News

Poziția geopolitică a Poloniei în fața Rusiei. Reînarmare masivă, pilon NATO și partener regional al SUA

Recentele alegeri din Polonia nu schimbă direcția pro-Ucraina, pro-NATO și pro-SUA a Varșoviei. Contracte uriașe de armament cu SUA și cu Coreea de Sud
02.11.2023 | 16:27
Pozitia geopolitica a Poloniei in fata Rusiei Reinarmare masiva pilon NATO si partener regional al SUA
Polonia își mărește comenzile de armament pentru a-și întări răspunsul împotriva Rusiei / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Preocupările Poloniei cu privire la conflictul declanșat de Rusia în Ucraina sunt palpabile. Fapt demonstrat și de acordul aprobat, luna trecută, de ministrul apărării pentru livrarea a 486 de module de lansatoare de rachete HIMASR de fabricație americană. Acesta fusese deja aprobat de Departamentul de american de Stat în februarie anul trecut. Contractul are o valoare estimată la 10 miliarde de dolari. Armata poloneză primește un sprijin puternic din partea viitorului guvern de la Varșovia.

„Nu vom anula nici un contract”

Fostul și probabil viitorul ministru al apărării, Tomasz Siemoniak, spune că aliații ar trebui să vadă Polonia ca pe un partener previzibil. Polonia urmează să schimbe guvernul în urma alegerilor din 15 octombrie, dar noua administrație nu plănuiește nici o revoluție majoră în ceea ce privește achizițiile, cheltuielile pentru apărare sau poziția militară.

ADVERTISEMENT

„Nu vom anula nici un contract. Nu vrem ca aliații noștri să vadă Polonia ca fiind imprevizibilă”, a declarat Tomasz Siemoniak, care a ocupat funcția de ministru al apărării între 2011 și 2015 și care este văzut ca un potențial candidat pentru a reveni în funcție. Siemoniak este un membru de rang înalt al grupării Coaliția Civică, condusă de Donald Tusk, candidatul la funcția de prim-ministru al celor trei partide de opoziție care, împreună, au majoritatea în noul parlament. Deocamdată, Tusk, pro-european și pro-SUA, a păstrat tăcerea în privința chestiunilor de apărare.

Cu toate acestea, opiniile lui Siemoniak sunt împărtășite și de alte partide ale viitoarei coaliții de guvernare. „Am votat pentru creșterea cheltuielilor pentru armament și am spus în timpul campaniei că vom menține toate contractele de armament pe care le-am demarat”, a declarat Stefan Krajewski, deputat al alianței A Treia Cale, pentru televiziunea poloneză de stat. „Nu vom lichida sau suspenda nimic”, a spus el.

ADVERTISEMENT

În umbra războiului din Ucraina

Prudența lui Siemoniak reprezintă un contrast puternic cu ceea ce s-a întâmplat atunci când partidul Lege și Justiție (PiS) a preluat puterea în 2015. Unul dintre primele sale acte a fost anularea unui contract cu producătorul aeronautic francez Airbus pentru 50 de elicoptere Caracal în valoare de 13,5 miliarde de zloți (3 miliarde de euro) – înfuriind guvernul de la Paris, scrie Politico.

Cu toate acestea, în afară de această decizie foarte mediatizată, o mare parte din politica sectorului de apărare a guvernului PiS a fost construită pe bazele puse de guvernul Tusk anterior și de Siemoniak în strategia de modernizare militară din 2012. Guvernul PiS a mărit dimensiunea armatei și a făcut din securitatea națională una dintre prioritățile sale principale – un efort determinat de anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, urmată de războiul declanșat de Vladimir Putin anul trecut.

ADVERTISEMENT

Polonia este acum un membru-cheie al alianței pro-Ucraina, direcționând miliarde de dolari în arme și muniții de la aliații occidentali către Kiev, precum și trimițând Ucrainei o mare parte din armamentul său din epoca sovietică, inclusiv tancuri și avioane de luptă.

Varșovia, pilon NATO în flancul estic

Alegerile recente nu au schimbat poziția geopolitică a Poloniei. Varșovia va fi în continuare un aliat militar apropiat al Ucrainei, o parte esențială a alianței NATO și un partener regional pentru Statele Unite. Noul guvern va trebui să continue modernizarea armatei poloneze și să compenseze lacunele cauzate de trimiterea unor cantități mari de echipamente și muniții la Kiev.

ADVERTISEMENT

Guvernul PiS a schițat un plan de creștere a efectivelor militare la 300.000 de oameni – de la 186.000 în prezent – și de dotare a acestora cu noi tancuri, rachete, sisteme de apărare aeriană și avioane, în principal din SUA și Coreea de Sud. De asemenea, a majorat cheltuielile pentru apărare la 3,9-4% din PIB în acest an – cel mai ridicat nivel dintre toți membrii NATO, devansând SUA și Grecia, care au cheltuit în mod tradițional cele mai mari sume, cu 3,49% și, respectiv, 3,01%.

Viitorul guvern nu cere o revoluție, deși Siemoniak a declarat că va analiza atent modul în care au acționat predecesorii săi. „Ceea ce ne îngrijorează a fost lipsa de transparență și de dialog cu opoziția și cu ofițerii de rang înalt cu privire la ceea ce este cu adevărat necesar”, a declarat Siemoniak.

De asemenea, nu este clar ce se va întâmpla cu planurile militare care nu au fost încă finalizate în contracte obligatorii. De exemplu, Varșovia a semnat un contract de 3,4 miliarde de dolari cu firma coreeană Hyundai Rotem pentru 180 de tancuri K2, dar a evocat achiziționarea unei flote de aproximativ o mie de unități.

Revizuirea numărului de militari

Ca una dintre primele sale măsuri în funcție, noul guvern plănuiește o revizuire amănunțită a priorităților de cheltuieli ale administrației PiS. De asemenea, Siemoniak a calificat drept nerealiste planurile guvernului PiS de a avea o armată de 300.000 de militari, datorită populației în scădere a țării și a dificultății de a concura cu sectorul privat.

„Am spus-o înainte de alegeri și o voi spune din nou acum: ar trebui să urmărim să avem o armată de 220.000 de oameni, cu 150.000 de soldați profesioniști care să constituie nucleul acesteia”, a declarat Siemoniak. „Acest lucru ar fi mai în concordanță cu achizițiile de echipamente planificate, cu situația demografică a Poloniei și cu situația de pe piața muncii”.

Cuvintele lui Siemoniak au stârnit indignarea ministrului apărării PiS, Mariusz Blaszczak. „Așa începe. Cuvintele lui Siemoniak înseamnă disponibilizări în forțele armate, lichidarea unităților și degradarea securității Poloniei”, a declarat Błaszczak pe X. „Blaszczak, nu minți”, a ripostat Siemoniak. „Domnul Błaszczak spune că reprezentanții opoziției democratice, care vor prelua în curând responsabilitatea pentru țară, vor să reducă armata, ceea ce nu este adevărat”, a declarat Mirosław Różański, un general în retragere ales senator din partea opoziției.

Politica și armata

PiS a fost criticat pentru că a folosit armata ca fundal pentru evenimente politice în timpul campaniei electorale și vor exista presiuni pentru ca noua coaliție să se asigure că armata nu este implicată în politică. „Noul guvern ar trebui să depolitizeze armata”, a declarat Marcin Zaborowski, director în cadrul think tank-ului Globsec. Cu toate acestea, acest lucru nu va fi ușor de făcut, deoarece președintele Andrzej Duda, un loialist al PiS, este șeful titular al forțelor armate și este însărcinat cu numirea ofițerilor de rang înalt la sfatul guvernului.

„Schimbările de personal în ministerul apărării sunt, de asemenea, inevitabile, deoarece politica PiS a fost de a angaja oameni pe baza loialității lor față de partid, mai degrabă decât a competenței”, a adăugat Zaborowski. Zaborowski a făcut apel la noul guvern să se asigure că o mai mare parte din cheltuielile de apărare ale Poloniei merg către companii europene. „Ar fi bine dacă o mare investiție europeană în producția de armament ar avea loc în Polonia”, a spus el.

Prea multe HIMARS?

De asemenea, el a spus că este logic să se analizeze îndeaproape unele dintre planurile administrației care va pleca. „De exemplu, chiar avem nevoie de atât de multe lansatoare HIMARS?”,  a întrebat Zaborowski, referindu-se la planurile recente de a cumpăra până la 486 de sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate fabricate în SUA, pe lângă o comandă din 2019, pentru a aduce numărul total la peste 500.

„Cu cele 18 lansatoare comandate în 2019 – adică o escadrilă – armata poloneză va avea 500 de lansatoare Himars, repartizate în 28 de escadroane”, a declarat Mariusz Blaszczak, luna trecută, adăugând că livrările ar trebui să înceapă la sfârșitul anului 2025. Modulele de lansatoare, fabricate de grupul american Lockheed Martin, vor trebui să fie montate pe șasiuri locale și integrate cu sistemele electronice de comandă poloneze. Integrarea ar trebui să dureze doi ani, scrie La Tribune.

Reînarmarea masivă a țării

Aceasta este o nouă etapă în ambiția Poloniei de a-și consolida apărarea în fața războiului care se desfășoară din februarie 2022 între Rusia și Ucraina, al cărei susținător necondiționat este Varșovia. „Știm că liderii de la Kremlin au decis să reconstruiască imperiul rus. Obiectivul nostru este de a crea o situație în care o armată poloneză puternică să poată într-adevăr să descurajeze agresorul”, a explicat Blaszczak , care se declarase deja încântat în august că țara sa va avea „în doi ani cea mai puternică armată din Europa, dacă acest proces continuă”.

Un proces de reînarmare care este în curs de desfășurare încă de la începutul conflictului ruso-ucrainean. Polonia a semnat un număr mare de contracte pentru achiziții importante de armament. Acestea sunt în principal cu Statele Unite și Coreea de Sud. La sfârșitul lunii august, Washingtonul a aprobat un contract gigant care include vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache, un model construit de Boeing, către Polonia, în valoare de 12 miliarde de dolari, pentru a înlocui avioanele sovietice învechite ale acesteia din urmă.

Tancuri, sisteme Patriot, avioane F-35

Cu două luni mai devreme, Varșovia primise deja primele sale tancuri americane Abrams, folosite anterior de pușcașii marini, în cadrul unui alt contract de armament în valoare de 1,4 miliarde de dolari. Armata poloneză, prima armată străină care beneficiază de acest tanc greu, așteaptă, de asemenea, alte 250 de Abrams noi până la sfârșitul anului 2024. Alte contracte semnate cu americanii includ 32 de avioane de vânătoare Lockheed Martin F-35 și sisteme antirachetă Patriot (Raytheon).

Coreea de Sud, un alt partener preferat al Poloniei, intenționează să furnizeze aproximativ 1.000 de tancuri K2 (Hyundai Rotem), aproape 700 de obuziere autopropulsate, 50 de avioane de vânătoare FA-50 (KAI) și 288 de lansatoare multiple de rachete K239.

Consolidarea apărării aeriene

De asemenea, Polonia a achiziționat rachete antiaeriene în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de lire sterline (2,4 miliarde de dolari) de la filiala britanică a grupului european de armament MBDA, precum și patru sisteme norvegiene de rachete anti-navă de la grupul Kongsberg în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro.

Cunoscute sub numele de NSM (Naval Strike Missile), acestea sunt rachete subsonice cu o rază de acțiune de peste 185 km, care pot fi lansate de pe diverse platforme navale sau terestre împotriva unor ținte pe mare sau pe uscat. Armata poloneză a fost primul client pentru acest sistem de apărare costieră în 2008 și a plasat o nouă comandă în 2014, potrivit Kongsberg într-un comunicat. „Noile livrări vor continua până în anii 2030”, a precizat grupul, adăugând că contractul cu Polonia depinde încă de autorizația de finanțare a exporturilor, care este așteptată „în câteva săptămâni”.

„Nici un preț nu este prea mare pentru siguranță”

În fine, la începutul lunii august, ministrul polonez al apărării a anunțat că dorește să cumpere 22 de elicoptere AW-101 de la consorțiul italian Leonardo. „Am trimis o invitație pentru a negocia livrarea a 22 de elicoptere multirol AW101, care vor înlocui în curând avioanele post-sovietice”, a declarat Blaszczak. Cu toate acestea, el nu a precizat nici condițiile de achiziție, nici prețul de achiziție preconizat, în vederea unei livrări în toamnă. Polonia a comandat deja patru AW-101 pentru marina sa națională.

Aceste comenzi vor fi susținute de o creștere a bugetului apărării. „Anul viitor, plănuim să cheltuim 137 de miliarde de zloți (33 de miliarde de dolari) pentru apărare. Aceasta reprezintă peste 4% din PIB-ul nostru”, a declarat Andrzej Duda, citat de agenția PAP, la o expoziție militară la Kielce (sud), la 5 septembrie. Este deci mai mult decât se angajase inițial Varlovia să cheltuiască (4%) și mult mai mult decât cei 2% ceruți de NATO. „Nu există nici un preț care să nu merite să fie plătit pentru ca Polonia să fie liberă, suverană și independentă și pentru ca polonezii să poată trăi în deplină siguranță”, a justificat el.

ADVERTISEMENT