News

Povestea lui Aiden Aslin, militarul britanic din armata ucraineană luat prizonier de ruși la Mariupol. Apel disperat al familiei. Video

Aiden Aslin, un militar britanic din armata ucraineană, a fost luat prizonier de ruși la Mariupol. Știrea a fost confirmată de presa de stat de la Moscova, dar și de familia soldatului.
15.04.2022 | 17:42
Povestea lui Aiden Aslin militarul britanic din armata ucraineana luat prizonier de rusi la Mariupol Apel disperat al familiei Video
Aiden Aslin, un britanic înrolat în armata ucraineană, luat prizonier de ruși la Mariupol. Sursa foto: Twitter / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un britanic înrolat de 4 ani în armata ucraineană a fost luat prizonier de ruşi şi apare în imagini difuzate de către televiziunea publică de la Kremlin încătușat şi cu o tăietură pe frunte. Familia se teme pentru viața sa și face un apel disperat.

Aiden Aslin, un britanic înrolat în armata ucraineană, luat prizonier de ruși la Mariupol

La începutul acestei săptămâni, în presa internațională a apărut știrea că o Brigadă Marină ucraineană care luptă pentru apărarea orașului Mariupol s-ar fi predat rușilor.

ADVERTISEMENT

Informația a apărut în presa britanică și confirmată de Aiden Aslin, un britanic care luptă pentru Ucraina și care face parte din această Brigadă.

Acesta a relatat, pe 12 aprilie, că unitatea sa nu a avut de ales decât să se predea forțelor rusești din Mariupol. Primii care au aflat acest lucru au fost cei din familia tânărului soldat de 28 de ani.

ADVERTISEMENT

Mama soldatului luat prizonier, Ang Wood, a declarat pentru presa din insulă: ”M-a sunat și mi-a spus că nu mai au arme cu care să lupte. Îmi iubesc fiul. El e eroul meu. Au opus o rezistență dată naibii”.

De asemenea, un prieten al lui Aslin le-a spus jurnaliștilor britanici că a vorbit la telefon cu el și că pușcașul marin i-a relatat că unitatea sa a rămas fără mâncare, muniție și provizii, neavând o altă opțiune decât să se predea:

ADVERTISEMENT

”Nu pot ieși. Nu pot riposta. Așa că nu au avut de ales. Sunt sigur că dacă ar fi avut un singur glonț rămas ar fi tras cu el”, a spus acesta.

Presa de stat rusă a prezentat imagini cu Aiden Aslin în captivitate

La trei zile după anunțul familiei, televiziunea publică rusă a difuzat filmări și poze în care tânărul britanic apare încătușat și are o tăietură pe frunte.

ADVERTISEMENT

Imediat după ce a văzut imaginile, mama lui Aiden a confirmat cotidianului britanic The Daily Star că este vorba de fiul său. Aceasta face un apel disperat pentru ca guvernul britanic să se implice și să-l ajute pe băiatul său.

”Sunt distrusă. Aiden este un membru în serviciu al forțelor armate ucrainene și, ca atare, este un prizonier de război și trebuie tratat cu umanitate.

Acum este timpul ca guvernul britanic să se implice și să ajute la eliberarea lui Aiden, deoarece este încă cetățean britanic.

Poate că există speranțe pentru un schimb de prizonieri aranjat de ucraineni”, a spus Ang Wood.

Șansele ca Aiden să fie eliberat sau să aibă un tratament adecvat unui prizonier de război sunt destul de mici. Conform sursei citate, Rusia l-a acuzat pe acesta că a fost implicat în atacuri de artilerie asupra copiilor. Moscova a anunțat că ”se va face dreptate” în cazul său.

Aiden Aslin, poveste de viață impresionantă. Ucraina l-a adoptat, iar în curând urma să se căsătorească cu o ucraineancă

Rușii îl acuză pe Aiden că ar fi un mercenar care luptă pentru Ucraina. O altă rudă a acestuia, bunica tânărului, dezvăluie că nepotul ei ar fi fost adoptat deja de statul estic.

Pam Hull a declarat pentru The Sun: ”Este complet fals să-l numim mercenar. Ucraina este țara lui adoptivă.

El este în armata lor de patru ani. Și-a făcut casa acolo după ce s-a îndrăgostit de o femeie ucraineană și urmează să se căsătorească”, a spus vârstnica.

Informația a fost confirmată și de presa britanică. Aiden Aslin, cunoscut drept Johnny, a intrat în 2018 în marina ucraneană şi şi-a cumpărat o casă în Ucraina, pentru a-şi întemeia o familie cu logodnica sa, scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT