News

Pot asociațiile de proprietari să afișeze numele și cheltuielile individuale la avizier? Ar fi bine să cunoști acest detaliu

Numele și cheltuielile individuale afișate la avizier de asociațiile de proprietari nu respectă legislația europeană privind protecția datelor cu caracter personal
03.02.2024 | 18:15
Pot asociatiile de proprietari sa afiseze numele si cheltuielile individuale la avizier Ar fi bine sa cunosti acest detaliu
Afișarea numelui și cheltuielilor la avizierul scării blocului nu este conformă cu regulamentul UE privind protecția datelor personale / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Afișarea de către asociațiile de proprietari la avizierul de întreținere al blocului a numelor și prenumelor, a cheltuielilor lunare nu pare conformă cu regulementele UE de protecție a datelor personale, la care România este semnatară.

Date personale la vedere

Avizierele în care sunt afișate cheltuielile de întreținere cu numele și prenumele persoanelor în cauză nu pare o practică conformă cu legislația europeană de protecție a datelor personale, la care România este parte semnatară.

ADVERTISEMENT

Potrivit Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) problema este aceste date pot fi considerate personale iar afișarea loc fără consimțământul persoanei vizate nu este conformă cu protecția datelor.

Recent, Autoritatea a publicat un ghid în care face referire la prelucrarea datelor de către asociațiile de proprietari, unde face referire inclusiv la metoda aproape peste tot întâlnită, de a afișa numele proprietarilor pe lista din avizier, scrie Avocatnet.

ADVERTISEMENT

În chestiunea punelui numelui pe listă, asociațiile de proprietari, ANSPDCP atrage atenția că această operațiune este, de facto, o prelucrare de date cu caracter personal, ceea ce însemnă că trebuie respectat Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD).

Regulamentul UE de protecție a datelor

Acest regulament al UE se referă la „protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date”.

ADVERTISEMENT

„Datele cu caracter personal sunt orice informații care se referă la o persoană fizică identificată sau identificabilă. Informațiile diferite care, adunate, pot duce la identificarea unei anumite persoane constituie și ele date cu caracter personal”, definește Comisia Europeană.

Un operator de date cu caracter personal este „persoana fizică sau juridică, autoritatea publică, agenția sau alt organism care, singur sau împreună cu altele, stabilește scopurile și mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal; atunci când scopurile și mijloacele prelucrării sunt stabilite prin dreptul Uniunii sau dreptul intern, operatorul sau criteriile specifice pentru desemnarea acestuia pot fi prevăzute în dreptul Uniunii sau în dreptul intern”.

ADVERTISEMENT

Este necesar consimțământul proprietarilor

ANSPDCP subliniază că date precum numele și prenumele proprietarilor sau locatarilor puse la avizierul blocului „în lipsa unei prevederi legale exprese, ele pot fi dezvăluite doar pe baza consimțământului persoanei vizate”. Autoritatea precizează că persoana care-și dă consimțământul pentru ca să-i fie afișate datele nu trebuie să fie constrânsă de nici o situație.

De notat că lipsa consimțământului în mod expres nu înseamnă o acceptare presupusă a afișării datelor, și nici nu-i poate cauza persoanei respective penalizări sau alte neajunsuri. În continuare, consimțământul dat poate fi retras oricând de persoana în cauză, deci are dreptul să nu-i fie afișate datele de la un moment dat.

„În unele situații este posibil ca un act normativ să prevadă faptul că se colectează sau că se dezvăluie datele de identificare ale persoanei vizate, fără să precizeze în mod concret datele și categoriile de date respective. În acest caz, este necesară respectarea principiului reducerii la minimum a datelor, stabilit de art. 5 alin. (1) lit. c) din RGPD, respectiv prelucrarea datelor adecvate, relevante şi limitate la ceea ce este necesar în raport cu scopurile în care sunt prelucrate.

Asociația de proprietari însă, trebuie să justifice argumentat de ce datele colectate (sau dezvăluite) sunt adecvate și relevante și se limitează strict la îndeplinirea scopului prevăzut de legea respectivă”, subliniază Autoritatea.

 

 

ADVERTISEMENT