News

Poluarea ucide șapte milioane de oameni anual. OMS a înăsprit recomandările în acest domeniu

OMS avertizează că poluarea aerului este una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului pentru sănătatea umană, provocând șapte milioane de decese premature pe an.
23.09.2021 | 16:29
Poluarea ucide sapte milioane de oameni anual OMS a inasprit recomandarile in acest domeniu
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a înăsprit orientările privind calitatea aerului pentru prima dată din 2005.

Agenția Națiunilor Unite pentru sănătate a declarat miercuri că este nevoie de acțiuni urgente pentru a reduce expunerea la poluarea aerului, clasificând povara bolilor cauzate de poluare „la egalitate cu alte riscuri majore la nivel mondial pentru sănătate, cum ar fi dieta nesănătoasă și fumatul de tutun”.

ADVERTISEMENT

Poluarea ucide șapte milioane de oameni anual

“OMS a ajustat aproape toate nivelurile de orientare a calității aerului în jos, avertizând că depășirea noilor niveluri este asociată cu riscuri semnificative pentru sănătate”, precizează organizația. „Aderarea la ele ar putea salva milioane de vieți.”

Noile orientări au ca scop protejarea oamenilor de efectele negative ale poluării aerului și sunt utilizate de guverne ca referință pentru standarde obligatorii din punct de vedere juridic.

ADVERTISEMENT

OMS a actualizat ultima dată orientările în 2005, care au avut un impact semnificativ asupra politicilor de curățare a aerului mondial.

Dar agenția de sănătate a ONU a spus că, în cei 16 ani de atunci, au apărut o serie de dovezi mult mai puternice, care arată cum poluarea aerului afectează sănătatea la concentrații mai mici decât se credea anterior.

ADVERTISEMENT

„Dovezile acumulate sunt suficiente pentru a justifica acțiunile de reducere a expunerii populației la poluanții atmosferici cheie, nu numai în anumite țări sau regiuni, ci la scară globală”, a spus organizația.

Greenpeace a menționat că multe orașe importante din întreaga lume încalcă deja liniile directoare din 2005 și a declarat că este nevoie urgentă de acțiuni mai semnificative.

ADVERTISEMENT

„Ceea ce contează cel mai mult este dacă guvernele pun în aplicare politici de impact pentru reducerea emisiilor poluante, cum ar fi încetarea investițiilor în cărbune, petrol și gaze și prioritizarea tranziției către energie curată. Eșecul de a respecta liniile directoare ale OMS nu trebuie repetat ”, a declarat într-un comunicat Aidan Farrow, cercetător Greenpeace privind poluarea aerului cu sediul la Universitatea din Exeter din Marea Britanie.

OMS a înăsprit recomandările în acest domeniu

Noile orientări ale OMS includ recomandări privind nivelurile de calitate a aerului pentru șase substanțe poluante, inclusiv ozon, dioxid de azot, dioxid de sulf și monoxid de carbon.

Celelalte două sunt PM10 și PM2.5 – particule egale sau mai mici de 10 și 2,5 microni în diametru.

Ambele sunt capabile să pătrundă adânc în plămâni, dar cercetările arată că PM2.5 poate pătrunde chiar în sânge, ducând în primul rând la probleme cardiovasculare și respiratorii, dar afectând și alte organe, a spus OMS.

Ca răspuns, nivelul ghidului PM2.5 a fost redus la jumătate.

În 2019, mai mult de 90% din populația lumii trăia în zone în care concentrațiile depășeau AQG din 2005 pentru expunerea pe termen lung la PM2,5, potrivit OMS.

Greenpeace a declarat că anul trecut 79 din cele mai populate 100 de orașe ale lumii au avut niveluri medii anuale de poluare a aerului PM2,5 care încalcă orientările din 2005, potrivit datelor IQAir. Odată cu înăsprirea liniilor directoare, 92 orașe le-ar fi încălcat, a spus acesta.

Cele mai poluate orașe

Printre orașele cu aerul cel mai murdar s-au numărat Delhi (PM2,5 a depășit de 17 ori), Lahore (de 16 ori), Dhaka (de 15 ori) și Zhengzhou (de 10 ori). Potrivit OMS, în opt dintre cele mai mari 10 orașe ale lumii nu erau disponibile date PM2.5.

Noile linii directoare vin cu câteva săptămâni înainte ca summit-ul pentru climat COP26 să înceapă în orașul scoțian Glasgow, pe 31 octombrie.

OMS a spus că, alături de schimbările climatice, poluarea aerului este una dintre amenințările majore asupra mediului pentru sănătatea umană. Îmbunătățirea calității aerului ar spori eforturile de atenuare a schimbărilor climatice și viceversa, a adăugat aceasta.

“Poluarea aerului este o amenințare pentru sănătate în toate țările, dar afectează cel mai greu oamenii din țările cu venituri mici și medii“, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS a spus că, deși calitatea aerului s-a îmbunătățit semnificativ începând cu anii 1990 în țările cu venituri ridicate, numărul global al deceselor și al anilor de viață sănătoasă pierduți abia a scăzut, deoarece calitatea aerului s-a deteriorat în general în majoritatea celorlalte țări, în conformitate cu dezvoltare.

„În fiecare an, se estimează că expunerea la poluarea aerului va cauza șapte milioane de decese premature și va duce la pierderea a milioane de ani mai sănătoși de viață”, a spus OMS.

La copii, aceasta ar putea include reducerea creșterii și funcției plămânilor, infecții respiratorii și astm agravat. La adulți, bolile coronariene – și accidentul vascular cerebral sunt cele mai frecvente cauze de deces prematur atribuite poluării aerului în aer liber.

Dovezile apar, de asemenea, despre alte efecte, cum ar fi diabetul și afecțiunile neurodegenerative, a spus organizația.

ADVERTISEMENT