News

Povestea neștiută a rudelor lui Nicolae Ceaușescu. Ce au pățit la Revoluție “pentru că erau Ceaușiști”

Nepotul fostului lider comunist a vorbit despre povestea neștiută a rudelor lui Nicolae Ceaușescu și despre ce au pățit la Revoluție "pentru că erau Ceaușiști"
21.12.2021 | 10:13
Povestea nestiuta a rudelor lui Nicolae Ceausescu Ce au patit la Revolutie pentru ca erau Ceausisti
Povestea neștiută a rudelor lui Nicolae Ceaușescu Foto Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nepotul fostului lider comunist a vorbit despre povestea neștiută a rudelor lui Nicolae Ceaușescu și despre ce au pățit la Revoluție “pentru că erau Ceaușiști”. Acesta a dezvăluit firul narativ al arestării tatălui său, Ion Ceaușescu.

Povestea neștiută a rudelor lui Nicolae Ceaușescu.

Nicolae, care este fiul lui Ion Ceaușescu, cel mai mic dintre fraţii fostului lider comunist, a vorbit despre povestea arestării tatălui său în decembrie 1989, precum și despre întâlnirea lui cu generalul Stănculescu.

ADVERTISEMENT

Ion Ceaușescu, fratele lui Nicolae Ceaușescu, s-a născut în localitatea Scornicești, din județul Olt, în data de 23 martie 1932. Acesta a fost cel de-al șaptelea copil al familiei, dar și cel mai mic dintre frați. Fiul lui Ion Ceaușescu, Nicolae Ceaușescu, numit așa după tatăl străbunicii lui, este cel care a vorbit despre firul narativ al arestării tatălui său.

În decembrie 1989, luna în care avea să li se schimbe viața radical, Nicolae Ceaușescu avea vârsta de 30 de ani și avea o soție cu care era căsătorit de doi ani. Era cel mai bun prieten al fiului unchiului său, Nicu Ceaușescu, cu care a şi copilărit în Primăverii. De asemenea, era prieten și cu Donca Mizil.

ADVERTISEMENT

“Tata a făcut agricultura din pasiune. A fost cu Ion Iliescu doi ani la facultate, la Moscova. A plecat că nu i-a plăcut şi a făcut agricultura care era pasiunea vieţii lui. În ’89 era prim vicepreședinte la Comitetul de Stat al Planificării, răspundea de câteva ministere, dar cu certitudine de ministerul Agriculturii”, a mai spus Nicolae Ceaușescu despre tatăl său, Ion Ceaușescu, potrivit a3.

Nicolae Ceaușescu, detalii despre întâlnirea cu generalul Stănculescu

Nicolae Ceaușescu, fiul lui Ion Ceaușescu și nepotul fostului lider comunist, a povestit despre cum a fost întâlnirea sa cu generalul Stănculescu, cel care a fost trimis la Timișoara să reprime revoluția și care, mai apoi, a trecut de partea Revoluției.

ADVERTISEMENT

“Eram disperat după cai, ca şi acuma, şi făcusem o secţie hipică în cadrul Clubului Sportiv la 30 decembrie. Organizasem un concurs la care participase preşedintele onorific Victor Atanasie Stănculescu. Știam cine e şi ce poziție are.

Știam de la tata, cu titlu confidențial, care era principala preocupare a sa şi anume vânzarea de armament. Era un om cu prestanță deosebită, un general adevărat, un om foarte plăcut. Pe 16 decembrie a venit pe nepusă masă la IASEU 30 decembrie. M-a chemat directorul, la cererea lui Stănculescu, şi am crezut că primesc vreo primă.

ADVERTISEMENT

După ce ne-a salutat, ne-a zis că vrea să bea o cafea şi că vrea să vorbească cu mine. Am băut vreo două sticle de wiskey cu el, am servit masa de prânz, am vorbit despre cai, despre motorină, tâmpenii, că nu aveam subiecte comune. A venit aghiotantul şi i-a spus că trebuie să meargă la Săliţa şi de acolo a plecat la Timișoara”, a mărturisit nepotul fostului lider comunist.

Ce au pățit rudele lui Nicolae Ceaușescu la Revoluție pentru că erau “Ceaușiști”

Fiul lui Ion Ceaușescu a vorbit despre firul narativ al arestării familiei sale, precum și despre ce li s-a întâmplat părinților lui.

“Pe 21 decembrie a venit sora mea la mine şi un prieten de la Steaua care m-a întrebat dacă știu ce e în Bucureşti. I-am zis că nu ştiu. Văzusem dimineață la televizor scena cu meetingul, ce s-a întâmplat. M-au lămurit că nu se poate să plece tovarășul că este geniul Carpaților.

Şi m-au dat afară. Erau niște domni cu ochii albaștri şi au zis, băi, vezi că aştia te arestează. Dar de ce să mă aresteze, că nu am făcut nimic. Pe 22 decembrie au venit şi mama şi tata acolo. Directorul, cu care eram în relații foarte bune, m-a chemat să mâncăm şi la 12:03 când a apărut Mircea Dinescu şi Caramitru, nu am mai avut voie să intru la el în birou.

Dimineaţa am aflat că mama, tata şi sora mea au fost arestați şi duși la Giurgiu. Tata nu a primit niciodată un mandat de arestare, a stat la dispoziție 9 luni, mama o lună, sora mea o lună”, a povestit acesta.

Nicolae a mai vorbit despre faptul că părinților lui le-au fost desfăcute contractele de muncă și nu au mai fost primiți în câmpul muncii din cauză că “erau Ceaușiști”.

“În timpul ăsta li s-a desfăcut contractul de muncă cu litera I. Mama era cadru universitar la Institutul Agronomic, tata era la CSP şi membru corespondent al Academiei Agricole, unde erau şi colegii cu care a scris cărți până atunci, erau tineri crescuți de el care învățaseră după manualele lui. A fost dat afară şi de acolo, că este Ceaușist.

Nu l-a primit la catedră şi de atunci a fost șomer de lux vreo doi ani până s-au putut pensiona. Când a cerut mama de la procuratură o dovadă au fost refuzați şi aşa au rămas fără serviciu. Curios este că tata a fost membru corespondent al Academiei Agricole din Italia, unde probabil este şi acum. Aici, toată lumea i-a întors spatele”, a mai spus Nicolae Ceaușescu, nepotul fostului lider comunist.

ADVERTISEMENT