News

Guvernul va fi obligat să organizeze alegeri în peste 50 de localităţi. Ludovic Orban a câştigat procesul intentat Executivului

Guvernul Nicolae Ciucă a pierdut procesul pe care i l-a intentat Ludovic Orban, în legătură cu organizarea de alegeri locale parţiale.
17.03.2023 | 14:20
Guvernul va fi obligat sa organizeze alegeri in peste 50 de localitati Ludovic Orban a castigat procesul intentat Executivului
Guvernul va fi obligat să organizeze alegeri locale, Curtea de Apel i-a dat dreptate lui Ludovic Orban Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Curtea de Apel Bucureşti i-a dat câştig de cauză lui Ludovic Orban în procesul intentat Guvernului pentru refuzul de a organiza alegerile locale parţiale. Conform unei informări a Autorităţii Electorale Permanente, înaintată Guvernului în luna octombrie 2022, la vremea respectivă erau cel puţin 51 de localităţi în cazul cărora erau îndeplinite condiţiile pentru organizarea alegerilor locale parţiale.

Este al doilea proces pierdut de guvern pe acest subiect

Ludovic Orban anunţa la începutul anului că a intentat un proces Guvernului, pentru că nu au fost organizate alegeri locale în peste 50 de localităţi. Primul termen de judecată stabilit de Curtea de Apel a fost pe 6 februarie, iar pe 16 februarie magistraţii au dat verdictul final.

ADVERTISEMENT

“Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parţiale locale şi să declanşeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcţia de primar şi pentru consiliul local în toate circumscripţiile electorale care sunt evidenţiate în situaţia centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă, ca fiind circumscripţii electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv consiliul local a fost dizolvat”, se arată soluţia instanţei de fond a Curţii de Apel Bucureşti.

Partidul Forţa Dreptei, condus de Ludovic Orban, reaminteşte că, potrivit reglementărilor legale în vigoare în materie electorală, Guvernul este obligat la organizarea alegerilor locale parţiale în termen de 90 de zile de la momentul vacantării mandatului de primar ori de la dizolvarea consiliului local.

ADVERTISEMENT

“Refuzul Guvernului Ciucă de a organiza alegerile locale parţiale, în acord cu obligaţiile legale, reprezintă un act de sfidare la adresa comunităţilor locale în cauză, precum şi dovada acţiunii anti-democratice a actualei puteri politice pentru blocarea exercitării unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul de a alege şi dreptul de a fi ales”, se arată într-un comunicat remis de Forţa Dreptei, partidul condus de Ludovic Orban.

Într-un alt proces, în urmă cu două săptămâni, ​Curtea de Apel București a obligat, de asemenea, guvernul să organizeze alegeri pentru primăria sectorului 5, după aproape un an și jumătate de la vacantarea funcției de primar ca urmare a condamnării la închisoare a lui Cristian Popescu Piedone.

ADVERTISEMENT

Acţiunea în instanţă a fost deschisă de Alexandru Dimitriu, de la USR, care vrea să candideze la primăria sectorului 5. Pe 13 decembrie, Curtea de Apel București a început judecata plângerii formulate de Alexandru Dimitriu împotriva Guvernului României pentru că nu a dispus organizarea de alegeri în sectorul 5. Sentinţa a fost dată pe data de 1 martie.

Pe lângă situaţia de la Bucureşti, mai este vorba despre comune și orașe în care primarii care au câștigat alegerile nu-și mai pot exercita mandatul fie că au fost condamnați definitiv, fie au decedat, ori au fost declarați incompatibili și forțați să demisioneze.

ADVERTISEMENT

Printre altele, aşa cum aminteşte europafm.ro, o astfel de situație este în orașul Sângeorz-Băi, unde edilul ales în urmă cu mai bine de doi ani nu și-a preluat mandatul din cauza unei condamnări definitive. De asemenea, la Anina, primarul a fost revocat din funcție în mai 2021, după ce Înalta Curte a decis că s-a aflat în incompatibilitate între 2012 și 2014.

ADVERTISEMENT
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească...
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris!...
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris! Ghinioanele nu se mai termină pentru tenismenă
Greşeala farmaciştilor care eliberau cu neştire Ozempic pe baza a sute de reţete...
Greşeala farmaciştilor care eliberau cu neştire Ozempic pe baza a sute de reţete false. Cum le era păcălită vigilenţa
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany,...
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
A fost CUTREMUR în ROMÂNIA! L-ați SIMȚIT?
A fost CUTREMUR în ROMÂNIA! L-ați SIMȚIT?
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Delicioasă și ușor de preparat. Rețetă de plăcintă cu iaurt grecesc și stafide
Delicioasă și ușor de preparat. Rețetă de plăcintă cu iaurt grecesc și stafide
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de...
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de la divorț: „Câteodată îți vine să mori”
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze...
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze atunci când a venit în România. Înainte de concert, superstarul a mers să o vadă la azil