News

Povestea profesorului care a predat 17 ani fără să poată scrie sau citi. “Nu puteam să strig nici catalogul. Mă rugam noaptea să știu să citesc în dimineața următoare”

30.04.2020 | 17:24
Povestea profesorului care a predat 17 ani fara sa poata scrie sau citi Nu puteam sa strig nici catalogul Ma rugam noaptea sa stiu sa citesc in dimineata urmatoare
Profesorul care a predat 17 ani fără să poată scrie sau citi. "Nu puteam să strig nici catalogul. Mă rugam noaptea să știu să citesc în dimineața următoare". Sursa foto: Captură video BBC
ADVERTISEMENT

John Corcoran este cunoscut drept profesorul care a predat 17 ani fără să poată scrie sau măcar citi, iar acesta povestește cum a fost posibil un asemenea lucru.

De ce nu a reușit bărbatul să învețe să citească

Povestea următoare este cât se poate de reală și se axează pe viața lui John Corcoran, cunoscut drept profesorul care a predat timp de 17 ani fără să poată scrie sau să citească.

ADVERTISEMENT

John Corcoran a copilărit în New Mexico, Statele Unite, între anii ’40 – ’50 și a absolvit liceul și facultatea, după care a devenit profesor în anii ’60, meserie pe care a practicat-o timp de 17 ani. După cum spune acesta, a ascuns însă un secret extraordinar.

Bărbatul povestește că a început să vorbească destul de târziu, iar în primul an de școală lucrurile au mers bine, pentru că nu avea prea multe cerințe din partea profesorilor. Lucrurile s-au complicat însă în clasa a II-a.

ADVERTISEMENT

“Trebuia să învățăm să citim, dar pentru mine era ca și cum deschideam un ziar chinezesc și mă uitam la el. Nu înțelegeam ce reprezentau acele linii și, fiind destul de mic, nu știam cum să ridic această problemă.

Îmi amintesc că mă rugam noaptea să știu să citesc în dimineața următoare, dar nu am avut parte de acest miracol”, spune John Corcoran despre primii ani de școală, potrivit BBC.

ADVERTISEMENT

Elevul, trecut prin școală de profesori care nu-l motivau să învețe

Din acest motiv, John a fost pus în rândul “proștilor” și nu știa cum să facă pentru a ieși din acest impas și nici ce întrebări să pună. Ulterior, profesorii le spuneau părinților acestuia că “este un băiat deștept, va pricepe în cele din urmă” și îl treceau mai departe clasa, până a ajuns în clasa a V-a.

“În perioada clasei a V-a am renunțat să mai sper că voi învăța să citesc. Mă duceam în fiecare zi la școală de parcă mergeam la război. Uram orele de școală, era un mediu ostil și trebuia să găsesc o cale de a supraviețui”, își amintește John Corcoran despre acele vremuri.

ADVERTISEMENT

În clasa a VII-a, John petrecea majoritatea timpului în biroul directorului școlii, întrucât se bătea mereu cu alți elevi și la un moment dat a fost chiar exmatriculat.

Ajuns în cele din urmă și în clasa a VIII-a, profesorul spune că se săturase să se facă de rușine, acela fiind momentul în care a decis să se comporte exemplar, pentru a scăpa cu bine de sistemul educațional.

Voia să devină atlet, astfel că s-a concentrat pe activitățile fizice, lucru ce i-a atras simpatia fetelor, care, de multe ori, îi făceau și temele.

“Puteam să îmi scriu numele și erau anumite cuvinte pe care mi le aminteam, dar nu puteam scrie o propoziție întreagă. Eram în liceu, la un nivel de citire de clasa a doua, dar nu am spus nimănui că nu puteam să citesc”, povestește bărbatul.

Metodele prin care a reușit să treacă examenele

La fel ca mulți elevi, John Corcoran trecea examenele copiind de la alții sau îi convingea pe colegii săi să-i completeze lucrările. Acest lucru i-a permis să intre la facultate cu o bursă de sportiv, iar acolo lucrurile s-au complicat, însă și variantele de a trece examenele s-au diversificat.

“Făceam parte dintr-o fraternitate care avea copii ale examenelor anterioare. Aceasta a fost o variantă de a trece, apoi erau profesori care foloseau aceleași teste în fiecare an, mai făceam lecții suplimentare cu câte un coleg, iar într-o noapte am intrat în casa unui profesor pentru a fura testele”, mai spune bărbatul despre acele vremuri.

