Fotbal intern

STEAUA. SECRETELE lui Mirel! Dezvăluiri incredibile despre Rădoi

* Sorin Cîrţu a plătit din propriul buzunar pentru transferul lui Mirel de la Severin la Extensiv, iar peste 6 luni Steaua a achitat 150.000 de dolari pentru a-l lua de la Craiova...
06.06.2015 | 00:01

* Sorin Cîrţu a plătit din propriul buzunar pentru transferul lui Mirel de la Severin la Extensiv, iar peste 6 luni Steaua a achitat 150.000 de dolari pentru a-l lua de la Craiova

Pe 14 ianuarie 2009, Mirel Rădoi a părăsit gruparea din Ghencea după 9 ani în tricoul Stelei, transferîndu-se pentru 6 milioane de euro la Al Hilal. După şase ani petrecuţi în ţările arabe, Gigi Becali a anunţat că finul său se va întoarce la echipa de suflet, acolo unde se va ocupa de absolut tot ce are legătură cu activitatea fotbalistică în curtea celui mai titrat club din fotbalul românesc. Mirel a bătut palma cu patronul „roş-albaştrilor”, de fapt naşul său, apoi viitorul antrenor al campionilor a căutat în ultimele zile să îşi contureze staff-ul tehnic. Omul care va răspunde doar în faţa naşului său are deja înţelegeri verbale cu Massimo Pedrazzini, Daniel Opriţa şi Nicolae Dică. În perioada următoare se va cunoaşte şi numele celui care se va ocupa de pregătirea fizică. FANATIK vă prezintă povestea apariţiei în fotbalul mare a lui Mirel Rădoi şi amănunte extrem de interesante din cariera sa.

ADVERTISEMENT

Rapid îl refuzase că era „prea mic”

În 1999, Sorin Cîrţu era antrenorul formaţiei Extensiv Craiova, iar Florin Cioroianu, fostul său coleg din „Craiova Maxima”, pregătea FC Drobeta Turnu Severin. Lui „Sorinaccio” i-a fost recomandat de către Cioroianu un tînăr pe nume Mirel Rădoi, astfel că s-a deplasat la un meci pentru a-l urmări la lucru pe cel care urma să aibă ulterior o carieră impresionantă. „Pe Mirel Rădoi l-am transferat pe 31 decembrie 1999 la Extensiv după ce l-am văzut doar la un singur meci. Aflasem că Grigore Sichitiu de la Rapid deja îl refuzase pentru că era cam mic de înălţime, iar cei de la Universitatea Craiova încă se mai gîndeau dacă să-l transfere sau nu. După ce am văzut că şi foştii mei patroni de la Extensiv tot amînau să îmi dea un răspuns, am decis să risc achiziţionarea lui Mirel pe banii mei şi l-am adus la noi la echipă”, ne-a mărturisit Cîrţu. FANATIK a aflat că actualul antrenor al formaţiei CS U Craiova a plătit la vremea respectivă, din buzunarul său, pentru transferul lui Rădoi la Extensiv 6.000 de dolari, atît cît valora grila de formare a acestuia.

Scouterul? Fratele lui Piţi!

Mirel Rădoi s-a impus fără probleme la Extensiv, iar peste doar şase luni a ajuns în Ghencea. Cîrţu a povestit pentru FANATIK cum s-a întîmplat acest lucru. „La meciurile lui Extensiv Craiova obişnuia să vină foarte des Gino Piţurcă, fratele lui Victor Piţurcă. Mirel juca foarte bine, astfel că lui Piţi, care era antrenor la Steaua, i s-a transmis lucrul acesta. Piţi m-a sunat şi ne-am înţeles destul de repede pentru transferul lui Rădoi. Noi am încasat 150.000 de dolari plus 20 la sută dintr-un viitor transfer, dar nu ştiu ce s-a întîmplat cu procentele respective atunci cînd jucătorul s-a transferat de la Steaua la Al Hilal după 9 ani. Ţin minte că Mirel m-a întrebat dacă e bine să plece la 19 ani într-un vestiar unde se aflau jucători cu ştate vechi, precum Belodedici, Baciu, Dănciulescu sau Miu. I-am spus că la ce calităţi are în mod sigur o să reuşească să se impună în Ghencea”.

ADVERTISEMENT

„M-am aşezat într-un colţ lîngă un coş de gunoi”

Mirel Rădoi a ajuns la Steaua ca jucător în vara anului 2000. La vremea respectivă, fostul internaţional a dezvăluit cum a fost primul său contact cu vestiarul clubului din Ghencea. „Vă daţi seama că am tremurat tot cînd am intrat în vestiar şi am dat mîna cu Miodrag Belodedici care era căpitanul echipei. Atunci a fost prima dată cînd l-am văzut faţă în faţă pe marele libero al echipei naţionale a României şi dublu cîştigător al Cupei Campionilor Europeni. În plus, în vestiar mai erau Marius Baciu, Ionel Dănciulescu şi Iulian Miu. Ţin minte că m-am aşezat într-un colţ, lîngă un coş de gunoi, iar vreo trei zile Belo m-a ţinut pe lîngă el ca să mă acomodez mai uşor cu băieţii. Pe toţi îi văzusem doar la televizor”, spune Rădoi.

Căpitan după doar un an

Rădoi s-a impus extrem de repede şi la Steaua, la fel cum o făcuse şi la Extensiv Craiova. După ce Miodrag Belodedici s-a retras din activitate, iar Marius Baciu se afla în discuţii avansate cu Lille, jucătorii din vestiarul „roş-albaştrilor” au decis să-l aleagă căpitan al echipei pe omul care peste cîţiva ani avea să devină şi finul lui Gigi Becali. „Belo se lăsase de fotbal, iar Marius Baciu, cel care a purtat apoi banderola, a venit la mine şi mi-a spus că el o să plece cît de curînd în Franţa. Din acest motiv este bine ca eu să fiu noul căpitan, mai ales că toată lumea din vestiar doreşte lucrul acesta. A fost o mare cinste şi o mare mîndrie pentru mine, băiat venit de doar un an la Steaua. Pe braţul meu stătea banderola pe care de-a lungul timpului au purtat-o nume mari ca Liţă Dumitru, Tudorel Stoica, Marius Lăcătuş, Ilie Dumitrescu şi Miodrag Belodedici”, a comentat Rădoi ulterior decizia vestiarului.

ADVERTISEMENT

În 2003 a devenit finul lui Becali

Datorită valorii sale şi, în principal, a devotamentului, Mirel a intrat foarte repede în graţiile lui Gigi Becali, care între timp devenise patronul Stelei. Astfel, după ce i-a demostrat acestuia că este un jucător care pune mare accent pe disciplină, latifundiarul din Pipera a decis să îi devină şi naş de cununie în momentul în care Rădoi l-a anunţat că se căsătoreşte cu Viviana, iubita sa din Severin. Astfel, relaţia dintre Becali şi Rădoi s-a sudat şi mai tare, dincolo de terenul de joc, iar latifundiarul din Pipera a decis ca el să îi fie mîna dreaptă în vestiar. Peste ani, în momentul în care Gigi intrase la puşcărie, Mirel a întors într-un fel încrederea naşului său, trimiţîndu-i un milion de euro fără nici o pretenţie, dată fiind situaţia pe care o traversa Becali.

6 milioane de euro de la Al Hilal

Între 2000 şi 2009 valoarea lui Mirel Rădoi a crescut considerabil, iar în aceste condiţii formaţiile mari din Europa au început să se intereseze rînd pe rînd de serviciile căpitanului Stelei. Internazionale, Arsenal, Borussia Dortmund sau Dinamo Kiev au fost doar cîteva dintreformaţiile vehiculate că l-ar dori pe jucătorul clubului din Ghencea, dar din diferite motive Gigi Becali a decis să nu accepte nici o ofertă. Ulterior, probabil cînd şi-a dat seama că finul său riscă să se plafoneze şi să nu se realizeze financiar din cauza refuzurilor repetate, patronul Stelei l-a lăsat pe Mirel să plece la Al Hilal acolo unde antrenorul echipei era Cosmin Olăroiu. Steaua a încasat pentru transferul lui Rădoi în Arabia Saudită 6 milioane de euro!

