News

Prefectura București: Cristian Popescu Piedone se poate întoarce la primărie. Ce s-ar fi întâmplat dacă Sectorul 5 ar fi avut un alt edil, ales prin scrutin local anticipat

Prefectura București a anunțat că Cristian Popescu Piedone va fi reinstalat în funcție prin ordin de prefect, după ce instanța va publica oficial dispozitivul sentinței.
21.06.2023 | 15:39
Prefectura Bucuresti Cristian Popescu Piedone se poate intoarce la primarie Ce sar fi intamplat daca Sectorul 5 ar fi avut un alt edil ales prin scrutin local anticipat
Toni Greblă era prefectul Capitalei când Cristian Popescu Piedone a pierdut mandatul/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cristian Popescu Piedone se va putea reîntoarce în funcția de primar al Sectorului 5, imediat după ce instanța va publica dispozitivul sentinței prin care a fost achitat. Prefectura București a anunțat că decizia de luni a ICCJ desființează toate efectele condamnării anterioare.

Repunerea în funcție, o simplă formalitate

Domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv.

ADVERTISEMENT

Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opțiunea nerespectării ei.Așadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcție”, se arată într-un comunicat al prefectului Capitalei, Diana Artene.

După condamnarea lui Piedone din 12 mai 2022, Toni Greblă, care atunci era prefect al Bucureștilor, a emis un ordin prin care constatat încetarea mandatului primarului Piedone, după sentința definitivă cu o pedeapsă privativă de libertate. Deși ordinul lui Greblă din 14 iunie 2022 era perfect legal, având la bază o hotărâre judecătorească definitivă, achitarea prin recurs în anulare a lui Piedone a făcut ca acel ordin să rămână fără obiect.

ADVERTISEMENT

Formal, pentru ca lucrurile să fie foarte clare, la solicitarea lui Piedone, prefectul este obligat să constate încetate efectele ordinului anterior, cu consecința ca Piedone să-și reia activitatea dar, repet, la solicitarea lui. Poate nu dorește…”, a declarat, pentru FANATIK, Toni Greblă, actualmente președinte al Autorității Electorale Permanente.

Mai sunt două motive care pledează în favoarea continuării mandatului. Unul este legat de faptul că achitarea de astăzi a intervenit pe motivul că fapta nu există. Nu că s-a prescris, nu că s-a executat pedeapsa, ci că fapta nu există.

ADVERTISEMENT

Iar al doilea motiv este unul omenesc. După ce te-ai chinuit câțiva ani și ai stat și un an și ceva în închisoare o minimă reparație este să reiei activitatea din care ai fost îndepărtat nelegal, pe principiul restabilirii situației anterioare”, a continuat fostul prefect.

Un vid legislativ „de neacceptat”

Astfel că Popescu Piedone se va putea întoarce la primărie prin decizia prefectului. Însă lucrurile ar fi fost mult mai dificile dacă Guvernul ar fi dispus organizarea unui nou scrutin în Sectorul 4 pentru alegerea unui nou primar. Legal, Guvernul era obligat să facă acest lucru încă de anul trecut, dar îndeplinirea acestei obligații ar fi creat alte probleme. Sectorul 5 ar fi avut un primar instalat prin alegeri locale anticipate și unul reinstalat prin sentință judecătorească. Paradoxal, nerespectarea legii de către Guvern a dus la evitarea unei situații foarte complicate din punct de vedere legal.

ADVERTISEMENT

Revenirea la locul de muncă în urma unei decizii judecătorești este reglementată de către Codul Muncii, însă numai pentru funcțiile cu contract de muncă, nu și pentru funcțiile alese din administrația locală. „În cazul primarilor nu s-a gândit nimeni că în 2023 cineva poate fi trimis în judecată, să execute o parte din pedeapsă și apoi să fie achitat. Nu s-a gândit nimeni să reglementeze această situație absolut de nedorit și de neacceptat”, a explicat Toni Greblă.

Judecătorii ÎCCJ au admis recursul în anulare, calea extraordinară de atac a avocaților lui Cristian Popescu Piedone, la 1 an și o lună după ce a fost închis la penitenciarul Jilava. Piedone mai avea de stat după gratii aproximativ 3 ani de zile. Cu toate acestea, Piedone a fost achitat astăzi în acest dosar și va ajunge un om liber în curând.

ADVERTISEMENT