News

Schimbările climatice influențează dimensiunea corpului uman. Ce impact au asupra creierului

Dimensiunea medie a corpului uman a fluctuat semnificativ în ultimele milioane de ani și este legată de clima schimbătoare, potrivit unei noi cercetări.
12.07.2021 | 17:23
Schimbarile climatice influenteaza dimensiunea corpului uman Ce impact au asupra creierului
Schimbările climatice influențează dimensiunea corpului uman. Mecanismul identificat de cercetători Foto: KEYC.com, cosmosmagazine.com, newsgram.com, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O echipă de cercetători condusă de Universitatea Cambridge din Regatul Unit și Universitatea din Tübingen din Germania au adunat măsurători ale mărimii creierului și corpului pentru mai mult de 300 de fosile din genul sau familia Homo, de care aparține omul modern – Homo sapiens.

Echipa a folosit aceste date, combinate cu o reconstrucție a climatelor regionale ale Pământului din ultimele milioane de ani, și a calculat ce climă a experimentat fiecare fosilă când era un om viu.

ADVERTISEMENT

Cum este influențată dimensiunea corpului uman de schimbările climatice?

Potrivit descoperirilor cercetătorilor, clima – în special temperatura – a fost principalul motor al modificărilor dimensiunii corpului în ultimele milioane de ani. Climele mai reci și mai dure erau legate de corpuri mai mari, în timp ce climele mai calde erau legate de corpuri mai mici, a descoperit echipa.

„Corpurile mai mari pot izola indivizii de temperaturile scăzute – cu cât ești mai mare, cu atât suprafața este mai mică în comparație cu volumul tău, astfel încât să păstrezi căldura mai eficient”, a declarat pentru CNN Andrea Manica, profesor de ecologie evolutivă la Universitatea Cambridge.

ADVERTISEMENT

„Aceasta este o relație care se găsește la multe animale și chiar la oamenii contemporani, dar acum știm că a fost un factor principal în spatele schimbărilor de dimensiune ale corpului din ultimele milioane de ani.”

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communications.

Legăturile dintre climă și dimensiunea creierului sunt mai puțin clare

Cercetătorii au analizat, de asemenea, impactul factorilor de mediu asupra dimensiunii creierului.

Homo sapiens a apărut în urmă cu aproximativ 300.000 de ani în Africa, dar genul Homo, care include neanderthalii și alte specii înrudite, cum ar fi Homo habilis și Homo erectus, există de mult mai mult timp.

ADVERTISEMENT

Experții au spus că, prin comparație cu speciile anterioare precum Homo habilis, noi, Homo sapiens, suntem cu 50% mai grei, iar creierul nostru este de trei ori mai mare – dar motivele care stau la baza acestor schimbări sunt încă dezbătute.

Clima a avut un rol în dimensiunea creierului, dar au existat atât de multe variații ale dimensiunii creierului, care nu pot fi explicate prin schimbări de mediu, arată descoperirile experților.

ADVERTISEMENT

„Interesant este că modificările dimensiunii creierului nu au fost complet legate de temperatură, astfel încât dimensiunea corpului și creierului a evoluat sub presiuni distincte”, a explicat Manica.

„Pentru dimensiunea creierului, am constatat că cele mai mari s-au găsit în medii stabile. Pentru homo-ul timpuriu, a existat și o tendință de a dezvolta creiere mai mari în habitate mai deschise, unde strămoșii noștri au fost nevoiți să vâneze mamifere mari”, a mai spus el.

„Important, însă, climatul explică modificările dimensiunii creierului mult mai puțin decât pentru dimensiunea corpului. Acest lucru înseamnă că alți factori, cum ar fi provocările cognitive adăugate ale vieților sociale din ce în ce mai complexe, dietele mai diverse și tehnologia mai sofisticată au fost probabil principalul factorii determinanți ai modificărilor dimensiunii creierului”, a adăugat el.

Manica crede că este puțin probabil ca schimbările climatice actuale să aibă un impact dramatic asupra dimensiunilor corpului nostru pentru moment.

„Schimbările pe care le-am descris au avut loc de-a lungul a mii de ani, sau mai bine zis, de zeci de mii de ani. Așadar, câțiva ani de schimbări climatice nu vor face prea mult corpului sau creierului nostru. Dacă am reușit să schimbăm clima fără să distrugem întreaga planetă pentru o lungă perioadă de timp – nu ne descurcăm prea bine în această privință – atunci poate, dar din fericire aceasta este o problemă de care nu trebuie să ne îngrijorăm destul de mult o vreme “, a mai precizat profesorul.

Temperaturile în creștere afectează animalele

Cu toate acestea, schimbările climatice ar putea deja să micșoreze unele dintre animalele planetei.

Păsările migratoare din America de Nord s-au micșorat în ultimele patru decenii, iar anvergura aripilor lor este mai largă. Schimbările par a fi un răspuns la un climat mai cald, potrivit unui studiu din 2019.

Într-o analiză a 70.716 păsări moarte reprezentând 52 de specii înregistrate între 1978 și 2016, cercetătorii au descoperit că 49 au înregistrat scăderi semnificative statistic ale mărimii corpului.

Autorii au sugerat că dimensiunile corpului în scădere sunt un răspuns la încălzirea climei, temperaturile din zonele de reproducere de vară ale păsărilor la nord de Chicago crescând cu aproximativ 1 grad Celsius pe parcursul studiului.

Un studiu din 2011 în revista Nature Climate Change a constatat că ectotermele – animale cu sânge rece, cum ar fi broaștele, broaștele țestoase și șerpii care se bazează pe surse de căldură din mediul înconjurător – „se schimbă deja foarte mult” pe măsură ce temperaturile cresc.

Atât ectotermele acvatice, cât și cele terestre s-au micșorat, conform studiului, dimensiunea și starea broaștelor comune scăzând, deoarece temperaturile au crescut cu 1,5 grade Celsius pe o perioadă de 22 de ani.

ADVERTISEMENT