News

Pot copiii să transmită noul coronavirus? Studiile care lămuresc misterul

06.05.2020 | 16:46
Pot copiii sa transmita noul coronavirus Studiile care lamuresc misterul
ADVERTISEMENT

Printre cele mai importante întrebări despre infecția COVID-19 este și următoarea: pot copiii să transmită noul coronavirus?

Copiii pot să transmită noul coronavirus

Cercetătorii care studiază infecția COVID-19 vin cu mai multe precizări legate de întrebarea: pot copiii să transmită noul coronavirus?

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință încearcă să lămurească ce rol au copiii în epidemia de coronavirus, după ce s-a descoperit că aceștia au șanse mult mai mici de a se infecta cu noul virus, iar dintre cei infectați majoritatea are simptome ușoare sau sunt asimptomatici, potrivit The New York Times.

Chiar și așa, specialiștii se întreabă dacă pot copiii să transmită noul coronavirus la adulți, contribuind astfel la transmiterea infecției COVID-19.

ADVERTISEMENT

Două studii încearcă acum să ofere dovezi clare că cei mici pot să transmită virusul, în condițiile în care multe țări, printre care Israel, Finlanda, Franța, Germania, Olanda și Marea Britanie au anunțat redeschiderea școlilor.

Două studii explică modul prin care cei mici pot crește riscul de infectare

În cadrul unui studiu publicat săptămâna trecută în Science, o schipă ce cercetători a analizat datele colectate din două orașe din China, Wuhan și Shanghai, și a descoperit că cei mici erau predispuși la infecția cu noul coronavirus în proporție de o treime față de adulți.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, după redeschiderea școlilor, copiii aveau de aproape trei ori mai multe persoane de contact decât adulții, deci, practic, de trei ori mai multe șanse să se infecteze, egalând riscurile la care sunt supuși adulții.

Pe baza acestor cercetări, specialiștii au fost de părere că închiderea școlilor nu este suficientă pentru a opri răspândirea virusului, însă poate reduce valul de infecții cu 40-60%, limitând astfel răspândirea agentului patogen.

ADVERTISEMENT

“Simularea arată că da, dacă redeschizi școlile, vei observa o creștere a numărului de șanse de infectare, ceea ce nu ne dorim”, a declarat Marco Ajelli, un epidemiolog care a analizat datele în cadrul Fundației Bruno Kessler din Trento, Italia.

Un al doilea studiu, realizat de un grup de cercetători germani, este și mai concis. Specialiștii au testat mai mulți copii și adulți și au descoperit că cei mici, testați pozitiv cu noul coronavirus, aveau o cantitate de virus în organism asemănătoare cu cea a adulților, ba în unele cazuri chiar mai mare.

“Să deschizi școlile pentru că există o teorie, neinvestigată, potrivit căreia copiii nu sunt implicați în acest proces, ar fi un lucru prostesc”, suține Jeffrey Shaman, un epidemiolog la Universitatea Columbia, neimplicat în cele două studii.

Cea de-a doua cercetare, amintită anterior, a fost coordonată de către Christian Drosten, un virolog devenit celebru în ultimele luni. Acesta coordonează un laborator în Berlin, unde au fost testate în jur de 60.000 de persoane.

Echipa din Germania a analizat și un grup de 47 de copii infectați COVID-19, cu vârste cuprinse între 1 și 11 ani. Dintre aceștia, 15 prezentau simptome sau au fost spitalizați, dar restul nu a prezentat niciun simptom.

Copiii asimptomatici aveau o concentrație a virusului asemănătoare, dacă nu chiar mai mare, cu cei care prezentau simptome de boală.

Drosten a precizat că sunt numeroase date care arată o legătură clară între cantitatea de virus din corp și gradul de contagiozitate.

“Din acest motiv sunt puțin reticent în a recomanda politicienilor să redeschidă grădinițele și școlile”, a spus specialistul german.

Experții sunt cu toții de acord că guvernele ar trebui să discute intens înainte de a decide modul în care vor redeschide școlile.

Elevii ar putea fi chemați la școală în zile diferite pentru a reduce numărul de oameni prezenți în același timp în clădire, băncile ar putea fi distanțate, iar școlile ar trebui să se asigure că elevii nu mai stau în grupuri mari, susțin specialiștii.

În plus, profesorii aflați în categoriile de risc ar trebui să aibă ocazia de a se retrage de la catedre și să primească locuri de muncă în afara claselor, mai sunt de părere epidemiologii.

 

ADVERTISEMENT