Fotbal international

Povestea lui Markku Kanerva, selecționerul Finlandei, care i-a dus pe nordici la EURO pentru prima dată în istorie. A fost profesor de matematică și de sport

16.11.2019 | 10:14
Povestea lui Markku Kanerva, selecționerul Finlandei, care i-a dus pe nordici la EURO pentru prima dată în istorie. A fost profesor de matematică și de sport
Marku Kanerva, selecționerul Finlandei. Sursă foto: aamulehti.fi
ADVERTISEMENT

Finlanda a reușit cea mai mare performanță din istorie și s-a calificat în premieră la un turneu final, după ce a câștigat cu 3-0 meciul cu Liechtenstein, asigurându-și locul 2 din grupa J. Markku Kanerva este selecționerul care a reușit să consemneze un moment unic în sportul finlandez și care are o poveste interesantă de viață, meseria lui de bază fiind profesor de matematică și de sport.


  • (P) Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,95 este cota pentru “1 solist” la meciul Grecia – Finlanda. Vezi aici toate cotele!

Povestea lui Markku Kanerva, selecționerul Finlandei

Markku Kanerva ar reușit o performanță unică în fotbalul finlandez și a calificat naționala țării sale pentru prima dată la un turneul final. Selecționerul Finlandei și-a asigurat locul 2, care duce direct la EURO 2020, dintr-o grupă cu Italia, Grecia, Bosnia, Armenia și Liechtenstein. Povestea lui Kanerva este cu atât mai uimitoare cu cât meseria lui de bază este de profesor de matematică și de sport.

ADVERTISEMENT

Markku Kanerva a fost fotbalist și a jucat pentru Elfsborg și HJK Helsinki, dar are 55 de meciuri și în naționala Finlandei. Totuși, după retragere Kanerva a început să studieze matematica și în doi ani a început să predea la o școală din Helsinki. El a fost profesor de matematică, dar și de sport până în anul 2003, când a decis să-și schimbe meseria și să devină antrenor de fotbal. De-a lungul anilor, Markku Kanerva a fost antrenorul naționalei U21, dar și antrenor secund al naționalei mari, chiar în ultima campanie de calificări pentru Campionatul Mondial din Rusia.

Islanda a fost un exemplu pentru selecționerul Finlandei

Islanda, o țară cu doar 300.000 de locuitori, a fost exemplul selecționerului Finlandei pentru naționala lui. Kanerva a fost impresionat de islandezi pentru parcursul surprinzător la Campionatul European din 2016, dar și pentru participarea la Campionatul Mondial din 2018 și a vrut să le copieze exemplul: „Am început să studiez unde putem să fim cei mai buni din lume. Am ajuns la concluzia că trebuie să luăm un exemplu de la Islanda, o țară cu oameni nu foarte diferiți de noi și cu un spirit de echipă incredibil”.

ADVERTISEMENT

„Primul meu obiectiv a fost să creez un grup în care să existe respect din partea tuturor, iar cel mai bun lucru pe care l-am făcut a fost să ne ascultăm jucătorii. Dacă un jucător spune ce gândește, poți înțelege problemele pe care le are și să-l înțelegi”, a mai spus Kanerva.

  • 55 de ani a împlinit Markku Kanerva pe 24 mai
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria FOTBAL INTERNATIONAL
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri