Fotbal intern

Începe VÎNĂTOAREA! JACK-POT de 20 milioane de euro

* Lupta pentru titlu se dă între Steaua, Astra şi Petrolul. Aşa arată clasamentul, dar Dinamo „arată” tot mai bine şi poate pune probleme podiumului actual....
21.02.2014 | 00:04
Incepe VINATOAREA JACKPOT de 20 milioane de euro
ADVERTISEMENT

* Lupta pentru titlu se dă între Steaua, Astra şi Petrolul. Aşa arată clasamentul, dar Dinamo „arată” tot mai bine şi poate pune probleme podiumului actual.

* FANATIK vă prezintă toate loviturile date de fruntaşele Ligii 1, schimbările faţă de sezonul de toamnă şi rezultatele din pregătiri.

Va lumina din nou Steaua peste fotbalul românesc? Va străluci, în premieră, Astra? Sau va transforma „Briliantul” şlefuit 14 ani în cele mai tari campionate „barilul” de Petrol în valuta forte cu care va cîştiga titlul? Dar Dinamo, new Dinamo, va reuşi să iasă din „Groapă”? Răspunsurile aşteptate o iarnă întreagă vor începe să-şi afle răspunsurile odată cu reluarea sezonului din Liga 1 şi din Cupa României. Steaua, Astra şi Petrolul se luptă pentru titlu şi Cupă. Dinamo visează la locul 4, ba mai speră la o minune şi în a doua competiţie internă, întregind careul semifinalistelor amintite. Ambele competiţii au suficiente ingrediente pentru spectacol. 3… 2… 1… Start! Urmează cîte trei derby-uri Steaua – Dinamo şi trei încleştări Petrolul – Astra.

Moda de iarnă: repatrierile
Cele patru cluburi au fost şi cele mai active în această iarnă pe piaţa transferurilor. Moda de iarnă a fost cea a repatrierilor. Steaua l-a adus pe Sănmărtean de la Vaslui şi pe Keşeru din Franţa, Petrolul l-a convins pe Mutu să lase acelaşi campionat al Franţei pentru a se întoarce acasă. Plus Zicu, care a dat Coreea de Sud pe Ploieşti. Astra s-a orientat spre Italia, de unde i-a repatriat pe Papp şi Alibec, dar a dat o tură şi în Franţa pentru tînărul Ştefan Popescu, fost coechipier cu Adi Mutu. Dinamo a adus golgeterul campionatului din Lituania, pe polonezul Kamil Bilinski.
La polul opus, cea mai mare pierdere este, fără discuţie cea suferită de Steaua, după despărţirea de căpitanul Alexandru Bourceanu, dar trebuie amintite aici şi plecările lui Hamza şi Boudjemaa de la Petrolul.

ADVERTISEMENT

Miza e de zeci de milioane
Miza este aceeaşi ca întotdeauna. Una de zeci de milioane de euro. Cu două condiţii, să cîştige titlul şi să se depăşească toate cele trei tururi preliminare din Liga Campionilor, pentru a ajunge în grupe. Pentru fiecare club în parte dintre cele care au ca prim obiectiv campionatul, acest pot uriaş reprezintă viitorul. Steaua a cîştigat circa 20 de milioane din ultima participare în grupele Ligii Campionilor. Petrolul n-ar mai avea nevoie de bani publici, iar Ioan Niculae, patronul Astrei, ar cîştiga, în sfîrşit, şi bani după ce a investit în pierdere din 1997 încoace.

STEAUA

Au pierdut din răutate, au cîştigat în tehnicitate
Steaua şi-a exprimat, prin glasul antrenorului Laurenţiu Reghecampf, dorinţa de a bifa primul event din acest mileniu. În Ghencea s-au petrecut mutări care vor infuenţa foarte mult evoluţiile campioanei. A plecat „gladiatorul” Bourceanu şi astfel s-a mai pierdut un element-cheie din axul central al echipei, după ce au mai fost vînduţi fundaşul Chiricheş şi atacantul Rusescu. „Roş-albaştrii” au compensat cu aducerea lui Lucian Sănmărtean şi vor schimba sistemul, din 4-2-3-1, în mult mai ofensivul 4-1-4-1. Steliştii mai aşteaptă şi explozia lui Claudiu Keşeru.

