News

Pompierii se chinuie de trei zile să stingă un incendiu în Buzău. Ultimul mare incendiu din România a fost stins în 5 zile

26.04.2020 | 19:32
Pompierii se chinuie de trei zile sa stinga un incendiu in Buzau Ultimul mare incendiu din Romania a fost stins in 5 zile
ADVERTISEMENT

Pompierii din Buzău se chinuie de trei zile să stingă un incendiu de proporții care a cuprins dealurile din localitatea Breaza. Un elicopter a fost trimis pentru a-i ajuta pe pompieri să lichideze stocul care a ajuns într-o pădure de pini.

Incendiu de proporții în Buzău

Pădurea a început să ardă vineri, 24 aprilie, în localitatea Breaza. Inițial, focul a cuprins vegetația uscată de pe dealuri, după care s-a extins într-o pădure de pin și plop.

ADVERTISEMENT

Peste 100 de oameni se luptă de trei zile, aici fiind incluși pompieri, voluntari și angajați de la Ocolul Silvic se luptă cu flăcările și încearcă să lichidze incendiul, conform ziare.com. Un elicopter ISU a fost trimis în zonă sâmbătă, 25 aprilie, pentru a încerca stingerea focului.

Pompierii nu reușesc să stingă incendiul din cauza vântului, al terenului accidentat și al solului uscat care favorează arderea pădurii.

ADVERTISEMENT

Autoritățile susțin că focul a fost localizat, iar prefectul Leonard Dimian, alături de ubprefectul Alecu Vasile si de seful ISU Buzau, col. Valeriu Enache, au inspectat, duminica, zona afectata de icendii.

Numărul important de forțe de intervenție (110 persoane din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, Agenției Naționale pentru Îmbunatățiri Funciare, Direcției Silvice) și acțiunile Inspectoratului General de Aviație al MAI, care a trimis la fața locului un elicopter Mi-17/Mi-8, arderea cu flacără a fost eliminată, iar incendiul a fost localizat. În acest moment, se acționeaza cu un efectiv de peste 60 de persoane pentru eliminarea efectelor incendiului de la nivelul litierei”, au precizat reprezentanții Prefecturii Buzău.

ADVERTISEMENT

România, slab pregătită în caz de incendiu

Incendiile de vegetație nu sunt un lucru obișnuit în România, însă alte țări au fost lovite crunt în ultimii ani de astfel de dezastre, Grecia și Australia fiind cele mai elocvente exemple. Cu toate acestea, România s-a confruntat în urmă cu câteva luni, în 23 octombrie 2019, cu un incendiu de proporții în Rezervația Naturală Muntele Vulcan.

În acel caz , pompierii au reușit să stingă incendiul după cinci zile, timp în care au ars 50 de hectare de pădure. La nivel guvernamental, România deține un singur elicopter funcțional, dotat pentru a interveni în astfel de incendii montane.

ADVERTISEMENT

Costurile unui astfel de elicopter special, utilizat de exemplu la stingerea incendiilor din Australia, variază. Prețul de achiziție începe de la 1 milion de dolari, însă trebuie luat în calcul un cost aproximativ de 5.000 de dolari pe oră atât timp cât elicopterul este funcțional, în aer.

ADVERTISEMENT
Tags: