Povestea lui Albert Saritov! Cum a ratat un Mercedes, un cal arab şi 10 kilograme de aur

Răzvan Scarlat   
in Sporturi
22/08/2016, 00:02
Povestea lui Albert Saritov! Cum a ratat un Mercedes, un cal arab şi 10 kilograme de aur

Albert Saritov a cîştigat medalia de bronz la lupte libere, categoria 97 de kilograme, după ce l-a învins cu 10-0 pe Elizbar Odikadze, prin superioritate tehnică. Este prima medalie olimpică pentru România, obţinută la lupte, din 1992.

Nu ştie imnul, cunoaşte doar cîteva cuvinte în limba română

Albert Saritov a primit cetăţenia română pe 20 aprilie 2016 şi, astfel, a putut fi inclus în echipa naţională de lupte a României pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Născut pe 8 iulie 1985, Saritov, originar din Cecenia, a petrecut în ţara noastră doar două săptămîni. Şi, logic, cunoaşte foarte puţine cuvinte în limba română: “Bună ziua”, “Ce faci”, “Bine”, “Mulţumesc”, “Hai România”. Nu a avut timp, deocamdată, să înveţe imnul, însă este decis ca, în foarte scurt timp, să ştie pe de rost “Deşteaptă-te române!”.

Cum a fost descoperit

Pentru Jocurile Olimpice de la Rio, Saritov s-a pregătit doar în Rusia. A fost remarcat de preşedintele Federaţiei Române de Lupte, Răzvan Pîrcălab.

„Am ajuns la el prin antrenorul lotului, Anatol Guidea. Guidea, care are dublă cetăţenie, bulgară şi moldovenească, e un tip foarte cunoscut în branşă. Are contacte şi relaţii foarte bune mai ales în spaţiul ex-sovietic. Prin Guidea l-am depistat pe Saritov. Băiatul e cecen şi ar fi trebuit să concureze pentru Rusia la Rio, numai că antrenorul lotului rus, Dzhambulat Tedeev, are şi el preferinţele şi simpatiile lui. 

Saritov şi-a dat seama că n-o să fie selecţionat în lotul de lupte al Rusiei pentru Rio şi a acceptat să concureze pentru România. Saritov vine de la şcoala lui Buvaisar Saitiev, care este considerat cel mai valoros luptător al tuturor timpurilor. Saitiev, care e tot cecen, a fost de trei ori campion olimpic şi de cîte şase ori campion mondial şi european”, a spus Pîrcălab.

Premii fabuloase din partea lui Kadyrov

Din partea României, Saritov ar fi încasat 100.000 de euro doar dacă ar fi cucerit medalia de aur. Adevăratul bonus ar fi venit, însă, de la liderul cecen Kadyrov.

“N-a fost însă uşor să-l convingem. Am ajuns cu Guidea pînă la preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadyrov, care a intervenit personal pe lînga Saritov. Kadyrov i-a explicat că indiferent pentru ce ţară concurează, o medalie la Rio va reprezenta un extraordinar cîştig de imagine pentru ţara respectivă, România în cazul nostru, pentru el ca sportiv şi, nu în ultimul rînd, pentru Cecenia, ţara sa de baştină. Şi Kadyrov i-a facut şi o promisiune lui Saritov. Asta o ştiu de la băiat şi de la Guidea. I-a promis că dacă ia titlul olimpic îi dă un Mercedes S-Klasse, un cal arab şi 10 kilograme de aur!”, a declarat Pîrcălab.

Ştirea MOMENTULUI

Când joacă Simona Halep finala de la Cincinnati. Veste bună pentru români!

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×