News

Povestea caselor cumpărate de Klaus și Carmen Iohannis de la un preot plecat în Germania. Câți bani au dat pe ele FOTO

Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, dețin șase imobile în Sibiu, printre care se numără două case cumpărate în 2007, de la un preot.
12.06.2023 | 10:04
Povestea caselor cumparate de Klaus si Carmen Iohannis de la un preot plecat in Germania Cati bani au dat pe ele FOTO
Una dintre casele deținute de Klaus și Carmen Iohannis la Sibiu / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Fanatik / Hepta
ADVERTISEMENT

Cele șase case de la Sibiu ale familiei Iohannis au fost în atenția opiniei publice încă din campania pentru alegerile prezidențiale din 2014, în urma cărora Klaus Iohannis a câștigat primul mandat de președinte al României. La acea vreme, perla coroanei portofoliului imobiliar era un spațiu comercial aflat în centrul vechi al Sibiului, pe care soții Iohannis îl închiriaseră pe bani buni unei bănci austriece.

Klaus și Carmen Iohannis au patru case și două apartamente

În noiembrie 2015, soții Iohannis au pierdut în justiție casa respectivă, după un proces care a durat 16 ani, iar în decizie s-a menționat că aceștia trebuie să returneze statului chiria încasată în cei 14 ani de contract cu banca, aproximativ 1,4 milioane de lei. Nici până azi, ANAF nu a confirmat dacă soții Iohannis, cel mai civilizat cuplu prezidențial din istoria țării, au returnat banii statului.

ADVERTISEMENT

Apoi, atenția s-a mutat spre o vilă din centrul Sibiului, dobândită de soții Iohannis în 2001, prin contract de vânzare cumpărare, pe care aceștia au închiriat-o, în 2017, firmei lui Werner Keul, un afacerist și prieten de familie al cuplului prezidențial. De menționat că extrem de rigurosul Iohannis, de ani de zile, menționează în declarațiile de avere că acest imobil este apartament, deși este o vilă cu un etaj.

În 2020, când Carmen Iohannis a moștenit un apartament de 67 metri pătrați în urma decesului mamei sale, s-a refăcut numărul magic, de 6 imobile, care pare să poarte noroc familiei Iohannis. În prezent, conform ultimei declarații de avere, depusă de Iohannis în mai 2023, familia deține trei case de locuit și trei apartamente. De fapt, sunt patru case și două apartamente.

ADVERTISEMENT

Din casele de locuit, una este cea în care locuiesc soții Iohannis, alta este cea închiriată lui Keul, iar alte două se află pe aceeași stradă, Măgura, fiind vecine, într-un cartier liniștit, în care se află atât case bătrânești, cât și vile noi sau renovate. Sunt casele despre care s-a vorbit cel mai puțin în presă, deoarece nu au fost obiect de litigiu sau pentru că, din exterior, nu arată spectaculos. Din declarația de avere, reiese că aceste case, una de 64 metri pătrați, cealaltă de 76 metri pătrați, au fost cumpărate de soții Iohannis în același an, 2007.

Soții Iohannis au dat 32.500 euro pe cele două case

Ele împart aceeași curte, iar una din case, construită în stil săsesc, se află la stradă, în timp ce cealaltă este plasată în spatele curții, fiind ascunsă de copaci. O femeie din cartier a mărturisit pentru FANATIK „Klaus Iohannis le-a cumpărat de la un preot care a plecat definitiv în Germania, dar el și doamna Carmen nu au stat niciodată aici. Nu știu dacă locuiește cineva permanent în ele, dar din când în când văd că intră cineva în curte. Sunt oameni discreți, probabil au grijă ca aceste case să rămână într-o stare bună și să fie vândute într-o bună zi, pentru că au crescut prețurile la noi în cartier de când lumea și-a construit vile noi”.

ADVERTISEMENT

La un an după ce a cumpărat cele două case vecine, Klaus Iohannis a notat în declarația de avere din 2008, când era primar al Sibiului, că una are o suprafață de 102 metri pătrați, iar cealaltă de 102,26 metri pătrați, mai mari decât suprafețele consemnate în declarațiile de avere ulterioare, în care se specifică faptul că au 76, respectiv 64 metri pătrați.

case iohannis
Cele două case ale cuplului Iohannis se află la numere apropiate, însă una dintre ele se află în plan retras și nu este vizibilă din stradă / Foto: Fanatik

Tot atunci, Iohannis a completat, pentru prima și ultima oară, valoarea de impozitare a acestor case, una fiind de 59.456,4 lei, iar cealaltă de 51.182,9 lei, ceea ce înseamnă că el și soția sa au achitat 110.639,3 lei preotului care a plecat în Germania. Cum, în 2007, cursul mediu al unui euro a fost de aproximativ 3,4 lei, reiese că soții Iohannis au plătit aproape 32.500 euro pentru cele două case.

ADVERTISEMENT

În ultimii 10 ani, soții Iohannis au câștigat din chirii aproximativ 200.000 de euro

Până în 2014, se pare că aceste case din strada Măgura nu au fost închiriate de soții Iohannis. Potrivit declarației de avere din 2014, consultată de FANATIK, soții Iohannis au încasat câte 114.066 lei pentru închirierea imobilelor aflate pe străzile Someșului, Bălcescu și Pedagogilor. De-abia în declarația de avere din 2015 apar și casele din strada Măgura, alături de cele din străzile Bălcescu și Pedagogilor, pentru care soții Iohannis au încasat o chirie de câte 69.985 lei.

În declarația de avere din 2016, casele din strada Măgura apar din nou, alături de cele din Bălcescu și Pedagogilor, din închirierea lor soții Iohannis câștigând câte 59.560 lei. Din 2017, Klaus Iohannis nu a mai menționat adresele de unde a colecționat chirii, ci doar sumele încasate ca „închiriere imobile”.

Astfel, Klaus și Carmen Iohannis au încasat din chirii câte 19.017 lei (potrivit declarației de avere din 2017), 29.529 lei (din 2018), 35.829 lei (din 2019), 35.753 lei (din 2020), 28.799 lei (din 2021), 41.041 lei (din 2022) și câte 44.389 lei (din 2023). Practic, între 2014 și 2023, soții Iohannis au câștigat din închirerea imobilelor 956.716 lei, adică aproximativ 200.000 de euro, la un curs mediu de un euro la 4,6 lei.

ADVERTISEMENT
Tags:
Cel mai nou cuplu din tenis! Jannik Sinner a confirmat la Roland Garros...
Cel mai nou cuplu din tenis! Jannik Sinner a confirmat la Roland Garros relația cu jucătoarea din circuitul WTA
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale...
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate comenzile
Surpriză totală pentru Irinel Columbeanu, în ziua în care a împlinit 67 de...
Surpriză totală pentru Irinel Columbeanu, în ziua în care a împlinit 67 de ani. Fostul fotomodel l-a făcut să uite de probleme
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
Se dau 500 de lei de la STAT! Trebuie completată o banală hârtie
Se dau 500 de lei de la STAT! Trebuie completată o banală hârtie
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
VIDEO. Familie din Timișoara, terorizată de vecinii cu care împarte aceeași casă. Dominic...
VIDEO. Familie din Timișoara, terorizată de vecinii cu care împarte aceeași casă. Dominic Fritz: „În 2024, încă sunt timișoreni agresați și hărțuiți fără ca statul român să-i protejeze”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”