Life

Povestea Roxanei, șoferița de TIR care face echipă cu soțul ei: “Nu este o meserie ușoară”

Povestea Roxanei, șoferița de TIR care transportă marfă în toată Europa, alături de soțul ei. De ce a ales această meserie.
23.11.2022 | 14:12
Povestea Roxanei soferita de TIR care face echipa cu sotul ei Nu este o meserie usoara
Roxana este șoferiță TIR în Danemarca. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O româncă a decis să-și schimbe meseria și să fie șoferiță de TIR, alături de soțul ei, cu care face echipă. Roxana recunoaște că este o meserie grea, dar frumoasă.

Roxana este șoferiță de TIR și face echipă cu soțul ei

Roxana Maria Țincu a decis să devină șoferiță profesionistă și să nu mai fie casnică. Soțul ei era mereu plecat, fiind șofer de TIR, așa că îl vedea foarte rar.

ADVERTISEMENT

Acesta a insistat să facă și ea școala de șoferi profesioniști, după care a plecat alături de partenerul ei de viață în Danemarca, iar împreună fac echipă.

Au doi copii gemeni, în vârstă de 11 ani, așa că Roxana a considerat că sunt suficient de mari pentru a fi departe de ei, deși este foarte greu. Cei doi copii stau cu bunica lor.

ADVERTISEMENT

“Soțul lucrează pe TIR de șapte ani. Venea acasă după patru luni. Îmi plăcea și mie, și cunoșteam ce implică acest job.

La insistențele lui, am decis să plecăm împreună. Am făcut școala de șoferi profesioniști și asta a fost. Avem doi băieței gemeni, de 11 ani.

ADVERTISEMENT

Nu mai au nevoie de atât de multă atenție, ca atunci când erau bebeluși, și am putut să plecăm fără prea mari bătăi de cap.

E foarte greu departe de ei, e crunt. Sunt cu mama mea, care se ocupă în totalitate de creșterea lor.”, a explicat șoferița de TIR, potrivit adevarul.ro.

ADVERTISEMENT

Deși nu este deloc o meserie ușoară, Roxanei a ajuns să-i placă foarte mult. În plus, sunt multe femei care lucrează ca șoferițe de TIR, fiind considerate mai serioase decât bărbații, după cum a mai explicat aceasta.

“Nu este o meserie ușoară, dar a ajuns să îmi placă. Sunt multe femei în breasla asta și suntem considerate mai organizate și mai serioase decât bărbații, ca și în alte domenii.

Camioanele sunt mai bine întreținute. Mâna de femeie se cunoaște și patronii sunt mai mulțumite”, a mai spus Roxana.

În fiecare lună, Roxana câștigă cel puțin 6.000 de euro, iar acum se gândește să se mute în Spania.

Ce probleme întâmpină Roxana și soțul ei atunci când pleacă în curse

Roxana și partenerul ei de viață formează o echipă bună și se ajută unul pe celălalt atunci când întâmpină probleme. Cei doi tranzitează mai multe țări și nu le este permis să conducă mai mult de patru ore și jumătate încontinuu.

“Avem o cursă fixă, tranzităm Danemarca – Anglia tur-retur, Germania, Olanda, Belgia, Franța. Ne învârtim între țările astea. Ne putem organiza cum vrem.

Nu avem voie să conducem mai mult de 4 ore și jumătate, cu o pauză de 45 de minute. Nu pot să spun că nu avem și situații grele.”, a mai spus ea.

Atunci când cei doi au pană sau explozie la un cauciuc, trebuie să cheme asistența, nu să rezolve totul pe cont propriu.

Roxana Maria Țincu a recunoscut că face și muncă “de bărbați”. De exemplu, aceasta cară marfa sau dă chingi, pentru siguranță.

De altfel, cei doi au trecut și prin probleme mai mari. În Olanda li s-a furat motorina și au stat aproape o zi întreagă pe autostradă.

“Am avut situații în care ni s-a furat motorina, în Olanda. Am stat odată în autostradă, în Anglia, în jur de 20 de ore fără toaletă. A fost groaznic pentru o femeie”, a povestit ea.

Ce job a avut Roxana înainte să devină șoferiță de TIR

În general, Roxana transportă piese auto, dar și flori, care îi amintesc de o veche pasiune. Șoferița a fost și floristă în trecut, ba chiar a studiat Artele.

Inițial, Roxanei i-a fost greu să se acomodeze la noul loc de muncă, dar a reușit, în cele din urmă.

“În țară am terminat Artele – Desenul. Soțul a terminat Automecanica, la el se potrivește. Am fost florist, făceam buchete de nuntă, eram un fel de organizator de nunți.

Trecerea de la un job unde implică foarte multă acțiune cu oamenii, la un job unde trebuie să stau închis. Trecerea a fost grea pentru mine, dar m-am acomodat.

A fost greu pentru că eram obișnuită cu comunicarea și socializarea cu oamenii. Am lucrat 3 ani ca florist”, povestește ea. ”, a dezvăluit Roxana.

Roxana le transmite femeilor din țară să fie curajoase și să facă ceea ce își doresc, fără a sta “sub umbra bărbatului”.

ADVERTISEMENT