Sport

Amintirile portarului Islandei de la ultimul meci cu România pe Ghencea: “Vedeam că este multă sărăcie”

Olafur Gottskalksson, portarul Islandei de la ultimul meci cu România pe Ghencea, a vorbit pentru FANATIK despre partida din urmă cu 24 de ani, din preliminariile CM 1998.
10.11.2021 | 14:38
Amintirile portarului Islandei de la ultimul meci cu Romania pe Ghencea Vedeam ca este multa saracie
ADVERTISEMENT

România va juca joi, de la ora 21:45, împotriva Islandei în penultima etapă din preliminariile CM 2022, iar tricolorii vor calificarea în baraj. Pentru atingerea acestui obiectiv, selecţionata lui Mirel Rădoi are nevoie de o victorie în Ghencea pentru a nu-şi complica soarta înaintea ultimului meci, cu Liechtenstein.

Islanda revine pe Ghencea, la 24 de ani de la ultimul duel direct la Bucureşti şi la un an de la meciul din barajul pentru EURO 2020. Olafur Gottskalksson, portarul nordicilor de la partida din 1997, a depănat amintiri pentru FANATIK de la acel meci.

ADVERTISEMENT

Portarul Islandei la ultimul meci cu România pe Ghencea: “Hagi a condus spectacolul la mijlocul terenului”

Ce amintiri aveţi de la meciul cu România din 1997?

– A fost anul în care am devenit fotbalist profesionist, după ce m-am transferat la Hibernian (n.r. echipă din prima ligă a Scoţiei). Jucasem deja câteva meciuri pentru echipa naţională, dar lipsisem la ultimele partide şi m-am bucurat când am fost rechemat la lot. Ce îmi aduc aminte prima oară este că ştiam că urma să joc împotriva lui Gică Hagi şi Dan Petrescu.

Sincer să fiu, România a dominat întreg meciul. Hagi a condus spectacolul la mijlocul terenului şi mingea era pasată rapid pe acel teren mare. Nu am avut nicio ocazie să marcăm, doar alergam după minge. Aşa a fost tot meciul. Hagi, Petrescu şi colegii lor ne-au obosit şi apoi au început să marcheze.

ADVERTISEMENT

“Am fost în Centrul Vechi şi este o plăcere să te plimbi pe acolo”

Cine v-a impresionat cel mai mult în meciul din 1997?

– Gică Hagi. Clar, el a fost fotbalistul care m-a impresionat pe mine, dar şi pe colegii mei. El controla jocul şi toate mingile ajungeau la el. Nu trebuia să alerge prea mult. Calitate stelară, era impresionant să-l urmăreşti când juca.

Aţi vizitat Bucureştiul înaintea meciului. Cum a fost contactul cu oraşul?

– Nu ne-am plimbat prea mult prin oraş şi chiar îmi pare rău. Un lucru mi-a rămas în minte. Vedeam că este multă sărăcie în România, iar atunci când vezi lucruri de genul ăsta, te consideri norocos că te-ai născut în altă parte.

ADVERTISEMENT

Bucureştiul e un oraş foarte frumos, cu multe clădiri istorice. Am fost în Centrul Vechi şi este o plăcere să te plimbi pe acolo. Istoria voastră este mult mai veche decât a Islandei.

România s-a distrat în preliminariile CM 1998

Campionatul Mondial din 1998 rămane ultima ediţie la care România a participat, iar calificarea a venit fără vreun strop de emoţie. Generaţia de Aur era la apogeu şi venea după EURO 1996, un turneu final nereuşit de selecţionata condusă pe atunci de Anghel Iordănescu.

ADVERTISEMENT

În preliminariile CM 1998, România s-a aflat într-o grupă din care mai făceau parte Irlanda, Lituania, Macedonia, Islanda şi Liechtenstein. Trei dintre aceste naţionale s-au regăsit şi în Grupa J pentru turneul final din Qatar.

România a defilat, cu 9 victorii şi 1 înfrângere, singura sincopă venind în ultima etapă, la Dublin, în egalul cu Irlanda, scor 1-1. În rest, tricolorii s-au distrat cu adversarii, iar Gică Popescu a reuşit să devină golgeterul grupei.

Titular în 8 dintre cele 10 meciuri jucate de România în preliminariile CM 1998, Gică Popescu a reuşit să marcheze 8 goluri. Pe locul 2, în topul golgeterilor tricolorilor, s-a aflat Viorel Moldovan, cu 6 goluri, în timp ce Gică Hagi s-a clasat pe 3, cu 5 reuşite.

Golurile lui Gică Popescu din preliminariile CM 1998

  • Islanda – România 0-4 (1 gol)
  • Macedonia – România 0-3 (3 goluri)
  • România – Liechtenstein 8-0 (4 goluri)

La meciul de la Bucureşti, cu Islanda, din preliminariile CM 1998, România s-a impus clar, scor 4-0. Gică Hagi, cu o dublă, Dan Petrescu şi Costel Gâlcă au marcat golurile tricolorilor pe un stadion “Ghencea” aproape pustiu. Chiar dacă Generaţia de Aur era în mare formă şi obţinuse calificarea la turneul final din Franţa, doar 9.000 de spectatori au fost în tribunele arenei.

România la meciul cu Islanda din 1997: Bogdan Stelea (Salamanca) – Dan Petrescu (Chelsea), Daniel Prodan (Atletico Madrid), Anton Doboş (AEK Atena) – Gică Popescu (Galatasaray), Costel Gâlcă (Espanyol), Gică Hagi (Galatasaray), Ilie Dumitrescu (Atlante), Dorinel Munteanu (FC Koln) – Gică Craioveanu (Real Sociedad), Adrian Ilie (Galatasaray). Au mai intrat pe parcurs: Gabriel Popescu (U Craiova / în locul lui Gâlcă), Tibor Selymes (Anderlecht / în locul lui Craioveanu) şi Constantin Barbu (FC Argeş / în locul lui Ad. Ilie)

  • 3 victorii a obţinut România în cele 4 meciuri jucate cu Islanda

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,76 este cota pentru „sub 2,5 goluri” la meciul România – Islanda. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT