclear în contextul războiului din Ucraina.
30.09.2022 | 20:59
Raed Arafat a vorbit despre cele 3 planuri ale Romaniei in caz de atac nuclear Mare atentie la acest lucru
Raed Arafat a transmis că populația trebuie să fie foarte atentă la mesajele autorităților în cazul unui atac sau accident nuclear. Foto: facebook.com/DrRaedArafat
ADVERTISEMENT

Într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN, Raed Arafat a grupat cele mai importante sfaturi pentru populație în cazul unui atac sau accident nuclear.

Ce informații are Raed Arafat în acest moment

Astfel, șeful DSU s-a referit la posibilitatea ca o armă tactică nucleară să fie folosită de Rusia în contextul războiului din Ucraina. De asemenea, a vorbit și despre ce ar trebui să facă românii în cazul producerii unui accident nuclear, variantă intens discutată în contextul luptelor purtate de ucraineni și ruși în apropierea centralei nucleare Zaporojie.

ADVERTISEMENT

Avem plan de alertare, de avertizare şi de adăpostire. (…) La acest moment, tot ce s-a discutat despre centrala nucleară Zaporojie şi ideea de a folosi aceste arme…

Toate analizele arată că este în afara teritoriului României. Impactul este limitat. Dacă este vreun impact sesizat de autorităţile care măsoară radiaţiile sau dacă vine un nor, da, există proceduri.

ADVERTISEMENT

(…) În astfel de situaţii, vor încerca mulţi să inducă panică. Chiar dacă nu este un impact, să spună că este, să înceapă să apară pe diferite site-uri aspecte care să inducă panică în populaţiile din zonă.

Atenție la rezervele de apă și mâncare

Mare atenţie la acest lucru!”, a declarat Raed Arafat, conform antena3.ro. În continuare, cel care a pus bazele SMURD în România a precizat că mesajul transmis prin RO-ALERT nu va fi folosit dacă informațiile arată că un nor radioactiv ar traversa România peste 12 ore.

ADVERTISEMENT

În acest caz, vor fi folosite informările și recomandările obişnuite. RO-ALERT poate fi trimis populației doar dacă un nor radioactiv ar ajunge deasupra României.

Arafat a subliniat că nu se dau mesaje de urgenţă maximă dacă impactul nu este imediat. El a mai spus că în cazul unui accident nuclear, românii nu trebuie să iasă din case.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ei trebuie să evite deplasările cu mașina și autoevacuarea în cazul în care a fost semnalată prezența unui nor radioactiv. Mai mult, șeful DSU a recomandat că este bine ca fiecare familie să aibă constant rezerve de apă și mâncare pentru cel puțin 7 zile.

ADVERTISEMENT
Tags:
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României