News

Povestea extraordinară a românului care a devenit idolul extremei dreapta din SUA. Relația cu Donald Trump

Un român care îmbrățișează fascismul, rasismul și culturismul a câștigat adepți influenți în SUA. Cu ce doctrină i-a sedus
06.08.2023 | 23:00
Povestea extraordinara a romanului care a devenit idolul extremei dreapta din SUA Relatia cu Donald Trump
Un român ar fi în spatele personajului BAP, idol al extremei drepte din SUA Sursa foto: Twitter / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cunoscut în mediul online ca BAP (Bronze Age Pervert – Perversul din Epoca Bronzului), românul este fiu al unei familii de emigranți, fugiți în SUA pentru a scăpa de ororile regimului Ceaușescu. BAP a devenit un idol pentru extrema dreaptă.

Cum a fermecat un român extrema dreaptă din SUA

Deși nu și-a asumat niciodată în mod formal identitatea, mai mulți apropiați și analiști susțin că BAP este Costin Alamariu, un absolvent al MIT care a crescut în Newton, Massachusetts, relatează The Atlantic.

ADVERTISEMENT

Opiniile și convingerile lui BAP sunt pe cât de vehemente, pe atât de împrăștiate. Principiul civic de bază al Americii susține că toți oamenii au o valoare inerentă și egală, că nu ar trebui să fie clasificați în funcție de frumusețe sau noblețe și că nu ar trebui să urmărească să se distrugă unii pe alții.

BAP susține că această teză este complet greșită. El mai spune că starea naturală și dezirabilă a vieții este dominarea celor slabi și urâți de către cei puternici și nobili. El consideră că orașele americane sunt un “pustiu” condus de evrei și de negri, deși cuvintele pe care le folosește pentru a desemna aceste grupuri sunt mult mai puțin elegante.

ADVERTISEMENT

Statul modern, spune el, a fost conceput pentru a-i împuternici pe cei slabi de minte și pe cei diformi în detrimentul superiorilor lor. Cei puternici și nobili trebuie să-și umilească și să-și învingă torționarii și să le distrugă instituțiile.

Pe Twitter, unde are peste 100.000 de urmăritori, BAP postează imagini cu bărbați arieni seminuzi, de obicei în decoruri tropicale, pentru a celebra perfecțiunea fizică a elementului războinic al rasei care speră că într-o zi va fi readusă la dominație.

ADVERTISEMENT

Lumea, sau cel puțin unele părți ale acesteia, a fost mai receptivă la BAP decât s-ar putea crede. Până acum, el este o figură culturală de frunte a dreptei fasciste – atât în rândul elitelor, care au aderat la filozofia sa politică, cât și al non-elitelor, care îi iubesc brioul și aspiră la erudiția sa.

Un nou mod de radicalism de extremă dreapta

Deși ceea ce susține BAP ar putea părea destul de hilar, cei care studiază extrema dreaptă spun că dă toate semnele că se transformă într-un nou mod de radicalism de extremă dreapta, cu fani în poziții de responsabilitate și putere.

ADVERTISEMENT

Cartea lui BAP, Bronze Age Mindset (2018), a generat rumoare în lume de la apariție, ajungând la un moment dat printre primele 150 de cărți din întregul catalog Amazon. “Este încă o carte cult”, a declarat un fost oficial al Casei Albe a lui Trump pentru Politico în 2019. “Dacă ești o persoană tânără, inteligentă, adiacentă într-un fel la dreapta, este foarte probabil să fi auzit de ea.” Podcastul său, Caribbean Rhythms, a câștigat, de asemenea, un public avid.

Doar cei mai neavizați își recunosc devotamentul. BAP le spune tinerilor săi discipoli să se îngroape în guvern, să îl renege în public, să aștepte.

Matthew Kriner, de la Centrul pentru Terorism, Extremism și Contraterorism, monitorizează activitatea pe rețelele de socializare a grupurilor care încearcă să aprindă războaie rasiale și să reînvie mișcările fasciste. Conturile lor au nume teutonice nesuferite, cum ar fi Atomwaffen.

“Perversul din Epoca de Bronz este peste marea majoritate a acestora”, a spus Kriner. Mai mult, el are un ciudat farmec încrucișat – atât printre cei extrem de inadaptați online, cât și printre figurile cu influență în lumea reală.

BAP, a mai spus Kriner, “reprezintă acea punte de legătură care te duce de la un conținut cu adevărat inacceptabil la posibilitatea de a ajunge în activitățile legislative ale cuiva, într-un interval de timp foarte rezonabil”.

Relația cu Donald Trump

Relația dintre BAP și Donald Trump e una bazată pe admirație. Pentru BAP, principala virtute a lui Trump este distrugerea. El îl vede pe fostul președinte cu drag, ca pe un comic de insulte asemănător, cu nerușinare și, în general, cu dreptate în ceea ce privește rasa și imigrația.

Afecțiunea a fost răsplătită în scris de Michael Anton, un fost oficial de securitate națională al administrației Trump, care a scris un eseu în 2019 în Claremont Review of Books, care îl simpatizează pe BAP, remarcând în același timp tendința acestuia de a fi “rasist”, “antisemit”, “antidemocratic”, “misogin” și “homofob”.

Anton a sugerat că afirmațiile josnice ale lui BAP, fie că sunt sincere sau nu, au un scop: să-i țină pe plângăcioșii de stânga atât de ocupați cu catalogarea crimelor sale de gândire mărunte încât să treacă cu vederea ereziile sale mai serioase. Între timp, cei care sunt capabili să-l citească fără să fie orbiți de furie învață în liniște de la el și îi ascultă sfaturile de a se lega, de a crea rețele și de a complota.

Anton a scris că BAP “vorbește direct unei nemulțumiri juvenile (mai ales în rândul bărbaților albi) față de egalitatea așa cum este propagandată și impusă în zilele noastre: o egalitate hulitoare, răzbunătoare, resentimentară, nivelatoare, ipocrită, care pedepsește excelența și neagă public orice diferență, în timp ce, în același timp, înalță și îmbogățește o elită decadentă, incompetentă și coruptă”.

Anton, care a fost cândva un student absolvent de filosofie politică, și-a încheiat eseul prin pronosticarea unui viitor BAPist: “În războiul spiritual pentru inimile și mințile tinerilor dezamăgiți din dreapta, conservatorismul pierde. BAPismul câștigă”.

Povestea lui BAP începe în Boston

Costin Alamariu are în jur de 40 de ani și nu a recunoscut niciodată public că este BAP. Povestea de origine a lui BAP începe la Newton South High School, în afara Bostonului. Newton are un sistem de învățământ public remarcabil și Alamariu făcea parte dintr-o gașcă de tocilari și intelectuali adolescenți.

În filozofie, grupul îl prefera pe Nietzsche, în muzică, pe Rachmaninoff, în politică, nimic din toate acestea. Se lăsau pradă intoxicării adolescentine cu idei, în special cu cele interzise și obscure.

Newton are, de asemenea, o populație evreiască numeroasă. BAP a spus pe Twitter că este evreu, iar acest lucru pare să fie adevărat. Costin Alamariu are rude care au fost internate în lagărele de concentrare naziste.

Fratele său mai mare lucrează ca strateg geopolitic la o firmă de cercetare în domeniul investițiilor și nu are un accent detectabil. Costin și-a păstrat accentul românesc în viața privată. În timp ce este în personaj, el vorbește cu ceea vrea să paară un accent rusesc rău intenționat.

După liceu, Costin Alamariu a mers la MIT, unde tatăl său lucra la biroul de licențe tehnologice. După absolvire, a lucrat pentru scurt timp în domeniul bancar de investiții în New York, apoi a început un program de doctorat în științe politice la Yale – unde a fost student al lui Bryan Garsten.

Facultatea și studenții absolvenți din acea perioadă îl descriu ca fiind inteligent și manipulator. A scris scris scrisori caustice la ziarul studențesc și a contribuit la The New Criterion, o venerabilă revistă culturală cu înclinații de dreapta. A dispărut pentru perioade lungi de timp. A pretins că a trăit într-o dubă în Argentina. Nimeni nu știa ce să creadă.

Aversiunea sa față de compania umană normală era un ecou al lui Nietzsche: “Când mă aflu printre cei mulți, trăiesc așa cum trăiesc cei mulți, și nu gândesc așa cum gândesc cu adevărat; după un timp, mi se pare întotdeauna că vor să mă alunge din mine însumi și să-mi fure sufletul”.

Fascismul genocidar, ascuns în lucrarea de doctorat

Disertația sa este un document ciudat și excentric. Platon, considerat de majoritatea cititorilor ca disprețuind tiranii, este citit de Costin Alamariu ca un apărător ascuns al acestora. “Filozofia și tirania sunt legate în mod fundamental”, scrie Alamariu, iar scopul lor comun este eugenic. Ei urmăresc “reproducerea”, producerea “biologică” a geniului, a nobilimii și a virtuții: o rasă superioară.

Dezvoltarea unei clase aristocratice, spune Alamariu, cere cucerirea, înfrângerea raselor inferioare prin violența organizată a celor mai mari. El disprețuiește agricultura și munca manuală, caracteristici ale unei clase de sclavi.

”Una dintre cele mai bune modalități de a-ți ascunde fascismul genocidar este să scrii despre el în mod deschis în cel mai puțin citit dintre documente, disertația de doctorat nepublicată. Cei puțini care au observat au considerat că era mai degrabă un exercițiu intelectual decât un act de fascism incipient”, este de părere autorul Graeme Wood, profesor la Yale, corespondent The Atlantic.