La unul dintre examene, John Corcoran spune că a copiat întrebările scrise de profesor pe tablă (semn cu semn, pentru că nu știa cuvintele), după care i-a dat lucrarea pe fereastră unui prieten, care a răspuns la cerințe în locul lui.

“De ce nu am cerut ajutor? Pentru că eram de părere că nimeni nu mă va putea ajuta să citesc. Părinții și profesorii îmi spuneau că cei cu diplome de facultate au locuri de muncă mai bune, așa că motivația mea a fost să obțin bucata aceea de hârtie”, recunoaște bărbatul.

După terminarea facultății, acesta a aflat că este o lipsă de profesori în sistem și, la scurt timp, i s-a oferit un post în învățământ.

“A fost cel mai ilogic lucru la care te poți gândi. Am ieșit din cușca leului și a intrat înapoi”, recunoaște acum John Corcoran.

Cu toate acestea, bărbatul spune că a luat această decizie tocmai pentru că nimeni nu s-ar fi putut gândi vreodată că profesorul nu poate scrie sau citi.

Profesorul a predat 17 ani fără să poată scrie sau citi

Bărbatul spune că a predat o mulțime de materii. A fost profesor de sport, de studii sociale, ba chiar de tastat, cu toate că nu știa ce scrie, iar în rest urmărea o mulțime de filme cu elevii săi, pe baza cărora aveau diverse discuții.

“Nu puteam nici să strig catalogul, le spuneam elevilor să spună cum îi cheamă pentru a afla numele fiecăruia. De fiecare dată găsem repede elevii care știau să scrie și să citească cel mai bine și mă ajutau la clasă. Nimeni nu bănuia nimic”, mărturisește bărbatul.

După o perioadă, John Corcoran s-a căsătorit și povestește depre momentul în care a decis să-i spună adevărul soției sale. Într-o seară, în timp ce săteau pe canapea, bărbatul i-a spus soției “Cathy, nu știu să citesc”.

La început femeia nu a știut la ce se referă soțul ei, însă cu timpul și-a dat seama că profesorul, soțul ei, a predat fără să poată scrie sau citi.

Bărbatul a continuat să predea din 1961 până în 1978. La 8 ani după ce a renunțat la cariera de profesor, lucrurile aveau să se schimbe, în sfârșit.

“Aveam 47 de ani când am văzut pe Barbara Bush la televizor vorbid despre analfabetismul adulților. Nu auzisem pe nimeni până atunci să vorbească despre acest lucru, credeam că sunt singura persoană din lume în această situație”, își amintește John Corcoran.

La scurt timp după acest episod, bărbatul a mers la o bilbiotecă unde exista un program de alfabetizare pentru adulți și i-a mărturisit coordonatorului de acolo că nu poate să citească. Era a doua persoană din viața lui de adult căruia îi spunea marele său secret.

A fost îndrumat în primele lecții ce un tutore care l-a pus pe bărbat să își scrie gândurile prin intermediul unui poem.

“Avantajul de a scrie poezii este acela că nu trebuie să faci propoziții întregi. M-a adus la nivelul de citire de clasa a VI-a, am crezut că am murit și am ajuns în rai”, își amintește John Corcoran despre acele momente.

După ce a terminat cursul respectiv, bărbatul a fost încurajat să-și împărtășească povestea pentru a-i motiva și pe alții, dar a refuzat la început, de teamă că imaginea familiei sale va avea de suferit în comunitate.

“Nu a fost ușor să recunosc, dar odată ce am început să vorbesc, am vorbit în fața întregii Americi. Am fost la Larry King, chiar și la Oprah.

A fost incomod pentru unii să audă povestea despre profesorul care a predat 17 ani fără să poată scrie sau citi. Unii au spus că este imposibil acest lucru și am inventat totul”, mai spune bărbatul.

Din păcate, fostul profesor recunoaște că și în aceste zile copiii și adolescenții sunt trecuți prin școală fără a fi învățați să scrie sau să citească, dar spune că acest cerc vicios ar putea fi oprit dacă profesorii ar fi educați corespunzător.

ADVERTISEMENT