News

Poluarea face prăpăd în Capitală! Unele zone au depășit cu 350% nivelul maxim admis

23.10.2020 | 12:32
Poluarea face prapad in Capitala Unele zone au depasit cu 350 nivelul maxim admis
ADVERTISEMENT

Rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului Airly.eu a înregistrat în noaptea de joi spre vineri, depășiri uriașe a nivelului maxim admis privind poluarea cu particule PM 10 și PM2,5. Cele mai îngrijorătoare date vin din Bragadiru, unde poluarea cu particule PM 10 și PM2,5 se apropie vertiginos de pragul de 350%.

Nu este pentru prima dată când Capitala se confruntă cu o astfel de situație. Și anul trecut, în intervalul octombrie-mai, au avut loc depășiri cu până la 600% pentru poluarea cu praf, mai ales noaptea și în weekend.

ADVERTISEMENT

Ministerul Mediului nu a venit, însă, cu explicații concrete pe marginea acestui subiect. Ba chiar a indicat arderi necontrolate de deșeuri sau vânt puternic. În urma studiului efectuat de Institutul Național de Sănătate Publică pentru perioada 2010-2017 s-a ajuns la concluzia că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave precum infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC).

Bucureștiul, din ce în ce mai poluat. Nivelul maxim admis a fost depășit și cu 350%

Principalele contribuții la emisia totală de PM2,5 din aer revin în mod aproape egal încălzirii rezidenţiale (45,8 %) şi traficului rutier (45,5 %), aportul surselor inventariate din sectorul industrial şi al serviciilor fiind de 8,5%.

ADVERTISEMENT

La emisia totală de PM10 din aer, principala contribuție îi revine traficului rutier (48,4 %), urmată de încălzirea rezidențială (39,2%); sursele inventariate din sectorul industrial și al serviciilor aduc un aport de 11,7%”, se arată în documentul mai sus amintit.

Cele mai afectate sunt persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii până în 15 ani inhalează mai mult aer și obișnuiesc să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas.

ADVERTISEMENT

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. În plus, specialiștii atrag atenția că expunerea pe termen lung la o concentrație ridicată de pulberi poate duce la cancer și chiar la deces prematur.

Reacția ministrului Mediului

În momentul de faţă, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu sunt pe teren, fac verificări şi la final vor comunica şi opiniei publice care au fost rezultatele şi mai ales care au fost sancţiunile. Ceea ce ne dorim este ca astfel de episoade să nu se mai întâmple.

ADVERTISEMENT

Şi în cazul comunei Vidra şi în cazul acelor episoade care au fost mai multe au fost date şi sancţiuni. Avem în momentul de faţă anchete penale în curs în urma cărora sper ca fiecare dintre cei care se fac vinovaţi să răspundă în faţa legii.

Din cauza unor astfel de accidente, poate de multe ori autorităţile publice locale nu au gestionat la momentul respectiv combaterea acelei probleme şi evident rezolvarea ei, cel mai mult au avut de suferit bucureştenii. Vreau să cred că instituţiile statului român îşi fac datoria, că vor duce mai departe aceste anchete şi cei care se fac responsabili şi vinovaţi să plătească.

Am speranţa că, odată cu schimbările care au avut loc la nivelul administraţiei publice din Bucureşti şi din judeţul Ilfov să avem investiţii mai mari în măsuri verzi tocmai pentru a reduce poluarea şi a creşte calitate aerului.

Ca ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, mă bucur foarte mult că în acest an am reuşit să investim sume colosal de mari în Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, şi fonduri guvernamentale, şi fonduri europene, şi fonduri de la Administraţia Fondului pentru Mediu tocmai pentru a oferi administraţiilor publice locale date în timp real şi pe baza acestora planurile integrate de calitate a aerului să fie puse în aplicare.

Mi se pare firesc ca administraţiile publice locale să investească mai mult în tot ceea ce înseamnă reducerea poluării prin infrastructură, mijloace de transport public în comun, iar Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi toate celelalte autorităţi competente să-şi facă datoria în misiuni de control”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

ADVERTISEMENT
Tags: