News

Povestea lui Andrea Costantino, italianul blocat de 6 luni în Emiratele Arabe Unite. Susține că trăiește ca-n ”Ziua Cârtiței”

Caz greu de explicat în Emiratele Arabe Unite. Un italian este blocat de 6 luni în ambasada țării sale din Abu Dhabi. Acesta o imploră pe Giorgia Meloni să îl aducă acasă.
12.12.2022 | 08:50
Povestea lui Andrea Costantino italianul blocat de 6 luni in Emiratele Arabe Unite Sustine ca traieste can Ziua Cartitei
Andrea Costantino este reținut de 6 luni în ambasada țarii sale din Emiratele Arabe Unite. Sursa foto: theguardian.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De 6 luni, Andrea Costantino, un italian de 49 de ani, este reținut în ambasada țarii sale din Emiratele Arabe Unite.

Andrea Costantino este reținut de 6 luni în ambasada țarii sale din Emiratele Arabe Unite. O imploră pe Giorgia Meloni să îl aducă acasă

Andrea Costantino, un om care desfășura afaceri cu petrol în zona Asiei, nu poate părăsi Emiratele Arabe Unite până când nu plăteşte o amendă de 275.000 de euro pentru acuzaţii despre susţine că sunt ”total nefondate”.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o jumătate de an, italianul a ieșit din închisoarea de maximă securitate a emiratului, Al Wathba, unde a petrecut mai bine de un an.

El a fost închis sub acuzația de finanțare a terorismului în Yemen, după ce a trimis un camion cu motorină unui client, notează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Bărbatul își înfiinţase o companie la Dubai încă din anul 2012. În acești 10 ani și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în emirat. Aici, el făcea afaceri cu ţări din Orientul Mijlociu

În ciuda acestor acuzații grave, Constantino susţine că e nevinovat. El spune că este victima unei dispute diplomatice între cele două state. În plus, îi cere guvernului condus de Giorgia Meloni să îl aducă acasă.

ADVERTISEMENT

”Când procurorul m-a interogat, la câteva zile după arestarea mea, a petrecut aproximativ 20 de minute punându-mi întrebări despre Italia. A fost o nebunie”, a povestit inculpatul.

Conform sursei citate, reținerea lui Costantino este una destul de dubioasă. Aceasta s-a consemnat la două luni după ce Luigi Di Maio, fostul ministru italian de externe, a anunţat pe reţelele sociale că Italia a revocat vânzarea a mii de rachete şi bombe de aviaţie către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite din cauza utilizării lor în Yemen.

ADVERTISEMENT

Italianul spune că trăiește ca-n ”Ziua Cârtiței”

Blocat într-o încăpere mică din Abu Dhabi, Andrea Costantino se plânge că duce o existenţă ”ca în Ziua Cârtiţei”.

Ultimele luni au fost un adevărat coșmar pentru italian. După arestare, acesta şi-a pierdut afacerea şi economiile. Acum foloseşte cardul de credit al tatălui său pentru a comanda mâncare online. ”De cele mai multe ori uit să mănânc”, spune bărbatul.

Doar familia sa se mai interesează de el. Italianul spune că tatăl său încearcă din răsputeri să strângă bani pentru a-i asigura eliberarea.

Costantino se plânge că a slăbit 15 kg în timpul acestui coșmar. ”Mă trezesc cu senzaţie de greaţă. Apoi îmi pregătesc o cafea – cel puţin pot face asta aici, în închisoare nu era posibil. Apoi fac nişte exerciţii fizice pentru a încerca să-mi eliberez mintea de coşmaruri. Îmi petrec ziua vorbind la telefon cu familia mea şi cu cât mai multe persoane pe care le pot contacta, deşi wifi-ul este limitat”, a relatat el.

Costantino are doi copii. Despre unul dintre ei spune că este hărţuit la şcoală de colegii săi, care spun că tatăl său este terorist.

Italianul reclamă faptul că oficialii de la Roma nu îl bagă în seamă. El spune că apelurile sale către fostul şi actualul guvern au fost întâmpinate cu tăcere.

”Acum o implor pe Meloni să îşi ţină promisiunea de a le cere liderilor Emiratelor Arabe Unite să mă lase să mă întorc în Italia”, a mai spus omul de afaceri.

ADVERTISEMENT
Tags: