Fotbal international

Povestea uluitoare a lui Udo Steinberg, primul marcator al Barcelonei în El Clasico! Practica şase sporturi, a fost inventator şi l-a ucis gripa spaniolă

01.03.2020 | 11:30
Povestea uluitoare a lui Udo Steinberg primul marcator al Barcelonei in El Clasico Practica sase sporturi a fost inventator si la ucis gripa spaniola
ADVERTISEMENT

Real Madrid – Barcelona se va juca duminică, de la ora 22:00, în episodul 244 din El Clasico, iar catalanii mai au nevoie de un gol pentru a ajunge la 400 de reuşite în derby. FANATIK îţi prezintă povestea uluitoare a lui Udo Steinberg, primul marcator al formaţiei de pe “Camp Nou” în meciul care împarte Spania în două.

Cine a fost Udo Steinberg, fotbalistul care a marcat primul gol al Barcelonei în El Clasico

Johan Cruyff, Diego Maradona, Rovaldo, Ronaldinho sau Lionel Messi au scris istorie pentru Barcelona, însă orice club mare are şi eroi necunoscuţi. Numele de Udo Steinberg spune puţine lucuri pentru fanii care iau cu asalt tribunele şi peluzele de pe “Camp Nou” în zi de meci.

ADVERTISEMENT

Născut pe 13 iunie 1877, la Berlin, Udo Steinberg nu a locuit prea mult în capitala Imperiului German. Familia lui s-a mutat în Chemnitz pe când viitorul fotbalist al Barcelonei avea cinci ani. Aici şi-a finalizat studiile în electrotehnică, fără să se gândească la faptul că avea să ajungă în Spania la începutul secolului al XX-lea.

În tot acest timp, Udo Steinberg practica diferite sporturi şi a început să înfiinţeze cluburi. FC Brandenburg Berlin, Mittweidaer Ballspiel Club şi Britannia Chemnitz au fost toate creaţiile împătimitului de electrotehnică. Ca reprezentant al clubului din Chemnitz, Udo Steinberg a participat la naşterea Federaţiei Germane de Fotbal.

ADVERTISEMENT

A dat lovitura în primele meciuri jucate pentru Barcelona

După întâlnirea care a dus la înfiinţarea Federaţiei Germane de Fotbal, Udo Steinberg s-a mutat în Barcelona, unde era reprezentantul unei companii din Germania. Neamţul revenea la electrotehnică, domeniu unde a deţinut mai multe brevete de invenţie. La scurt timp după ce a ajuns în Spania, Udo a înfiinţat un club sportiv pentru atleţi, însă a ajuns în atenţia Barcelonei.

Udo Steinberg s-a întâlnit cu fotbalul în 1888, pe când era elev, şi a jucat la diferite cluburi, printre care şi cele înfiinţate de el, iar în primii ani ai secolului trecut ajungea să îmbrace tricoul catalanilor. Pe 13 mai 1902, fotbalistul german a jucat în primul El Clasico, disputat în Copa de la Coronacion, competiţie organizată cu ocazia încoronării Regelui Alfonso XIII.

ADVERTISEMENT

Barcelona a câştigat derby-ul, scor 3-1, iar Udo Steinberg a marcat primele două goluri ale catalanilor şi a calificat echipa în finala competiţiei, pierdută în faţa lui Athletic Bilbao. Opt ani a jucat neamţul pentru formaţia de pe “Camp Nou”, timp în care a fost cel mai bun marcator al echipei, cu 60 de goluri înscrise.

Fotbalul şi electrotehnica nu au fost singurele pasiuni ale lui Udo Steinberg. Cricket, tenis, box, atletism şi alpinism erau sporturile pe care le practica neamţul, iar la finalul carierei de fotbalist s-a intersectat şi cu arbitrajul. Timp de patru ani, între 1906 şi 1910, Steinberg a scris cronici de meci şi editoriale în ziarul Mundo Deportivo.

ADVERTISEMENT

Gripa spaniolă l-a omorât la 42 de ani

Ca inginer electronist, Udo Steinberg a avut mare succes, iar în 1906 a înfiinţat compania “La Maquinista Hispania”. Fostul fotbalist şi Paul Schroder, partenerul lui de afaceri, construiau diferite de maşinării, printre care se numărau şi tramvaiele care au împânzit Barcelona în acea perioadă.

Udo Steinberg a murit în prima zi de Crăciun din 1919, la 42 de ani, după ce s-a infectat cu virusul gripei spaniole, o pandemie asemănătoare cu coronavirusul care a înspăimântat întreaga lume în 2020. Ca o ironie a sorţii, fostul fotbalist al Barcelonei a fost înmormântat în Madrid, oraşul marii rivalei.

ADVERTISEMENT