News

Turcia a dat undă verde Suediei în NATO, dar SUA nu-i livrează încă avioanele F-16 cerute de Erdogan

Turcia și-a făcut degeaba temele cu Suedia către NATO. Congresul SUA amână vânzarea de avioane de luptă F-16 cerute de Erdogan
30.10.2023 | 19:17
Turcia a dat unda verde Suediei in NATO dar SUA nui livreaza inca avioanele F16 cerute de Erdogan
Congresmenii SUA temporizează vânzarea de F-16, chiar și după verdele Turciei pentru Suedia / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Vânzarea de avioane F-16 americane către Turcia nu este o afacere încheiată, chiar și în condițiile în care candidatura Suediei la NATO este pe drumul cel bun, după acceptul președintelui Recep Tayyip Erdogan de a trimite parlamentului de la Ankara proiectul de lege care aprobă cererea de aderare a țării nordice.

Erdogan, la mâna congresmenilor americani

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a trimis săptămâna trecută parlamentului protocoalele de ratificare a aderării Suediei la NATO, dar nu este clar dacă acest lucru este suficient pentru a debloca vânzarea de 20 de miliarde de dolari pentru 40 de noi avioane F-16 pe care Ankara o dorește.

ADVERTISEMENT

Asta pentru că cei patru parlamentari americani cheie care ar trebui să dea undă verde pentru avioanele de luptă F-16 Block 70 către Turcia își exprimă îngrijorarea cu privire la alte probleme care nu au legătură cu aderarea Suediei la Alianța Nord Atlantică.

Președinții și membrii de rang înalt ai comisiilor pentru afaceri externe atât din Senat, cât și din Camera Reprezentanților pot impune în mod unilateral restricții asupra vânzărilor de arme. Și, deocamdată, cel puțin doi dintre ei nu se vor angaja încă să semneze vânzarea dorită de Recep Tayyip Erdogan.

ADVERTISEMENT

Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului, Ben Cardin, din Maryland, a declarat  reporterilor că este încântat să vadă că Turcia se mișcă pozitiv în ceea ce privește candidatura Suediei la NATO, menționând că „este clar că trebuia să rezolve acest lucru înainte de a lua în considerare vânzarea de arme”.

Nu-i destul verdele pentru Suedia

„Dar există și alte aspecte pe care le evaluăm în cazul vânzărilor de armament”, a adăugat Cardin. „Utilizarea sistemelor de armament (de către Turcia) , problemele legate de drepturile omului și preocupările pe care le avem. Așa că există și alte aspecte pe care le vom analiza”, notează Defense News. Dar nu vreau să dau nici un semnal în acest moment, pentru că nu am avut aceste discuții cu administrația”, a spus el. „Vreau mai întâi să aud ce spune administrația”.

ADVERTISEMENT

Departamentul de Stat al SUA nu a notificat încă în mod oficial Congresul cu privire la vânzarea de avioane F-16 Turciei, dar consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat în iulie că administrația Biden va merge mai departe cu acest dosar, după ce Erdogan a fost de acord să ridice restricția privind aderarea Suediei la NATO. Biroul președintelui Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, Mike McCaul, republican din Texas, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Un purtător de cuvânt al reprezentantului Gregory Meeks din New York, cel mai important democrat din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, a declarat că acesta „așteaptă cu nerăbdare ratificarea de către parlamentul turc a aderării Suediei la NATO, precum și încetarea atacurilor asupra partenerilor americani din regiune, cooperarea pentru combaterea fluxurilor financiare ilicite ale Rusiei și o dezescaladare a tensiunilor în Marea Egee”.

ADVERTISEMENT

Doar transmiterea acestor protocoale (de către Ankara) nu i-a schimbat poziția și speră ca acestea să fie ratificate imediat și să se facă progrese în toate aceste aspect”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Meeks.

Campaniile Turciei în Siria

Atacurile aeriene turcești au lovit infrastructura civilă din nord-estul Siriei, controlată de kurzi, tăind apa și electricitatea în mare parte din zonă. Atacurile turcești au ucis cel puțin 218 civili, potrivit administrației conduse de kurzi, care este susținută de aproximativ 900 de soldați americani staționați în Siria.

Turcia a lansat ultima sa campanie împotriva nord-estului Siriei la începutul acestei luni, după ce un grup legat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK, a atacat Ministerul de Interne din Ankara, rănind doi ofițeri. PKK este afiliat la administrația condusă de kurzi din nord-estul Siriei

Turcia a folosit anterior avioane F-16 de fabricație americană pe care le deține în timpul atacurilor sale aeriene anterioare în nord-estul Siriei. De asemenea, Turcia a staționat avioane F-16 în Azerbaidjan în timpul războiului din 2020 cu Armenia pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul a câștigat acel război, iar peste 100.000 de armeni au fugit din zonă în septembrie, o situație pe care Armenia a descris-o drept epurare etnică.

Întrebat de Defense News despre acțiunile Turciei în Siria și Azerbaidjan, senatorul James Risch din Idaho – principalul republican din Comisia pentru relații externe a Senatului – a declarat că este îngrijorat. Cu toate acestea, a adăugat el, ar putea totuși să dea undă verde pentru avioanele F-16 în cazul în care Turcia va ratifica aderarea Suediei la NATO.

Risch a declarat reporterilor că administrația Biden nu a contactat Congresul de când Erdogan a prezentat protocoalele de ratificare parlamentului, dar a spus: „Nu cred că au nevoie cu adevărat să o facă, deoarece am avut conversații lungi și detaliate despre asta. Toată lumea știe care au fost parametrii”.

Un obstacol mai puțin

În timp ce vânzarea avioanelor F-16 încă atârnă în balanță, cel mai important obstacol al Turciei în calea acordului a dispărut. Mai exact, senatorul democrat Bob Menendez, și-a pierdut poziția de președinte al comisiei pentru relații externe după ce Departamentul de Justiție a dezvăluit în septembrie o acuzație de corupție împotriva sa – a doua din cariera sa politică. Ca atare, Menendez și-a pierdut autoritatea de a bloca unilateral vânzările de arme.

Menendez a promis că va bloca vânzarea de F-16 chiar dacă Turcia ratifică aderarea Suediei la NATO, citând o serie de alte probleme. Una dintre cele mai importante preocupări ale sale era reprezentată de incursiunile repetate ale Turciei în spațiul aerian al Greciei, aliat al NATO, și de ocupația actuală a Ciprului de Nord.

Democratul din New Jersey a pledat nevinovat la acuzațiile potrivit cărora ar fi acceptat mită din partea Egiptului și, la rândul său, a făcut presiuni asupra colegilor săi din Senat pentru a nu reduce sau condiționa ajutorul militar american acordat către Cairo. Menendez rămâne în Senat și face parte din Comisia pentru relații externe.

ADVERTISEMENT