ADVERTISEMENT

Veniri: Sănmărtean (SC Vaslui), Keşeru (Bastia), Bogatinov (Karpati Lvov, liber), Tîrnovan (Viitorul, definitiv)
Plecări: Tatu (Bangkok United), Nikolici (Incheon United), D. Bratu (Pandurii), Bourceanu (Trabzonspor)

Cum arăta Steaua în toamnă (4-2-3-1):
Tătăruşanu – Georgievski, Szukala, Gardoş, Latovlevici – Bourceanu, Pintilii – Ad. Popa, N. Stanciu (Chipciu), Cr. Tănase – Piovaccari
Cum va arăta Steaua în primăvară (4-1-4-1):
Tătăruşanu – Varela, Szukala, Gardoş, Latovlevici – Pintilii – Chipciu (Ad. Popa), N. Stanciu, Sănmărtean, Cr. Tănase – Piovaccari

ADVERTISEMENT

Plusuri:

– Transferul lui Lucian Sănmărtean, considerat de mulţi, în frunte cu Mitică Dragomir, cel mai bun jucător din campionat.

www.fanatik.ro

– Rămînerea lui Ciprian Tătăruşanu. Florin Niţă n-a confirmat, Bogatinov nici atît, iar Cojocaru este accidentat.
– Şi-a betonat moralul în cele două restanţe, 4-0 cu Concordia Chiajna şi 2-0 cu „U” Cluj, şi a trecut în fruntea clasamentului cu 3 puncte avans faţă de Astra şi 5 faţă de Petrolul.

ADVERTISEMENT

Minusuri:

– Plecarea lui Alexandru Bourceanu, „inima” şi „plămînul” echipei.
– Forma foarte slabă din meciurile amicale.
– Transferul lui Claudiu Keşeru, jucător care a spart „plafonul” salarial, dar n-a arătat nimic în pregătiri.

Ce a făcut în amicale

Steaua – FC Nurnberg 1-5, Steaua – Werder Bremen 0-0, Steaua – Luzern 0-1, Steaua – Union Berlin 1-1, Steaua – FK Baku 0-2, Steaua – Dinamo Kiev 0-0, Steaua – IFK Goteborg 0-0, Steaua – Lokomotiv Plovdiv 1-2, Steaua – Korona Kielce 3-1, Steaua – IF Elfsborg 0-0.
10 meciuri – 1 victorie, 5 remize, 4 eşecuri, golaveraj 6-12

ASTRA

Şi-au asigurat spatele
Astra speră să deschidă în acest sezon pentru prima dată şi vitrina cu trofee, care e „nudă” în acest moment, şi să pună acolo fie titlul de campioană, fie Cupa României. Cea mai importantă „plombă” a fost pusă în această iarnă în cel mai mare „crater”, cel din zona fundaşilor centrali. Transferul fostului internaţional Paul Papp, revenit după doi ani irosiţi în Italia, la Chievo Verona, a reprezentat cea mai bună lovitură a liderului. Ştefan Popescu şi Denis Alibec au fost aduşi tot din Italia cu speranţa că au împrumutat ceva din mentalitatea peninsularilor şi nu-şi vor mai irosi talentul. Iorga a fost „furat” Stelei pentru a asigura concurenţa în benzi, iar rapidul Ioniţă II pentru a aduce un plus de tehnicitate şi lumină în jocul ofensiv.

Veniri: Papp (Chievo), L. Iorga (Oţelul), Alibec (Inter Milano), Al. Ioniţă II (Rapid), Şt. Popescu (Ajaccio)
Plecări: Bărboianu (liber, Dinamo), Al. Giurgiu (liber, Dinamo), Sg. Ungureanu, Asante (liber), Pedro Santos (Braga)

Cum arăta Astra în toamnă
D. Coman – Măţel, Găman, A. Mureşan, J. Morais – Yahaya, Laban – Yoda, Budescu, De Amorim – Yazalde
Cum va arăta Astra în primăvară
D. Coman – Măţel, Găman, Papp, J. Morais – Yahaya, Laban – Iorga, Budescu, Yoda – Yazalde

Plusuri
– Giurgiuvenii n-au pierdut nici un jucător important.
– Au transferat cinci fotbalişti de perspectivă.
– N-au probleme financiare.

Minusuri
– Stau cel mai prost la capitolul rezultate directe cu rivalele. Cu Steaua au luat 1-3 la Bucureşti şi au remizat, 1-1, la Giurgiu. Cu Petrolul au pierdut chiar acasă, scor 1-2, şi urmează returul pe „Ilie Oană”.
– Sînt cea mai neexperimentată dintre cele trei candidate la titlu. Steaua şi Petrolul şi-au împărţit trofeele în sezonul trecut. Astra are vitrina încă goală…
– La fel şi antrenorul Daniel Isăilă. Faţă de rivalii Reghecampf şi Contra, n-are nimic în palmares.

Ce a făcut în amicale
Astra – Rosenborg 1-0, Astra – Coştuleni 7-1, Astra – AIK Stockholm 1-0, Astra – Stromsgodset 0-1, Astra – Nordsjaelland 0-1, Astra – Randers 2-2.
6 meciuri – 3 victorii, un egal, 2 eşecuri, golaveraj 11-5

PETROLUL

Mega-lovitura Mutu

Petrolul a avut o iarnă foarte „fierbinte”. „Lupii” au fost cei mai activi şi la capitolul achiziţii, şi la vînzări. În curtea „găzarilor” există şi ameninţarea celei mai mari explozii, după ce DNA a început să cerceteze cum s-au virat banii publici către club şi cum sînt folosiţi. Revenirea lui Adi Mutu în Liga 1 după o pauză de 14 ani a fost cel mai important transfer, iar prezentarea sa oficială a declanşat „revoluţia” la Ploieşti. Ianis Zicu a fost a doua lovitură de proporţii a „lupilor”. Ploieştenii au dat năvală la tricouri, marketingul a explodat şi toată lumea aşteaptă primul titlu la Ploieşti după 48 de ani, uitînd, parcă, de plecările lui Hamza, Boudjemaa, Dore şi Benga…

www.fanatik.ro

Veniri: Mutu (Ajaccio, liber), Zicu (liber), Gerson (liber), Tamuz (liber)
Plecări: Hamza, Dore, Benga (toţi la Botev Plovdiv), Boudjemaa (Slavia)

Cum arăta Petrolul în toamnă:
Pecanha – Alcenat, Benga, Geraldo, Guilherme – Hoban, De Lucas – Boudjemaa, Albin, Teixeira – Hamza (Dore)
Cum va arăta Petrolul în primăvară:
Pecanha – Alcenat, Geraldo, Gerson, Guilherme – Hoban, De Lucas – Teixeira, Zicu, Mutu – Tamuz

Plusuri:
– A dat două lovituri de imagine incredibile. Prima a fost aducerea lui Mutu, cel mai important transfer din Liga 1 din ultimii 10 ani. A doua, repatrierea lui Zicu. La prezentarea „Briliantului” au fost peste 7.000 de oameni.
– „Lupii” au cel mai bun program: toate meciurile grele – cu Astra, Steaua şi Dinamo – acasă, în infernul de pe „Ilie Oană”.

Minusuri
– La club e un scandal imens. Procurorii DNA au început să verifice cum s-au cheltuit banii publici din care este sponsorizată gruparea „găzarilor”, iar autorităţile au sistat continuarea plăţilor pentru moment. Pentru că în şedinţa Consiliului Local nu s-a întrunit cvorumul cerut de lege, această măsură nu s-a pus deocamată în aplicare.
– Au plecat patru oameni importanţi, în frunte cu golgeterul Younes Hamza şi cu cel mai bun pasator, Boudjemaa.
– Fanii sînt în plin război cu Dan Capră, preşedintele care conduce clubul cu bani publici.

Ce a făcut în amicale
Petrolul – Sturm Graz 1-1, Petrolul – Anji Mahacikala 1-2, Petrolul – Jagodina 1-0, Petrolul – Cernomoreţ Odessa 0-1, Petrolul – Şerif Tiraspol 2-2, Petrolul – Kuban Krasnodar 1-0, Petrolul – Terek Groznîi 1-2
7 meciuri – 2 victorii, 2 egaluri, 3 eşecuri, golaveraj 7-8

DINAMO

„Cîinii” latră din nou
Dinamo trăieşte! Cine le-a cîntat prohodul „alb-roşiilor” a avut o surpriză de proporţii în această iarnă. Chiar dacă situaţia financiară a clubului a rămas la fel, chiar dacă transferurile au fost „subţiri”, chiar dacă s-au pierdut jucători importanţi, Dinamo a jucat cel mai bine în amicale. Echipa lui Flavius Stoican şi-a rezolvat principala problemă – impotenţa ofensivă. Marele test pentru „new Dinamo” îl reprezintă „tripla” de foc cu Steaua, marea rivală, care are şi avantajul moral a 6 victorii consecutive. Calificarea în cupele europene nu mai pare o utopie, pentru că şi principala rivală, Pandurii, ocupanta locului 4, a pierdut doi oameni decisivi: pe brazilianul Eric şi pe preşedintele Marin Condescu.

