News

Povestea Ralucăi, profesoara de filosofie ajunsă chelner pe litoral: ”Nu am altă soluție”

Raluca e profesor de filosofie și logică, însă pe timpul verii a ajuns chelneriță pe litoral, pentru că are nevoie de bani. Sute de români aleg această meserie sezonieră.
29.07.2022 | 20:07
Povestea Ralucai profesoara de filosofie ajunsa chelner pe litoral Nu am alta solutie
O profesoară a ajuns chelner pe litoral. Foto: Captură Observator
ADVERTISEMENT

Mulți români aleg să fie chelneri pe litoral pe perioada verii, chiar dacă nu au nicio legătură cu această meserie sezonieră.

Povestea unei profesoare ajunsă chelner pe litoral

Românii ocolesc în acest an litoralul, speriați de prețurile mari, însă chelnerii sunt la mare căutare în plin sezon estival. Chiar dacă salariile lor nu sunt excepționale, aceștia trăiesc din bacșișuri și vin de la sute de kilometri distanță pentru a se angaja pe litoral, până în septembrie.

ADVERTISEMENT

Indiferent de profesie, oamenii rămân pe litoral câteva luni, în speranța că vor obține bani pentru iarna grea care urmează.

Potrivit Observatornews, Raluca este doar unul dintre acești oameni, care pentru o vară se transformă în chelneri. Asta, deși femeia e profesor, o meserie considerată nobilă și care ar trebui să îi ofere un salariu decent, precum și respectul celor din jur.

ADVERTISEMENT

Dezamăgită de situație, Raluca Iftimie spune că nu are de ales și trebuie să-și plătească facturile.

”Sunt profesor de filosofie, de socio-umane, sociologie şi logică şi tot ce cuprinde socio-umanele. A fost foarte greu pentru că plecam dintr-un domeniu în care exista respect, numărul de ore nu se compară cu ce lucrăm noi aici, dar trebuie să fac asta pentru că nu aveam altă alegere, nevoile sunt din ce în ce mai mari. Când ai şi o familie de întreţinut nu te mai gândeşti ce faci, până la urmă practici ce ai”, a declarat Raluca pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

Femeia lucrează în ture de 14 ore, pentru salariul minim pe economie, însă bacșișurile o țin pe litoral. În septembrie se va întoarce la catedră.

”Cu drag mă întorc. Nu se compară. Sunt două linii paralele. Pentru aia m-am pregătit, a fi cu elevii, a-i înţelege, iar pe asta o fac voluntar vara, nu am altă soluţie”, a completat Raluca Iftimie.

ADVERTISEMENT

Pentru alți tineri, care doar caută distracția, jobul de chelner pe litoral poate fi și mai interesant.

”Am încercat să îmbin utilul cu plăcutul mereu, iarna să fiu la munte şi vara la mare. Iarna sunt instructor de ski în Poiană şi vara am încercat să stau cât mai mult timp la mare”, a explicat Răzvan, un tânăr în vârstă de 20 de ani. Pe litoral, Răzvan câștigă aproximativ 3.000 de lei pe lună, cu tot cu bacșișuri, astfel că se declară mulțumit de cum trece vara.

ADVERTISEMENT