Când Costin Alamariu a început să-și prezinte lucrarea de doctorat, coordonatorul său, Steven B. Smith, s-a înfuriat. “Am fost șocat de faptul că familia sa ar fi scăpat de România lui Ceaușescu doar pentru ca Costin să submineze principiile democrației [americane]”, a spus Smith. “Văd asta ca pe un act rușinos de trădare.” El a spus că și-a făcut cunoscut dezgustul, dar în cele din urmă a semnat, iar Costin Alamariu și-a primit diploma. “Am fost consilierul său de disertație, nu cenzorul său.”

Bronze Age Mindset

În 2015, universitatea Emory l-a angajat pe Costin Alamariu pentru o bursă postdoctorală, pe baza unor mostre de scriere mai puțin incendiare. Perioada petrecută acolo a fost un dezastru. A acționat în mod neregulamentar. La un moment dat, a refuzat să dea departamentului de resurse umane de la Emory adresa sa de domiciliu.

În timpul semestrului de primăvară, universitatea a descoperit că Costin încetase în secret să mai predea cursurile în persoană și încerca în schimb să le predea prin e-mail. O investigație ulterioară a arătat că Costin era în imposibilitatea medicală de a preda în persoană, având o infirmitate fizică vagă, dar aparent reală. Bursa sa nu a fost reînnoită. Ulterior, el a trăit o perioadă de timp în Brazilia, deși a fost zărit recent în Japonia, Spania, Hong Kong și Islanda.

La doi ani de la plecarea sa de la Emory, a fost publicat Bronze Age Mindset care a încorporat concluziile din disertația sa și a adăugat multe altele, prea excentrice pentru a fi vorba doar de un document autopublicat. Este o scrisoare de dragoste narcisistă de 198 de pagini către el însuși, sau către filosoful-ca-musculator ceea ce pretinde a fi personajul său BAP pretinde a fi.

“Perversiunile – cele rele – se nasc cu miile și bântuie, ca miriadele de pitici schilodiți în sălile de oglinzi, bântuie lumea, cărțile, internetul. Mințile se pierd. Dacă mai aștepți, totul va fi transformat în gunoi, nu va mai rămâne nimic – totul se va transforma, lumea întreagă se va transforma într-o toaletă de popas bulgărească”, scrie el. “Vă declar, cu mare îndrăzneală, că sunt aici pentru a vă salva de o mare urâțenie.”

“Marea urâțenie” este statul birocratic liberal. Democrația, scrie el, distruge “libertatea și inițiativa personală” prin ridicarea unei caste nedemne de creaturi subumane pe care el le numește “bugmeni”, care înfloresc doar în aceste condiții degradante, ca niște gândaci într-o latrină.

Purificare apocaliptică

BAP are fantezii cu privire la o purificare aproape apocaliptică: ”Iată viziunea mea asupra adevăratei justiții, justiția naturii: grădinile zoologice deschise, prădătorii dezlănțuiți cu zecile, sutele… patru mii de lupi înfometați care se dezlănțuie pe străzile acestor orașe-colonie, elefanții și bizonii în debandadă, clădirile făcute bucăți, strigătele gândacilor umani tunând pe străzi când se întoarce stăpânul fiarelor.

Manhattan, Moscova, Pekin reduse la ruine invadate de viță de vie și pădure, din nou bântuirea linxului și a coiotului. Marile mahalale de haznale, Calcutta, Nairobi, toate latrinele fetide ale lumii acoperite de alunecări de teren, invadate de o junglă deasă, aceasta este dreptatea”.

Ființele potrivite pentru a conduce acest peisaj reîmblânzit sunt neo-războinicii, oameni de măreție și violență. “Singura guvernare corectă este cea militară, iar orice altă formă este atât ipocrită, cât și distructivă pentru adevărata libertate”, scrie BAP. El își stilizează cartea ca fiind un “îndemn” și, în cele din urmă, îi îndeamnă pe oamenii albi să formeze unități militare cu legături masculine profunde și, împreună, să anihileze rasele inferioare sau să le arunce sub jug.

BAP se bucură să sugereze cât de aproape sunt adepții săi de panourile de control. El postează fotografii cu copiile lor din Bronze Age Mindset alături de simboluri ale puterii lor, cum ar fi pașapoartele și patch-urile oficiale ale guvernului SUA, legitimațiile și alte obiecte din livrea Secret Service, Army Rangers, Department of Homeland Security și Air Force.

Acest lucru îi face pe analiști să se teamă că dacă pentru fiecare funcționar, care își păstrează cu mândrie exemplarul cărții pe raftul de la birou, există și alții care adoptă camuflajul de bugman.

Să faci parte dintr-o mișcare clandestină, atât de extremă încât să te simți aproape invizibil pentru cei mai în vârstă, face parte din emoția pe care o râvnesc adepții lui BAP. “L-am menționat în clasă zilele trecute. Elevii mei au fost șocați că știam cine este Perversul din Epoca de Bronz”, a declarat teoreticianul politic de la Notre Dame Patrick Deneen.

ADVERTISEMENT