News

Prefectul Capitalei, noi vești despre instaurarea stării de alertă în Sectorul 1. Când se va lua o decizie

Alin Stoica, Prefectul Capitalei, a oferit luni, la Digi24, noi informații despre o posibilă instaurare a stării de alertă în sectorul 1, în urma deciziei companiei Romprest de a nu colecta deșeurile pentru câteva zile, explicând când se va lua o decizie
07.06.2021 | 22:26
Prefectul Capitalei noi vesti despre instaurarea starii de alerta in Sectorul 1 Cand se va lua o decizie
ADVERTISEMENT

În urmă cu doar câteva zile, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a solicitat prefectului Capitalei instaurarea stării de alertă după ce firma prestatoare a oprit serviciul de colectare a deșeurilor.

Criza colectării deșeurilor din București afectează o multitudine de oameni și instituții, managerul spitalului Grigore Alexandrescu spunând că acestea pun în pericol viața pacienților.

ADVERTISEMENT

Alin Stoica, prefectul Capitalei, vești despre instaurarea stării de alertă în Sectorul 1. Când se va lua o decizie 

“Trebuie să evaluăm mâine impactul incetării prestării serviciului. Pe 1 a fost încetată prestarea, imediat au venit Garda de Mediu și autoritățile i-au spus să reia.

Din ce știm acest lucru s-a întâmplat. Trebuie să ne uităm dacă prestatorul este sau nu în stare de eșec, pentru că acesta este riscul la care sunt supuși cetățenii din Sectorul 1.

ADVERTISEMENT

Depinde de constatarea celor din teren și dacă serviciul este reluat la capacitate, dacă gunoaiele sunt luate și dacă funcționează tot lanțul.

Prestatorul a acuzat că gropile de gunoi, sortatorii, nu mai primeau mașinile pline cu gunoi și de aceea nu au putut să colecteze.

ADVERTISEMENT

Dacă firma nu a reluat serviciul la capacitate, trebuie să luăm măsuri de urgență pentru ca populația să nu fie pusă în pericol.

În funcție de toate elementele și comportamentul autorităților și companiilor, mâine vom lua o decizie legată de instituirea stării de urgență.

ADVERTISEMENT

Situația este gravă, aceste servicii publice sunt monopol pe UAT sau pe o parte din UAT și contractele au regim special.

Prestatorul are obligația să asigure continuitatea acestor servicii pentru că ele sunt vitale pentru populație, orice fel de eșec a prestării acestor servicii reprezintă un pericol pentru populație.

Din constatările organelor care au fost la fața locului nu avem o amenințare directă acută la adresa cetățenilor, însă, simpla întrerupere a unor servicii de acest gen reprezintă o amenințare, a declarat Alin Stoica la Digi24.

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu “Gândindu-te doar la profit, pui în pericol sănătatea oamenilor”

Cosmin Prelipceanu: “Din punctul dumneavoastră de vedere cum putem cataloga atitudinea companiei Romprest?”

Octavian Berceanu: “Nu este în regulă ce se întâmplă. Doar gândindu-te la profit pui în pericol sănătatea a sute de mii de oameni. Unde? În ‘buricul’ Bucureștiului, e inadmisibil ce se întâmplă, de aceea trebuie să gândim un ‘plan B’.

Dacă ardea parcul auto al salubristului ce am fi făcut? Trebuie să regândim aceste servicii și să vedem cum putem să intervenim în aceste situații de urgență.”

ADVERTISEMENT