News

Klaus Iohannis trebuie să-și facă socotelile la bani. Statul român, pas important pentru recuperarea datoriei de 260.000 de euro de la președinte

Rodica Baștea, partenera soților Iohannis de la Sibiu, a pierdut un proces important cu Statul Român, iar ANAF este cu un pas mai aproape de recuperarea chiriei încasate fără drept de actualul președinte al României.
22.04.2022 | 14:30
Klaus Iohannis trebuie sasi faca socotelile la bani Statul roman pas important pentru recuperarea datoriei de 260000 de euro de la presedinte
Klaus și Carmen Iohannis au promis acum 6 ani că vor returna banii pe care i-au încasat fără drept din chirii / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a promis, în 2016, că va returna toate sumele de bani obținute din chiria imobilului din Sibiu, pe care l-a obținut fără drept, conform unei hotărâri a instanței. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi, din cauza unor procese deschise de Rodica Baștea, o apropiată a familiei Iohannis. Săptămâna aceasta, Tribunalul Hunedoara a respins ultima cerere a Rodicăi Baștea, ceea ce înseamnă că președintele trebuie să înceapă să-și facă calculele pentru returnarea celor 260.000 de euro.

Decizia instanței în procesul prietenei soților Iohannis

Joi, 21 aprilie 2022, Judecătoria Hunedoara a dat o primă decizie, după 6 ani, prin care dă câștig de cauză Statului Român, în disputa cu Rodica Baștea.

ADVERTISEMENT

”Respinge cererea de repunere pe rol a cauzei, formulată de reclamanta Baştea Rodica. Admite excepţia de netimbrare a cererii de intervenţie în interes propriu, formulată de intervenienţii CREŢU MARIA şi CREŢU ILIE şi anulează în consecinţă cererea de intervenţie principală formulată de aceştia în contradictoriu cu reclamanta BAŞTEA RODICA şi cu pârâţii STATUL ROMÂN prin MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE şi STATUL ROMÂN prin MUNICIPIUL SIBIU reprezentat de Primar.

Respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentant convenţional al Muşat & Asociaţii Sparl, în calitate de titular şi prin avocaţi colaboratori, pentru reclamanta Baştea Rodica. Respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentant al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sibiu, pentru pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice.

ADVERTISEMENT

Admite excepţia lipsei calităţii de reprezentant al Municipiului Sibiu, pentru pârâtul Statul Român. Respinge excepţiile de autoritate de lucru judecat, invocate de părţi.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei Baştea Rodica şi respinge în consecinţă acţiunea civilă formulată de reclamanta BAŞTEA RODICA, în contradictoriu cu pârâţii STATUL ROMÂN prin MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE şi MUNICIPIUL SIBIU reprezentat de Primar ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.

ADVERTISEMENT

Respinge cererea de intervenţie în interes propriu formulată de intervenienţii ŞOIMA LILIANA şi ŞOIMA ONIŢIU, Şoima Oniţiu fiind decedat pe parcursul procesului şi continuată de intervenienţii ŞOIMA LILIANA-ANGELA, ŞOIMA RADU şi ŞOIMA CĂTĂLIN-SORIN, în calitate de moştenitori ai intervenientului decedat Şoima Oniţiu, în contradictoriu cu reclamanta BAŞTEA RODICA şi cu pârâţii STATUL ROMÂN prin MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE şi MUNICIPIUL SIBIU reprezentat de Primar.

Fără cheltuieli de judecată între părţi. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. În caz de exercitare, cererea de apel se depune la Tribunalul Hunedoara, sub sancţiunea nulităţii”, se arată în minuta deciziei dată de Tribunalul Hunedoara.

ADVERTISEMENT

ANAF nu poate recupera 260.000 de euro de la soții Iohannis fără o sentință definitivă în procesul Rodicăi Baștea

Litigiul soluționat pe fond, săptămâna aceasta, se referă a o cerere formulată de Rodica Baștea, o apropiată a soților Iohannis și soția supraviețuitoare a omului de la care aceștia au achiziționat o jumătate din imobilul din Sibiu, str Nicolae Bălcescu nr 29.

Abia după o decizie definitivă în acest proces, ANAF poate cere înscrierea titlului de proprietate al statului în cartea funciară a imobilului și apoi, evenutal, să solicite în instanță, printr-un nou proces, recuperarea uzufructului de care a fost văduvit în perioada 1999 – 2016, atunci când imobilul a fost în proprietatea familiilor Baștea și Iohannis.

Șase ani de amânări în procesul apropiatei cuplului Iohannis

În 2016, după ce instanța a stabilit anularea titlului de proprietate de pe numele lui Ioan Baștea și a soților Iohannis, Rodica a deschis două procese: primul având ca obiect petiția de ereditate prin raportare la drepturile succesorale de pe urma defuncților Baștea Ioan, Baștea Nicolae și Ghenea Maria iar cel de-al doilea prin care solicită ”constatarea nulității absolute a Certificatului de moștenitor legal nr 168/19.08.2008”.

În acest ultim dosar este vorba despre imobilul din strada Gheorghe Magheru nr 35, care a ajuns în proprietatea familiei Baștea odată cu vila din Nicolae Bălcescu nr 29 prin același certificat de moștenitor emis pe numele lui Ioan Baștea, emis în 1999, care a fost declarat nul de judecători prin hotărâre judecătorească.

În 2019, Tribunalul Hunedoara a decis să suspende al doilea litigiu până la finalizarea primului. Abia în 2021, Înalta Curte a respins definitiv acțiunea de petiție în ereditate a Rodicăi Baștea. În cel de-al doilea proces, instanța s-a pronunțat joi, însă decizia nu este definitivă.

Statul român a pierdut bani pentru că nu a putut să se folosească de casa din Sibiu

Prin această ultimă hotărâre s-a respins cererea Rodicăi Baștea de a anula un certificat de moștenitor din 2008 prin care se constată vacanța succesorală după Paraschiva Micu, sora lui Ioan Baștea, precum și declararea statului român ca moștenitor legal al imobilului din str Gheorghe Magheru nr 35, ca urmare a unei naționalizări din anii ’60.

Acest document este ultimul pe care ANAF îl mai solicită pentru constatarea calității de succesor pentru celălalt imobil, din str Nicolae Bălcescu, care a aparținut lui Klaus și Carmen Iohannis.

Imobilul respectiv zace abandonat de aproape 6 ani, timp în care statul român a pierdut sume importante de bani care puteau să vină din închirierea lui. Anterior, Klaus și Carmen Iohannis au avut contract de închiriere cu o bancă, de pe urma căreia a obținut circa 260.000 de euro. Acești bani au fost investiți în achiziționarea altor trei imobile, care, la rândul lor, au generat venituri din chirii.

ADVERTISEMENT