News

Poți lua Omicron de două ori în aceeași lună? Ce spune un studiul al OMS și al Colegiului Imperial din Londra

Un studiu recent atrage atenția asupra faptului că Omicron este mult mai infecțioasă și că infectarea unei persoane de două ori în aceeași lună nu poate fi exclusă.
12.02.2022 | 20:25
Poti lua Omicron de doua ori in aceeasi luna Ce spune un studiul al OMS si al Colegiului Imperial din Londra
Riscul de a lua Omicron de două ori într-o lună este limitat. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În România și în întreaga lume se observă o scădere a numărului de infectări Covid-19. Din fericire, varianta dominantă din acest moment, Omicron, este mai puțin periculoasă, dar prezintă un risc mai ridicat de reinfecție, notează Inews.

După cum arată un studiu al Colegiului Imperial din Londra și al Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina Omicron are un potențial de cinci ori mai mare decât Delta de a reinfecta a celor diagnosticați anterior cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Datele din Regatul Unit analizate de cercetării în alte studii mai arată că 10% dintre persoanele care au fost infectate cu Omicron au fost diagnosticate anterior cu Covid-19.

Statisticile mai arată că două treimi dintre cei care avut o infecție Covid-19 cauzată de Omicron au fost infectați cu o tulpină anterioară.

ADVERTISEMENT

Cât durează imunitatea dată de infecția Covid-19?

Studiile desfășurate în ultimii doi ani subliniază că imunitatea oferită de îmbolnăvire poate varia de la câteva luni la câțiva ani. Pentru cei care se întreabă dacă poți lua Omicron de două ori într-o lună asta înseamnă că șansele ca acest lucru să se întâmple sunt mici.

“Nu este clar, în acest moment, ce nivel de imunitate apare după o infecție Omicron. Bănuiesc că în timp, probabil că vă puteți reinfecta. Dar noi nu avem încă aceste date despre Omicron, această variantă a fost prezentă doar din noiembrie/decembrie”, explică dr. Amesh Adjalja.

ADVERTISEMENT

Totuși, după cum atrage atenția dr. William Schaffner, expert în medicină preventivă și boli infecțioase al Universității Vanderbilt, SUA, că multe persoane consideră, în mod eronat, că infectarea Covid-19 oferă o protecție de-a lungul întregii vieți.

După cum arată un studiu al Facultății de Sănătate Publică din cadrul Universității Yale, persoanele care au avut Covid-19 dar nu s-au vaccinat au imunitate în fața reinfecției pentru un interval cuprins între 3 și 61 de luni.

ADVERTISEMENT

Totuși, trebuie subliniat că datele din acest studiu au fost adunate și analizate înainte ca varianta Omicron să apară și să devină dominantă la nivel mondial.

De ce reinfectările par a fi mai dese?

Acest subiect a fost analizat de mai mulți cercetători, iar un studiu al Colegiului Imperial din Londra arată că varianta Omicron reușește să evite protecția oferită de infectările Covid-19 anterioare sau de două doze de vaccin.

“Acest studiu oferă dovezi suplimentare ale măsurii foarte substanțiale în care Omicron poate sustrage imunității anterioare date atât de infecție, cât și de vaccinare”, subliniază profesorul Neil Ferguson al Colegiului Imperial.

ADVERTISEMENT