ADVERTISEMENT

Dedicaţie de la arabi: „Liderul”

La Al Hilal, Mirel Rădoi i-a cucerit imediat pe suporterii şi pe şeicii noii sale echipe, iar prinţul Abdul Rahman bin Musa’ad a sponsorizat tipărirea şi apariţia unei cărţi în 1.000 de exemplare numită „Liderul”. Una dintre caracterizările din carte suna în felul următor: „Mirel Rădoi, jucătorul lui Al-Hilal Saudi şi cel mai mare star al echipei, căpitanul echipei naţionale, un jucător de succes. A venit la clubul nostru iubit şi şi-a scris numele cu litere de aur… Chiar dacă joacă la echipa noastră de doar un an, zici că se află aici de o viaţă”.

Retragerea de la naţională

N-a mai suportat să fie „măscărici”

Mirel Rădoi a avut o activitate îndelungată şi la echipa naţională. Astfel, între anii 2000 şi 2010 fostul căpitan al clubului din Ghencea a strîns 70 de selecţii plus o participare la turneul final din Elveţia şi Austria. Însă în 2010, viitorul antrenor al Stelei s-a retras de la prima reprezentativă, nemulţumit de mai multe lucruri. Pe 14 iulie 2014, acesta a dezvăluit opiniei publice din ce motiv a ales să nu mai vină la lot. „ Am răbdat cît am răbdat, dar pînă urmă am pus piciorul în prag şi le-am spus tuturor în faţă ce m-a deranjat. Ca vice-căpitan nu am putut să stau să primesc o palmă, iar apoi să întorc obrazul să o primesc şi pe a doua. Nu era normal ce se întîmpla în FRF. Ei îşi făceau tot felul de combinaţii şi încasau apoi comisioane, iar pe noi ne puneau, ca pe nişte măscărici, să stăm cum vor ei prin tot felul de poze. Nu e normal să ne promiţi nişte bani, iar apoi să ne dai alţi bani. Dacă mi-ai spus că îmi dai un leu, atunci mie un leu să îmi dai”, a explodat Rădoi.

„Unii jucau table şi luau primă întreagă!”

Mirel Rădoi a dezvăluit şi alte culise din viaţa echipei naţionale care l-au făcut să ia decizia radicală. „Au fost multe lucruri dubioase care se întîmplau în sînul echipei naţionale. La Euro 2008, spre exemplu, Mihai Neşu, care a jucat două partide, a primit o primă de 15.000 de euro, iar alte personaje de prin FRF, care jucau table şi pe care abia le vedeai la faţă, au luat prima întreagă de 120.000 de euro! Nu e normal ca Răzvan Lucescu să îmi spună că eu vin la naţională doar ca să mă aflu în treabă. I-am spus să pună mîna şi să se uite pe toate rapoartele mele de la arabi, să vadă cum am jucat şi cît am alergat eu pe acolo. Nu e normal ca Ionuţ Lupescu să mă critice şi să aibă reacţia pe care a avut-o la adresa mea”, a încheiat Rădoi.

190 de meciuri a jucat Rădoi pentru Steaua unde a reuşit 12 goluri

70 de meciuri şi două goluri are Rădoi pentru echipa naţională

57 de meciuri a jucat Rădoi pentru Al Hilal, clubul la care a plecat de la Steaua în 2009

Staff-ul lui Rădoi la Steaua în acest moment

Nicolae Dică – antrenor secund
Daniel Opriţa – antrenor secund
Marius Popa – antrenor cu portarii

 

ADVERTISEMENT