Sport

Preliminarii America de Sud pentru CM 2026. Brazilia a surclasat Bolivia! Neymar a făcut show

Nu au trecut decât nouă luni de la turneul final din Qatar și America de Sud a deschis balul preliminariilor pentru CM 2026.
09.09.2023 | 10:20
Preliminarii America de Sud pentru CM 2026 Brazilia a surclasat Bolivia Neymar a facut show
Preliminarii America de Sud pentru CM 2026. Brazilia a surclasat Bolivia! Neymar a făcut show
ADVERTISEMENT
09-09-2023
07:27

Neymar a făcut show în Brazilia - Bolivia 5-1

Brazilia a început cu dreptul campania de calificare la Campionatul Mondial din 2026. Formația “carioca” a surclasat cu 5-1 naţionala Boliviei, într-un meci dominat autoritar. 

Neymar a ratat un penalty, a luat un cartonaş galben şi apoi a marcat o “dublă”. Două goluri a marcat şi Rodrygo, Rafinha fiind şi el pe lista marcatorilor. În celălalt meci al serii, Uruguay a trecut cu 3-1 de Chile. 

08-09-2023
06:19

Messi, gol decisiv pentru Argentina

Leo Messi a fost din nou salvatorul Argentinei și a marcat unicul gol al întâlnirii pe care Argentina a câștigat-o în fața Ecuadorului, în prima etapă a preliminariilor sud-americane pentru CM 2026.

Starul campioanei mondiale a transformat impecabil o lovitură liberă de la 20 de metri și a ajuns astfel la 104 goluri marcate pentru echipa națională.

Cu această reușită, Messi l-a egalat pe Luis Suarez la numărul de goluri marcate în preliminariile Cupei Mondiale (29 de goluri) și l-a egalat pe David Beckham la numărul de lovituri libere transformate în goluri (65).

Rezultatele înregistrate în partidele jucate joi noapte, în prima etapă a preliminariilor sud-americane pentru Cupa Mondială din 2026:

  • Paraguay – Peru 0-0
  • Columbia – Venezuela 1-0 (Borre 46)
  • Argentina – Ecuador 1-0 (Messi 78)

Competiția care va fi organizată în colaborare de SUA, Mexic și Canada va fi prima care va avea la start 48 de echipe. Astfel, sunt accesibile 45 de locuri pentru turneul final, celelalte trei fiindu-le atribuite țărilor gazdă.

America de Sud dă startul preliminariilor pentru CM 2026

Startul preliminariilor pentru CM 2026 este dat de America de Sud, care odată cu mărirea numărului de formații prezente la startul turneului final a primit, la fel ca toate continentele, mai multe locuri la marea petrecere.

ADVERTISEMENT

Dacă până acum CONMEBOL trimitea la Cupa Mondială patru echipe și o a cincea în cazul în care câștiga un baraj intercontinental, acum numărul acestora a crescut la șase formații sigur, plus o a șaptea dacă se va impune în acel baraj.

Această schimbare aduce cu sine o siguranță în plus pentru cei doi coloși sud-americani, Argentina, campioana mondială en-titre, și Brazilia, singura formație care nu a lipsit niciodată de la un turneul final, dar și posibilitatea echipelor mai mici de pe continent să se califice mai des.

ADVERTISEMENT

Programul primelor două etape

Prima etapă a preliminariilor sud-americane se va desfășura pe durata a două zile, mai precis în nopțile de joi spre vineri și vineri spre sâmbătă în România. Campioana mondială Argentina, cu Leo Messi în frunte, va începe campania de apărare a trofeului pe Estadio Monumental din Buenos Aires, împotriva Ecuadorului.

Cealaltă forță a continentului, Brazilia, va primi vizita modestei Bolivia, însă rămâne de văzut cum vor fi primiți jucătorii ”carioca” de fani după eșecul de la Cupa Mondială din Qatar. În plus, selecționerul Fernando Diniz a trebuit să-l excludă din lot pe Antony din cauza problemelor cu legea.

ADVERTISEMENT

Programul complet al partidelor din primele două etape este următorul:

Etapa 1

  • Vineri, 8 septembrie
  • ora 01:30 Paraguay – Peru
  • ora 02:00 Colombia – Venezuela
  • ora 03:00 Argentina – Ecuador
  • Sâmbătă, 9 septembrie
  • ora 02:00 Uruguay – Chile
  • ora 03:45 Brazilia – Bolivia

Etapa 2

  • Marți 12 septembrie
  • ora 23:00 Bolivia – Argentina
  • Miercuri 13 septembrie
  • ora 00:00 Ecuador – Uruguay
  • ora 01:00 Venezuela – Paraguay
  • ora 03:30 Chile – Colombia
  • ora 05:00 Peru – Brazilia
ADVERTISEMENT

Cupa Mondială din 2026 va avea 40 de partide în plus

FIFA a renunțat la formatul cu 16 grupe a câte trei echipe pentru că mai multe federații, dar și specialiști s-au împotrivit, din cauza faptului că o treime din participante ar fi părăsit competiția încă din faza grupelor. Totodată, interesul echipelor pentru ultimele meciuri din grupe ar fi putut fi scăzut, din cauza mizei.

S-a adoptat sistemul cu 12 grupe a câte patru echipe, astfel că în total la turneul final din 2026 vom avea 104 meciuri. Echipele care izbutesc să ajungă până în finală vor juca 8 partide, cu unul mai mult față de precedentele ediții. Inevitabil, creșterea numărului de partide va duce la extinderea perioadei de desfășurare a turneului final.

Mondial din 2026 va fi cel mai lung din istorie și se va întinde pe o perioadă de 39 de zile. Cu o săptămână în plus față de turneul final din Qatar. Cele mai multe partide se vor desfășura pe teritoriul Statelor Unite. Finala turneului urmează să aibă loc pe 19 iulie 2026.

ADVERTISEMENT