Veniri: Bărboianu (Astra, liber), Bilinski (Zalghiris), Velici (Ceahlăul), Cioinac (Fortuna Cîmpina), Asanovici (Corona), Cherchez (Chindia Tîrgovişte), Al. Giurgiu (Astra, liber)
Plecări: Luchin, Curtean (ambii Botev Plovdiv), Zougoula (liber), Hasanovic (liber), Ndaw (liber), Dobroslavlevici (ACS Poli), V. Balint (Corona)

Cum arăta Dinamo în toamnă
Bălgrădean – Fai (L. Rus), Luchin, Dr. Grigore, S. Filip – Boubacar, Thicot (Elton) – C. Matei, Curtean, V. Lazăr – Ţucudean
Cum va arăta Dinamo în primăvară
Bălgrădean – Rus, Thicot, Dr. Grigore, S. Filip – Boubacar, I. Şerban – C. Matei, C. Munteanu, Lazăr – Ţucudean (Bilinski)

Plusuri
– Au jucat foarte bine în amicale, avînd cele mai bune rezultate dintre toate echipele cu pretenţii din ţară.
– Atacanţii, care în toamnă au fost „impotenţi”, au început să marcheze: Bilinski – 3, Ţucudean – 2, Thomas – 1, Velici – 1.
– Ionuţ Şerban a fost marea revelaţie a pregătirilor: a marcat două goluri splendide şi a avut un randament constant bun.

Minusuri
– N-au luat nici un jucător cu nume, ci doar „refuzaţi” (Bărboianu, Giurgiu), din campionate mici (Bilinski) sau din divizii inferioare. În schimb, au plecat doi oameni importanţi: Luchin şi Curtean.
– Au probleme pe posturile de închizător, unde Stoican ar mai fi dorit un jucător pe care să se bazeze, dar l-a primit pe Cioinac şi ca fundaş central. De asemenea, este „gaură” totală şi pe postul de fundaş stînga: Grecu a fost „praf” în amicale şi de aceea a fost adus, de urgenţă, Alexandru Giurgiu, doar o eternă rezervă la Astra.
– Durimel şi Elton, jucători foarte importanţi în viziunea lui Flavius Stoican, au ratat pregătirea de iarnă.

Rezultatele din amicale
Dinamo – FK Qarabag 0-1, Dinamo – Energia Vladivostok 0-1, Dinamo – Cernomoreţ Odessa 1-1, Dinamo – Korona Kielce 2-1, Dinamo – Dinamo Kiev 1-3, Dinamo – Guanghzou 2-0, Dinamo – IFK Goteborg 2-0, Dinamo – Lokomotiv Plovdiv 6-1.
8 meciuri – 4 victorii, 1 egal, 3 eşecuri, golaveraj 14-8

CEILALŢI

„Minerii” se întorc în şut

Pandurii Tîrgu Jiu şi-a terminat brusc „anul de miere”. După plecarea surprinzătoare a lui Marin Condescu, toată lumea prevede întoarcerea pandurilor în „mină”. De la gorjeni a plecat Eric de Oliveira, dar s-a întors Dan Nistor. Însă şocul „post-Condescu” s-ar putea să conteze decisiv. Nici CFR Cluj nu mai este ce-a fost şi, deşi l-a angajat pe antrenorul-revelaţie Vasile Miriuţă, este greu de crezut că ardelenii se vor bate cu şanse reale pentru locul 4, cu toate că fostul tehnician al Ceahlăului a declarat ferm că acesta este obiectivul său.

De aici se pleacă în primăvară

www.fanatik.ro

Cum a luat Steaua peste 20 de milioane din Ligă în sezonul actual
* Turul 2 preliminar – 175.000 de euro
* Turul 3 preliminar – 200.000 de euro
* Playoff – 2.100.000 de euro
* Prezenţa în grupe – 8.600.000 de euro
* 3 puncte în grupe (3 egaluri) – 1.500.000 de euro
* Market-pool – 5.500.000
* Bilete – 2.000.000 de euro
TOTAL: 20.075.000 euro

 3 meciuri Steaua – Dinamo, „Derby de România”, se vor disputa în mai puţin de o lună şi jumătate: 1 martie în campionat, 27 martie şi 17 aprilie în semifinalele Cupei

 

ADVERTISEMENT